هر آنچه که برای شروع غداهای جامد برای کودک و سایر غذاها برای کودک باید بدانید.
برای برخی از پدر و مادرها، شروع غذای جامد چالش برانگیز است. چه زمانی برای شروع مناسب است؟ تا چه اندازه ای باید استفاده کنیم؟ ابتدا از کدام غذاها شروع کنیم؟
دادن غذاهای جامد به کودکان چالش بزرگی نیست. فقط باید چند قانون ساده و چند مرحله را جهت اطمینان از مناسب بودن غذای کودک برای رشد او به خاطر داشته باشید.
وقتی پدر و مادرهای امروزی کودک بودند، اغلب متخصصان اطفال توصیه می کردند که بعد از چند هفته از تولد کودک با غلات سایر غذاهای جامد شروع کنید. به والدین آنها گفته می شد که چنین غذاهایی به خوابیدن کودک در طول شب کمک می کنند.
اما اکنون می دانیم که این امر درست نیست و برای اکثر کودکان، استفاده از غلات در بطری شیر در ۶ هفتگی راه صحیحی برای شروع نمی باشد (با این حال ، ممکن است برخی کودکان دارای رفلاکس بد از استفاده از غلات در بطری شیر سود ببرند. از متخصص اطفال خود بپرسید).
بین ۴ تا ۶ ماهگی، بیشتر کودکان آماده امتحان غذاهای جامد هستند. در این مقطع، رفلکس برون اندازی که برای مکیدن پستان یا بطری شیر مناسب است، قطع می شود و آنها می توانند یک قاشق پر از غلات کودک را بخورند.
اگه دوست دارین بدونین رشد حرکتی، شناختی, اجتماعی و زبانی کودکتون چطور بوده، پیشنهاد ما استفاده از نرم افزار رشدیار هست.
در ادامه علائم آمادگی کودک برای امتحان غذاهای جامد آمده است:
جنیفر شو ، متخصص اطفال در آتلانتا و یکی از نویسندگان «به سوی خانه ای با کودک تازه متولد شده: از تولد تا واقعیت و جنگ بر سر غذا: برنده شدن والدین در چالش های غذایی با کمک آگاهی، شوخ طبعی و یک شیشه کچاپ» می گوید: «در مورد زمان مناسب شروع غذاهای جامد، نظرات به دفعات تغییر کرده اند. اکنون ما می دانیم که ۴ تا ۶ ماهگی بهترین زمان است، در این سن سیستم گوارشی کودک می تواند از پس جامدات برآید و این غذاها سبب بدتر شدن آلرژی نخواهند شد. اگر صبر کنید تا کودک به سن بالای ۶ ماهگی برسد ، ممکن است دیگر این نوع غذا را نپذیرد».
اریکا رادتک ، مادر یک پسر ۴ ساله و یک دختر تازه متولد شده در کارلزباد می گوید: «پسر من در ۵ماه و نیمگی شروع کرد و در آن هنگام کاملا آمادگی داشت. وقتی استفاده از غلات کودک را آغاز کردیم، او دهانش را مانند یک پرنده باز می کرد و در بلعیدن آن مشکلی نداشت. در آن سن چنین کاری برای تمرین و یادگیری خوردن غذاهای جامد است و بسیار جالب می باشد! همه دوست دارند این صحنه را که همه مواد روی صورت، پیش بند، لباس و صندلی کودک مالیده شده و هیچ غذایی در دهان کودک نیست، ببینند!”
برخی از متخصصان به دلیل مهم دیگری درباره شروع از ۶ ماهگی اشاره می کنند: در این زمان ذخیره طبیعی آهن در بدن کودک شروع به کاهش می کند و ممکن است برخی از آنها در رژیم های مایع خود آهن کافی را برای جایگزینی دریافت نکنند. (در غذای تکمیلی آهن بیشتری نسبت به شیر مادر وجود دارد، اما جذب آهن شیر مادر ساده تر است) . غلات کودک غنی شده با آهن منابع اولیه مناسبی از آهن هستند، اما وقتی کودک انواع غداها را مصرف می کند، گزینه های غنی از آهن زیادی شامل گوشت، لوبیا، و اسفناج وجود خواهد داشت.
علاوه بر غلات کودک، شما می توانید از میوه ها و سبزیجات پوره شده استفاده کنید. چه نوع سبزیجاتی؟ این خیلی مهم نیست ، اگر شما تنوعی از آنها را به کودک ارائه دهید. گزینه های موجود شامل هویج، گلابی، آلو، گوجه های شیرین، آواکادو، موز، هلو و غیره می باشند. شما می توانید از غذای آماده کودک استفاده کنید و یا خودتان آنها را تهیه نمایید.
