می توان با اطمینان خاطر گفت که بسیاری از ما خواهان درد نیستیم. با این وجود، درد یکی از مهم ترین ابزارهای ارتباطی بدن است. برای مثال تصور کنید، اگر شما دستتان را روی گاز داغ قرار دهید و هیچ دردی را احساس نکنید، چه روی می دهد. درد یکی از راه هاست که بدنتان می گوید یک جای کار می لنگد و نیاز به توجه دارد.
اما درد چه ناشی از نیش زنبور باشد و چه ناشی از استخوان شکسته و یا چه بیماری طولانی مدت، یک احساس ناخوشایند و تجربه احساسی است. درد عوامل متعددی دارد و مردم به روش های مختلف و متفاوتی به آن پاسخ می دهند. دردی که شما با آن مدارا می کنید ممکن است برای فرد دیگر قابل تحمل نباشد.
گرچه تجربه درد از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما این امکان مقدور است تا انواع مختلف درد را طبقه بندی کنیم. در اینجا به مرورکلی انواع مختلف درد و اینکه چه عاملی بین آن ها وجه تمایز ایجاد می کند، می پردازیم.
روش های مختلفی برای گروه بندی درد وجود دارد. یکی از این روش های تفکیک آن ها به دو گروه درد مزمن و درد حاد است. درد حاد معمولا ناگهانی ایجاد می شود و مدت زمان احساس چنین دردی محدود است. اغلب آسیب رسیدن به بافت مثل استخوان، عضلات یا ارگان ها موجب بروز چنین دردی می شود و اغلب با نگرانی و دلواپسی های احساسی همراه است.
درد مزمن نسبت به حاد تداوم بیشتری دارد و عموما نسبت به درمان دارویی مقاوم است. درد مزمن معمولا با بیماری طولانی مدت ، مثل بیماری ورم مفاصل و استخوان ها در ارتباط است. در برخی موارد مثل فیبرومیالژیا ، یکی از مشخصه های تعیین کننده بیماری است. درد مزمن می تواند حاصل بافت آسیب دیده باشد، اما اغلب اوقات نشان دهنده آسیب دیدگی در سلول عصبی است.
هردو درد حاد و مزمن می توانند باعث ناتوانی و تضعیف فرد شوند حالت ذهنی فرد را تحت تاثیر قرار دهند و یا توسط حالت ذهنی فرد تحت تاثیر قرار گیرند. اما ماهیت درد مزمن انسان را بیشتر مستعد گرفتاری با پیامدهای روانی مثل افسردگی و اضطراب می کند؛ این حقیقتی است که اکنون وجود دارد و به نظر می رسد در برخی موارد مداوم باشد. استرس روانی همزمان می تواند درد را تشدید کند.
حدود هفتاد درصد از بیماران مبتلا به درد مزمن که از طریق داروی ضد درد درمان شده اند، بخشی از وضعیتی را تجربه کرده اند که درد ناگهانی نام دارد. درد ناگهانی به تشدید درد اشاره می کند حتی هنگامیکه فرد در حال استفاده مرتب از داروی ضد درد باشد. این درد گاهی اوقات می تواند خود به خود باشد یا از طریق حادثه به ظاهر مهمی مثل افتادن از روی تخت شروع شود و گاهی اوقات ممکن است حاصل دارو درمانی باشد که پیش آز آنکه زمان دوز بعدی برسد از اثر دارو کاسته می شود.
اغلب مواقع درد براساس نوع آسیبی که موجب احساس درد می شود، طبقه بندی می شود. دو گروه بندی به درد هایی اطلاق می یابد که آسیب دیدگی بافت و آسیب دیدگی سلول عصبی عامل احساس درد هستند. آسیب دیدگی بافت، همچنین درد ناشی از گیرنده هی درد نام دارد و آسیب دیدگی سلول عصبی؛ درد نوروپاتیک نام دارد. گروه سوم به دردی اطلاق می شود که سرچشمه روانی دارد. دردی است که تحت تاثیر عوامل روانی قرار دارد. درد روانی، اغلب ریشه جسمی (آسیب دیدگی بافت یا آسیب دیدگی سلول عصبی) دارد اما درد ایجاد شده توسط آن آسیب دیدگی بواسطه عواملی مانند ترس، افسردگی، استرس یا نگرانی افزایش یافته یا به درازا می کشد. در برخی موارد، درد از وضعیت روانی نشات می گیرد.
همچنین درد بواسطه نوع بافتی که درگیر است یا بواسطه بخشی از بدن که متاثر شده است، گروه بندی می شود. برای مثال، ممکن است درد به درد ماهیچه یا مفصلی اشاره کند؛ یا ممکن است دکتر در مورد درد در ناحیه سینه یا پشت بپرسد.
به برخی از انواع دردها به عنوان سندروم اشاره می شود. برای مثال،سندروم درد عضلانی فاسیایی به دردی اشاره می کند که از طریق نقاط ماشه ای واقع در عضلات بدن شروع می شود. فیبرومیالژیا نمونه ای از آن است.
اکثر دردها ناشی از آسیب رسیدن به بافت است. درد از آسیب رسیدن به بافت های بدن شروع می شود.این آسیب رسیدن می تواند برای استخوان، بافت نرم یا ارگان ها صورت بگیرد. آسیب دیدگی بافت بدن می تواند به علت ابتلا به بیماری مثل سرطان باشد و یا به علت صدمه دیدن فیزیکی مثل استخوان شکسته شده یا قطع شده باشد.
