اگر احساس کرختی، قلقلک یا ضعف در دستتان دارید، یادتان باشد در مورد این مشکل با پزشکتان صحبت کنید تا وجود سندرم تونل کارپ را در شما بررسی کند. این سندروم به دلیل فشار روی عصب مدین (median) شما ایجاد می شود. این عصب طول بازو را طی میکند و به مچ می رسد، از طریق یک کانال که به آن تونل کارپ می گویند عبور می کند و به عضلات دست می رسد. عصب مدین حرکات و حس انگشت شست شما و همچنین حرکات تمام انگشتان دست شما را کنترل می کند به جز انگشت کوچک. تونل کارپ به هر دلیلی تنگ می شود و این علائم را ایجاد می کند. شایع ترین علت تنگی، ورم گردن دست و مچ است.
اغلب مردم نمی دانند علت ایجاد سندروم تونل کارپ چیست. این سندروم می تواند به دلیل:
اگر شما مبتلا به سندروم تونلکارپ باشید و آن را درمان نکنید، علائم آن میتواند تا مدت طولانی وجود داشته باشد، بدتر شود و یا گاهی از بین برود و دوباره عود کند. اگر پزشک شما آن را سریعتر تشخیص دهد، درمان آن آسانتر خواهد بود.
شما ممکن است یک حس سوزش، قلقلک، خارش و یا کرخی در کف دست و انگشتانتان (شست، اشاره و انگشت وسط) داشته باشید. ممکن است اولین تظاهرات بیماری به صورت خواب رفتن انگشتانتان در طول شب باشد. این علامت معمولاً عصر وشب خود را نشان می دهد چون در این زمان ها شما دستتان را در حالت استراحت قرار می دهید و متوجه آن می شوید. در صبح ها ممکن است با بی حسی و خواب رفتگی دستتان بیدار شوید، حتی ممکن است این بیحسی تا شانه تان هم کشیده شده باشد.
زمانی که سندروم تونل کارپ شدیدتر میشود، ممکن است قدرت دست شما کم شود چون عضلات دست شما جمع شده است. درد و کرامپ عضلانی هم ممکن است بیشتر شود. عملکرد مدین به تدریج به دلیل تحریکات و فشارهای اطراف آن به تدریج از بین می رود. این موضوع باعث:
بنابراین علائم را جدی بگیرید.
وضعیت های پزشکی که گاهی در ارتباط با سندروم تونل کارپ هستند عبارتند از:
زن ها سه برابر بیشتر از مردان دچار این سندروم می شوند. این شاید به این دلیل باشد که به طور عادی مچ زن ها کوچکتر از مردان است و بنابراین تونل کارپ تنگ تری دارند.
زمانیکه این سندروم به دلیل بارداری ایجاد شده باشد، چندماه پس از دوران بارداری علائم خودبه خود از بین خواهد رفت. بعضی از مشاغل که درآنها حرکات تکرار شونده بازو و مچ در دراز مدت وجود دارد، احتمال ایجاد این سندروم افزایش می یابد. این مشاغل عبارتند از:
پزشکتان ممکن است از شما بخواهد تا به قسمت جلوی مچتان ضربه بزنید و یا درحالیکه مفصل آرنجتان کاملاً باز است، مچتان را تا جایی که می توانید خم کنید. یک تست دیگر وجود دارد که به آن EMG-Nev میگویند، عملکرد عصب را در طول تونل کارپ می سنجد.
تغییرات سبک زندگی: اگر علائم شما به دلیل حرکات تکرار شونده ایجاد شده اند، شما می توانید زمان استراحت در هنگام کارتان را بیشتر کنید و یا تاحد امکان حرکات دستتان را کمتر کنید. حرکاتی که باعث درد در دست شما می شوند. کشش و نرمش های کششی خاصی می تواند به شما کمک کند. در این باره با پزشکتان مشورت کنید.
بی حرکتی: پزشک شما ممکن است به دستتان یک آتل ببندد تا جلوی حرکت کردن آن را بگیرد و فشار کمتری به عصب مدین وارد شود. این باعث می شود که شما بهتر بخوابید و همچنین عصب مدین تان استراحت کند.
دارو درمانی: شاید پزشک شما برایتان داروهای ضدالتهابی یا استروئید تجویز کند تا تورم دستتان کمتر شود.
جراحی: اگر هیچکدام از درمان های بالا کارساز نبود، ممکن است جراحی یک گزینه مناسب باشد. درباره آن با پزشکتان صحبت کنید.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com