سینتیا شامز ، مادر دوقلوهای ۸ ماهه ای در چاپاکوا در نیویورک می گوید: «هر دو فرزند من علاقه زیادی به غلات کودک نداشتند و بیشتر پوره سیب را ترجیح می دادند که ابتدا به آنها داده بودم».
برخی والدین فکر می کنند که باید میوه ها را قبل از سبزیجات به کودک بدهند تا کودک به علت ترجیح دادن میوه های شیرین، خوردن سبزی را رد نکند؛ اما این تفکر صحیحی نیست. به گفته شو : «،همه کودکان طعم های شیرین را ترجیح می دهند، شما باید هم سبزیجات و هم میوه ها را به آنها بدهید».
روز بزرگ: استراتژی هایی برای استفاده از غذاهای جامد
وقتی برای اولین بار چیزی به جز شیر مادر یا شیر خشک را به کودک می دهید، این برای آنها یک رویداد بزرگ است. برای افزایش احتمال موفقیت، وقتی کودک سیر نیست (اگر گرسنه نباشد ، علاقه ای به امتحان کردن نخواهد داشت) یا بسیار گرسنه است (وقتی که تا حد نیاز غذا دریافت نمی کند) غذا را به او معرفی کنید. ابتدا کمی مایعات به او بدهید و سپس اجازه دهید تا طعم جدید را امتحان کند.
به نظر بسیاری از متخصصان، پس از آن دیگر اهمیتی ندارد که غذاهای جامد را زودتر دریافت کند یا غذای مایع. استیون پارکر ، مدیر بخش بیماری های رشدی و رفتاری کودکان در مرکز پزشکی بوستون معتقد است که «برخی از والدین تمایل دارند تا برای راحتی بطری شیر یا شیر مادر را در انتهای غذا به کودک بدهند، اما در واقع اهمیتی ندارد که کدامیک در ابتدا به مصرف برسند».
رادتک نیز می گوید «در ابتدا پسرم کامل شیرش را می خورد و سپس غذاهای جامد را به عنوان دسر به او می دادم».
با همه این تجربیات جدید، بهترین روش آن است که وقتی کودک خسته، بی حال یا بیمار است، از غذاهای جامد برای او استفاده نکنید. ارائه غذای جدید به هنگام صبح یا عصر ، زمان کافی را برای مشاهده واکنش های آلرژیکی به شما می دهد.
اگر کودک غذای جدید را نپذیرد ، باید چه کار کنید؟ نگران نباشید. به گفته شو: «یکبار دیگر هم امتحان کنید. شاید بهتر باشد چند روزی صبر کنید تا کودک تجربه خود را فراموش کند. دلیلش این نیست که او از غذا متنفر است فقط به این علت است که غذا برایش آشنا نیست».
به غیر از موارد مذکور ، شما به وسایل زیر نیاز خواهید داشت:
وقتی کودک به اولین غذای جامد عادت کرد ، می توانید گزینه های هیجان انگیزتری را به او پیشنهاد کنید. با رشد بیشتر دندان های کودک و افزایش مهارت او در جویدن، می توانید از غذاهایی با بافت بیشتر استفاده کنید: مثلا به جای پوره میوه و سبزیجات ، سعی کنید که آنها را به صورت خرد شده به وی بدهید.
هیچ قانون مشخصی برای زمان این اتفاقات وجود ندارد فقط به کودک خود توجه کنید. با وجود این که دربعضی از کودکان اولین دندان در ۶ ماهگی درمی آید (یا حتی زودتر) و برخی تا نزدیک ۱ سالگی دندان ندارند، اما لثه های سخت و تیز آنها برای جویدن تکه های میوه مناسب است.
هر بار که یک نوع غذای جدید به کودک پیشنهاد می کنید، حدود سه روز منتظر باشید و احتمال بروز واکنش های آلرژیکی را بررسی نمایید. بدین شیوه، اگر کودک شما دچار کهیر، خارش یا یک واکنش جدی شد، خواهید دانست که کدام غذا علت اصلی آن مشکل است.
به گفته میرا بارتالوس ، مادر یک دختر ۲۰ ماهه در بروکلین نیویورک، «زمانی که استفاده از گروهی از غذاها را آغاز می کنید، ترکیب کردن آنها برای شما بسیار جالب خواهد بود».
اگر فرزندتان پوره را امتحان کرده باشد ، می تواند سایر غذاها مثل گوشت، مرغ، تخم مرغ، محصولات لبنی، و لوبیا را نیز شروع کند. فقط غذاها را خرد یا له کنید تا بتواند آنها را بجود (اگر در این باره شک دارید، قطعات را به اندازه کمی کوچکتر از آنچه که لازم است در بیاورید).
