اطلاعات کلی در مورد سرو کوهی یا ارس – Juniper
اسامی دیگر: اُرس یا وَرس، هُورَس، اَورَس، اُرسا، اَریس،اَرچا و اردوج
اسامی لاتین: Baie de Genévrier, Common Juniper, Common Juniper Berry, Enebro, Extract of Juniper, Extrait de Genévrier, Genévrier, Genévrier Commun, Genievre, Genièvre, Ginepro, Huile de Baies de Genévrier, Huile de Genévrier, Juniper Berry, Juniper Berry Oil, Juniper Extract, Juniper Oil, Juniperi Fructus, Juniperus communis, Oil of Juniper, Wacholderbeeren, Zimbro.
سرو کوهی یک درخت کوتاه تا متوسط قد می باشد که به طور خودرو و وحشی در بعضی از بخش های اروپا و آمریکای شمالی و آسیا می روید. این گیاه گونه های متعددی دارد ولی Juniperus communis بیشتر در آمریکای شمالی دیده می شود.
مردم از دانه ی این گیاه برای ساختن دارو استفاده می کنند. محصول دارویی حاصله از این گیاه شامل عصاره ی دانه، به اضافه ی اسانس به دست آمده از دانه ی این گیاه می باشد.
روغن دانه ی ارس را با روغن کرچک که از چوب یک نوعی از ارس (Juniperus oxycedrus) به دست می آید اشتباه نگیرید.
از گیاه ارس برای درمان مشکلات گوارشی شامل درد دل، گاز معده (نفخ شکم)، سوزش معده، التهاب و کاهش اشتها به علاوه، درمان عفونت دستگاه گوارش و کرم های گوارشی استفاده می کنند. این گیاه برای درمان عفونت ادراری و سنگ کلیه و مثانه نیز استفاده می شود. کاربردهای دیگر این گیاه عبارت است از درمان مارگزیدگی، دیابت و سرطان.
بعضی از مردم از ضماد این گیاه برای درمان زخم و دردهای ماهیچه ای و مفاصل استفاده می کنند. استشمام اسانس گیاه ارس برای درمان برونشیت و دردهای کوفتکی موثر می باشد.
در تهیه غذا، از دانه های گیاه ارس به عنوان چاشنی یا طمع دهنده غذا استفاده می کنند.از عصاره و اسانس حاصل از این گیاه نیز به عنوان چاشنی در نوشیدنی و غذا استفاده می شود.
در صنعت از روغن این گیاه به عنوان عطر در تهیه صابون و مواد آرایشی استفاده می شود.
از عصاره و روغن گیاه سرو کوهی در تهیه ی مواد آرایشی زیر استفاده می شود: رژ لب، زیرساز آرایش، نرم کننده مو، روغن حمام، سایه چشم و … .
دانه های ارس حاوی مواد شیمیایی هستند که باعث کاهش التهاب و گازهای درون بدن می شود. این مواد همچنین ممکن است در مبارزه با باکتری و ویروس ها موثر باشد. ارس ممکن است باعث افزایش میزان تخلیه ادرار شود.
شواهد و مدارک بیشتری برای اثبات اثربخشی گیاه ارس در موارد بالا مورد نیاز می باشد.
احتمالا مصرف خوراکی ارس، دانه و عصاره ی آن در مقادیر غذایی بی خطر می باشد. مصرف خوراکی کوتاه مدت این گیاه در مقادیر دارویی، استشمام بخور و یا استفاده ی موضعی در ناحیه کوچک از سطح پوست برای بیشتر بزرگسالان احتمالا بدون خطر می باشد. استفاده موضعی از این گیاه می تواند باعث خارش، سوزش، قرمزی و التهاب پوستی شود. از مصرف این گیاه در سطح وسیع پوستی خودداری نمایید.
مصرف طولانی مدت یا مصرف در مقادیر بالای این گیاه می تواند خطرناک باشد و مشکلاتی نظیر مشکلات کلیوی، تشنج و غیره را به همراه داشته باشد.
بارداری و شیردهی: مصرف این گیاه اگر در دوران بارداری و یا مرحله ی اقدام به بارداری هستید، خطرناک می باشد. تاثیر گیاه ارس روی رحم ممکن است باعث کاهش باروری و یا حتی سقط جنین شود. اگر در دوران شیردهی هستید بهتر است از مصرف این گیاه بپرهیزید. اطلاعات کافی در مورد اینکه این گیاه چگونه در نوزادان اثر دارد در دسترس نمی باشد.
دیابت: دانه ی گیاه ارس ممکن است باعث کاهش قند خون شود. مصرف این گیاه در افراد دیابتی ممکن است باعث کاهش شدید قند خون شود.
اختلالات روده و معده: مصرف دانه های این گیاه ممکن است باعث تحریک روده و معده و بدتر شدن این اختلالات شود.
فشار خون بالا و پایین: دانه ی گیاه ارس بر روی فشار خون اثراتی دارد و ممکن است اختلالاتی در کنترل فشار خون ایجاد نماید.
جراحی: گیاه ارس ممکن است اثراتی روی قند خون داشته باشد در نتیجه باعث ایجاد اختلالاتی در کنترل قند خون در حین یا بعد از جراحی شود. بنابراین از مصرف این گیاه حداقل دو هفته قبل از برنامه ی جراحی خود جلوگیری کنید.
داروهای دیابتی با این گیاه تداخل دارویی دارد.
مصرف گیاه ارس قند خون را کاهش می دهد. داروهای دیابت همچنین باعث کاهش قند خون می شوند. مصرف همزمان داروهای دیابت همراه با گیاه ارس ممکن است قند خون شما را به شدت کاهش دهد. بنابراین در صورت مصرف همزمان، قند خون خود را مرتبا چک کنید. دوز مصرفی داروهای دیابت شما ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.
بعضی از داروهای دیابت عبارتند از:
glimepiride (Amaryl), گلی براید (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase)، انسولین، پیوگلیتازون (Actos)، رزیگلی تازون (Avandia)، کلرپروپامید (Diabinese)، گلی پیزاید (Glucotrol) و تولبوتامید (Orinase).
داروهای دیورتیک : مصرف گیاه ارس ممکن است باعث کاهش میزان آب بدن شود. مصرف همزمان این گیاه با داروهای دیابتیک ممکن است باعث کاهش شدید آب بدن شود. از دست دادن شدید آب بدن ممکن است باعث ایجاد سرگیجه و کاهش شدید فشار خون شود.
بعضی از داروهای دیورتیک عبارتند از: کلرتیازید (Diuril)، کلرتالیدون (Thalitone)، فورسماید (Lasix)، هیدروکلرتیازید (HCTZ, Hydrodiuril, Microzide).
دوز مصرفی مناسب گیاه ارس بستگی به عواملی از جمله سن مصرف کننده، سلامتی و غیره دارد. در حال حاضر اطلاعات علمی کافی و کاملی که بتوان براساس آن مقدار مناسب مصرف ارس را تعیین کرد وجود ندارد. به یاد داشته باشید که الزاما مصرف گیاهان دارویی بی خطر و بدون عوارض جانبی نمی باشد و توجه به میزان مصرف آنها، حائز اهمیت می باشد. در زمان مصرف، اطمینان حاصل کنید که براساس دستوالعمل روی شیشه گیاهان دارویی عمل می کنید. حتما قبل از مصرف با مشاور پزشکی، داروساز و پزشک خود مشورت کنید.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com