دردی که شما تجربه می کنید ممکن است درد مبهم، درد تیز و منقطع یا ناراحتی ناشی از زخم باشد. این درد می تواند موقتی و یا مداوم باشد. ممکن است وقتی لبخند می زنید یا حرکت می کنید احساس کنید دردتان تشدید می یابد. گاهی اوقات نفس عمیق کشیدن درد را تشدید می کند.
درد ناشی از آسیب دیدگی بافت می تواند شدید باشد. برای مثال آسیب دیدگی های ورزشی مثل پیچ خوردگی مچ پا و آسیب های در رفتگی انگشت شست پا اغلب حاصل آسیب دیدگی بافت نرم است؛ یا می تواند مزمن باشد، مثل آرتروز و سردردهای مزمن. برخی درمان های دارویی مثل پرتو درمانی برای بیماران سرطانی نیز می توانند منجر به صدمه دیدن بافت شوند که درد را به وجود می آورند.
عملکرد سلول های عصبی به مانند سیم های الکتریکی است که سیگنال ها را منتقل می کنند. این سیگنال ها شامل انتقال سیگنال های درد از مغز به بدن و یا از اندام به مغز است. آسیب رسانی به مغز می تواند با روشی که آن سیگنال ها انتقال می یابند مداخله پیدا کند و منجر به سیگنال های دردی بشوند که ناهنجار و غیرعادی هستند. برای مثال، ممکن است شما درناحیه ای احساس سوختگی کنید که به آن جا هیچ حرارتی نرسیده است.
سلول های عصبی می توانند از طریق بیماری های مثل دیابت یا ضربه جسمی مورد آسیب واقع شوند. برخی داروهای شیمی درمانی ممکن است منجر به آسیب رسانی به سلول های عصبی شوند. همچنین آسیب های عصبی می توانند ناشی از سکته یا ابتلا به ویروس ایدز باشد. دردی که ناشی از آسیب دیدگی عصبی باشد می تواند حاصل آسیب رسیدن به سیستم عصبی مرکزی باشد که نخاع و مغز را در برمی گیرد؛ یا می تواند از آسیب رسیدن به سلول های عصبی محیطی حاصل شود. سلول های عصبی محیطی به آن هایی گفته می شود که در محیط بدن هستند و سیگنال هایی را به سیستم عصبی مرکزی ارسال می کنند.
دردی که ناشی از آسب دیدگی سلول های عصبی، نوروپاتی یا بیماری عصبی باشد، اغلب با احساس سوزن سوزن شدن و سوزش توصیف می شود. برخی مردم آن را به عنوان شوک عصبی تعریف می کنند. برخی دیگر آن را به عنوان پین ، سوزن یا احساس تیرکشیدن تعریف می کنند. برخی مردم مبتلا به آسیب دیدگی سلول عصبی اغلب به تماس و حرارت خیلی حساس می شوند. تنها تماس اندک مانند تماس با ملحفه تخت می تواند شروع کننده درد باشد.
درد نوروپاتیک بیشتر مزمن است. نمونه های از دردهایی که به واسطه آسیب دیدگی سلول عصبی وجود آمده اند شامل موارد زیراست:
سندروم درد مرکزی: این سندروم از درد مزمنی که از آسیب رسیدن به سیستم عصبی مرکزی نشات می گیرد، ایجاد شده است. آسیب می تواند از طریق سکته،MS ، تومور و چندین حالات دیگر ایجاد شود. دردی که معمولا همیشگی است و شاید شدید باشد می تواند بخش بزرگی از بدن را تحت تاثیر بگذارد و یا به نواحی کوچکتری مثل دست ها و پاها محدود شود. اغلب تحرک، لمس، احساسات و تغییرات دمایی می تواند درد را وخیم کند.
سندرم درد منطقه ای پیچیده: این سندروم درد مزمنی است که می تواند آسیب جدی را به دنبال داشته باشد. این وضعیت مانند سوزش دایمی است.ممکن است در ناحیه درد برخی ناهنجاری ها مثل تعریق، تغییر در رنگ پوست یا تورم دیده شود.
درد نوروپاتیک محیطی دیابتی: این درد ناشی از تخریب سلول های عصبی در قسمت های مختلف بدناست که به دلیل دیابت اتفاق افتاده است. افراد مبتلا به دیابت ممکن است انواع درد ها از قبیل کرختی، سوزش و یا گزگز شدن را تجربه کنند.
زونا و دردهای ناشی از ویروس هرپس: زونا عفونت ویروسی است که از طریق همان ویروس آبله مرغان ایجاد می شود. اگزما و درد مرتبط با آن که می تواند ناتوان کننده باشد، روی یک طرف بدن به موازات راه سلول عصبی روی می دهد. درد ناشی از ویروس هرپس ، درد عصبی شدید رایجی است که تا بیشتر از یک ماه طول می کشد.
درد عصبی عصب سه قلو: این وضعیت موجب درد حاصل از التهاب سلولهای عصبی صورت است. درد شدید و آرام به گونه ای توصیف شده است که می تواند در لب ها، جمجمه، پیشانی، چشم، بینی، لثه ها، گونه و چانه یک طرف صورت روی دهد. درد می تواند با لمس منطقه تحریک شود و یا با حرکت کردن تشدید شود.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com