به گفته راشل لوئیس ، استادیار بیماری های اطفال در دانشکده پزشکی و جراحی دانشگاه کلمبیا ، «در واقع هر چه که می توانید در دهان کودک قرار دهید؛ اگر مغذی باشد و آنها را خفه نکند ، مناسب است».
اگر کودک یک غذای خاص را دوست نداشت، آن را رها نکنید. اغلب چندین بار باید غذایی به کودک ارائه شود تا بتواند تصمیم به خوردن آن بگیرد.
ممکن است پس از ۱ سال همچنان به خرد کردن غذاهایی همچون سوسیس و انگور ادامه دهید، چرا که باز هم ممکن است خطر خفگی را به همراه داشته باشند. شو می گوید: «به نظر من تا ۴ سالگی که کودک بلوغ ذهنی لازم برای بازی نکردن با غذا را به دست بیاورد ، به برش دادن غذاها ادامه دهید». او همچنین توصیه می کند که برای خوردن ذرت بوداده تا سن پیش دبستانی صبر کنید تا کودک بتواند به سادگی از طریق نای آن را به داخل بکشد.
چه زمانی کودک می تواند خودش با غذاهای انگشتی مثل غلات دانه درشت O شکل یا پفک های غلات، قطعات پنیر، تکه های کوچک موز یا پاستای پخته شده تغذیه کند؟ پاسخ به این سوال به این بستگی دارد که تا چه حد می توانید کثیف کاری او را تحمل کنید.
گاهی کودکان درسنین بین ۹ و ۱۱ ماهگی توانایی نگه داشتن اشیای کوچک با انگشت های شست و اشاره را کسب می کنند. این زمان برای غذا خوردن خود او مناسب است. آنها پیش از این زمان هم می توانند غذاهای انگشتی را امتحان کنند، اما بیشتر آن را به کف دست خود می مالند و سعی می کنند تا آن را بدین شیوه در دهان خود قرار دهند.
با بزرگتر شدن کودک، احتمالا درخواست می کند که غذا خوردن با قاشق را شروع نماید. انتظار کمی کثیف کاری را داشته باشید و به او آزادی بدهید. شو می گوید که روش مناسب این است که برای شروع با یک قاشق نرم کوچک به او غذا بدهید. این امر موجب می شود تا در دست گرفتن ابزاری مثل قاشق را تمرین کند و قاشق را از دستتان بیرون نکشد.
توصیه دیگر: مادهای ضخیم مثل پنیر خامه ای را روی قاشق کودک قرار دهید و سپس تکه هایی از غلات O شکل را روی آن بچسبانید. کودک می تواند غذا خوردن را با چیزی که از قاشق بیرون نمی ریزد ، امتحان کند.
بسیاری از والدین نگران آن هستند که مقدار غذای جامدی که به کودکانشان می دهند ، کافی نباشد و یا بیشتر از حد معمول باشد. شما تاکنون نیازهای کودک را با شیر مادر یا شیر خشک برطرف می کردید و اکنون باید با غذای جامد متعادلش کنید؟ خوشبختانه این موضوع تا حدی که شما فکر می کنید ، پیچیده نیست.
در آغاز ، روزی یکبار از غذای جامد استفاده کنید یا حتی اگر کودک در ابتدا بی میل به نظر می رسد ، هر چند روز یکبار غذا را به او بدهید. در این مواقع، ممکن است کودک فقط یک یا دو قاشق از غلات برنجی، موز له شده یا پوره سیب زمینی شیرین بخورد. اما به زودی این مقدار بیشتر خواهد شد.
در حدود ۶ ماهگی، بیشتر کودکان بین ۷۵۰ تا۱۰۰۰ گرم شیر خشک یا شیر مادر را در طول روز مصرف می کنند. در حدود ۱ سالگی، این مقدار به ۵۰۰ تا ۷۵۰ گرم کاهش می یابد و بقیه مواد مغذی خود را از غذاهای جامد دریافت می کنند. عموما در حدود ۸ یا ۹ ماهگی ، کودکان در هر روز سه وعده غذای جامد می خورند. نحوه این تغییر برای هر کودک متفاوت است.
اوئیس در این باره می گوید: «به کودک خود اجازه دهید تا این تنظیمات را انجام دهد. آنها در این سن از روی لذت غذا نمی خورند؛ بلکه گرسنگی آنها را به خوردن وامی دارد. یک یا دو ساعت پس از خوردن شیر خشک یا شیر مادر به آنها غذاهای جامد داده و اجازه دهید هر چقدر که می خواهند از آن بخورند. شما فقط باید به کودکتان چیزی بدهید که مغذی باشد و آنها را مجبور به خوردن نکنید».
