دردی که از صورت یا جای دیگر منشا می گیرد ممکن است بخاطر جراحت، عفونت در ساختار صورت یا اختلال عصبی باشد یا ممکن است به دلیل ناشناخته ای اتفاق افتد. برخی از دلایل شایع درد صورت شامل موارد زیر می شود:
نورالژی یا درد عصب سه قلو، تیک دردناک هم نامیده می شود که چنین حالتی با درد ناگهانی و قطع کننده در صورت مشخص می شود.
درد عصب سه قلو روی عصب سه قلو که یکی از بزرگترین اعصاب در سر است تاثیر می گذارد. عصب سه قلو تکانه های ناگهانی لمس، درد، فشار و دما را از صورت، فک، لثه ، پیشانی و اطراف چشم به مغز می فرستد.
شایع ترین دلیل این امر فشار رگ خونی بر عصب نزدیک سیستم مغز است. با گذشت زمان، تغییرات در رگ های خونی مغز ممکن است باعث شود رگ های خونی به ریشه عصب سه قلو ساییده شود. ساییدگی مداوم با هر ضربان قلب غشای عایق عصب را می ساید و منجر به ناراحتی اعصاب می شود.
درد عصب سه قلو باعث بروز درد ناگهانی عصبی مانند شوک الکتریکی یا درد ضربه ای می شود که چند ثانیه به طول می انجامد. این درد می تواند روی صورت و اطراف لب، چشم ها، بینی، جمجمه و پیشانی احساس شود. هنگامیکه فرد در حال مسواک زدن یا آرایش است و صورت را لمس می کند،در حال بلعیدن یا حتی در معرض نسیم ملایم است، علائم می تواند خود را نشان دهد.
درد عصب سه قلو اغلب یکی از دردناکترین شرایطی است که در پزشکی مشاهده شده است. معمولا این درد در یک طرف فک یا گونه احساس می شود اما برخی از مردم این درد را در دفعات مختلف در هردو طرف حس می کنند. حملات درد ممکن است یکی پس از دیگری تکرار شود. آنها ممکن است طی روز بیایند و بروند و روزها و هفته ها و ماه ها بطول انجامند. گاهی، حملات می تواند ماه ها یا سال ها ناپدید شود. اختلال در زنان شایع تر از مردان است و به ندرت افراد زیر ۵۰ سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
ام آرآی می تواند برای تعیین اینکه آیا یک تومور یا تصلب چند بافت به عصب سه قلو آسیب می زند یا خیر استفاده شود. وگرنه هیچ آزمایشی نمی تواند دیگر دلایل اختلالات صورت را آزمایش کند. درد عصب سه قلو معمولا براساس توضیح بیمار درباره علائم تشخیص داده می شود.
این درد می تواند با داروهای ضد تشنج مانند تگرتول (کربامازپین) یا نرونتین (گاباپنتین) درمان شود.
داروی (Klopin (clonazepam و (Depakote (divalproex نیز ممکن است موثر باشد و با ترکیب دیگر داروها برای تسکین درد استفاده شود. برخی از داروهای ضدافسردگی نیز تاثیرات تسکین درد چشمگیری دارند.
اگر داروها موثر نباشند یا اگر باعث عوارض ناخواسته شوند، پروسه های مغز و اعصاب برای تسکین فشار برروی عصب یا کاهش حساسیت عصبی موجود هستند.
برخی از بیماران کاهش یا تسکین درد را با استفاده از درمان های دارویی جایگزین نظیر طب سوزنی , کایروپراکتیک، خود هیپنوتیزمی یا مدیتیشن گزارش کرده اند.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com