شو نیز با این نظر موافق است: «بسیاری از والدین دوست دارند بدانند که کودکشان چه مقدار غذا می خورد و از قوانینی پیروی کنند. اما این وظیفه کودک است که میزان مصرف خود را تعیین نماید. کار والدین تنها ارائه غذاهای سالم به کودک است. همیشه اشتهای کودک با مقدار غذا یا غلاتی که برایشان تهیه می کنید ، مطابق نیست. ما باید از دوران کودکی آنها را تشویق کنیم که وقتی گرسنه هستند ، غذا بخورند و هنگامی که سیر شدند ، خوردن را متوقف نمایند.»
تا همین اواخر، آکادمی امریکایی متخصصان اطفال توصیه می کردند که حداقل یکسال برای استفاده از غذاهای مشخص آلرژی زا شامل گندم، تخم مرغ، ماهی و حلزون، بادام زمینی و دانه های درختی صبر کنید. اما در اوایل سال ۲۰۰۸ در این زمینه تجدید نظر شد و عنوان گردید که برای معرفی این مواد غذایی به کودکان نیازی به صبر کردن نیست و هیچ شواهدی مبنی بر کاهش توسعه آلرژی با دیرتر شروع کردن آنها وجود ندارد. در حقیقت ، برخی شواهد حاکی از آن است که امکان دارد بعضی از این غذاها از کودک در برابر آلرژی محافظت نمایند.
بنابراین ، می توانید قبل از یک سالگی به کودکتان گندم، تخم مرغ و ماهی بدهید، مگر این که خطر بروز آلرژی برای او بالا باشد مثلا، وقتی که یکی از والدین دچار آلرژی باشد. اما کمی محافظه کار بودن اشکالی ندارد. نظر شو این است که « بد نیست که مدتی صبر کنید تا کودک بزرگتر شود مثلا ۹ یا ۱۰ ماهه و سپس به او حلزون بدهید. این بدان معنا نیست که شما سبب ایجاد آلرژی می شوید؛ اما اگر کودک در معرض آلرژی باشد، مقابله با واکنش ها در سنین بالاتر آسان تر از سنین پایین تر است».
متخصصانی همچون پارکر همچنان توصیه می کنند که برای استفاده از بادام زمینی کمی بیشتر منتظر بمانید: « همچنان توافق نظری وجود ندارد برخی شواهد نشان دهنده آن هستند که باید تا سن ۳ سالگی یا بیشتر صبر کنید و برخی شواهد دیگر بیان می کنند که استفاده زودتر از بادام زمینی می تواند از ایجاد آلرژی جلوگیری کند. از آنجایی که واکنش آلرژیک نسبت به بادام زمینی خطرناک است، من همچنان توصیه می کنم که منتظر ماندن بهتر است.»
برخی مواد غذایی نیز هستند که قطعا باید برای استفاده از آنها دست نگه دارید. عسل یکی از این موارد است که می-تواند بیماری خطرناک بوتالیسم نوزادان را ایجاد کرده و نباید به کودک زیر یک سال داده شود. شیر گاو یکی دیگر از این موارد است، زیرا پروتئین ها و چربی گاو می توانند معده-ی کودک را تحریک کنند. (سایر محصولات لبنی دارای مواد تجزیه شده حاصل از این پروتئین ها هستند، بنابراین خطر ایجاد مشکل معده در آنها کمتر بوده و می توان زودتر از شیر آنها را به مصرف رساند). ذرت بوداده و سایر مواد غذایی که خطر خفگی برای کودک دارند نیز باید بعدها مصرف شوند.
برخی از متخصصین اطفال توصیه می کنند که برای استفاده از مرکبات تا یک سالگی صبر کنید، زیرا خاصیت اسیدی آنها تحریک کننده خواهد بود. شو عقیده دارد که این مورد به خود والدین مربوط است. «احتمالا هیچ خطری برای دادن قطعات کوچک پرتقال وجود ندارد . فقط آگاه باشید که ممکن است کمی خارش یا آشفتگی معده در کودک به وجود آید».
اما در مورد مواد شیرین مثل شکر وضعیت چگونه است؟ شو می گوید که کودکان نیازی به این گونه مواد ندارند و نباید چنین موادی را به صورت منظم به آنها بدهید. اما اگر در جشن تولد کودکی بزرگتر باشید و فرزند ۱۱ ماهه شما بخواهد کیک بخورد ، چه باید کرد؟ به نظر او «یک تکه کوچک ضرری به کودک نمی رساند، اما این نباید به یک عادت تبدیل شود. آنها نباید همواره چیزهای شیرینی همچون کیک یا آبمیوه را ترجیح دهند. من طرفدار میانه روی هستم، نه محروم کردن کودک و نه استفاده بیش از حد».
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com