آزمایش هلیکوباکتر پیلوری : عفونت معده در اثر باکتری به نام هلیکو باکتر پیلوری ایجاد می شود. این عفونت می تواند در نهایت زخم معده و مشکلات جدی تری را ایجاد کند. تشخیص به موقع آن بسیار مهم است چون مانع ایجاد عوارض دراز مدت می شود. برای تشخیص آن از روش هایی همانند آزمون بررسی اوره ی تنفسی استفاده می شود. درمان این اختلال معمولا ترکیبی از چند آنتی بیوتیک و داروی ضد التهاب معده می باشد.
یکی از علل مهم گاستریت ( ورم معده) عفونت معده با هلیکو باکتر پیلوری می باشد. تشخیص و درمان به موقع این مشکل از بسیاری از عوارض بیماری زا جلوگیری می کند.
آزمایش هلیکوباکتر پیلوری برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری در معده و قسمت بالای روده ی کوچک ( دئودنوم ) استفاده می شود. هلیکو باکتر پیلوری باعث ایجاد زخم معده می شود. اما بسیاری از افراد با وجود داشتن عفونت هلیکو باکتر پیلوری در سیستم گوارش هیچ نوع زخم پیشرفته ای ندارند.
چهار آزمایش برای تشخیص هلیکو باکتر پیلوری استفاده می شود، که عبارتند از :
آزمایش تعیین آنتی بادی در خون : این آزمایش خون مشخص می کند که بدن بر علیه هلیکو باکتر پیلوری آنتی بادی ساخته است یا که خیر. اگر آنتی بادی بر علیه هلیکو باکتر پیلوری در خون وجود داشت، نشان دهنده ی این است که یا در حال حاضر عفونت هلیکو باکتر پیلوری دارید و یا در گذشته داشته اید.
آزمایش اوره تنفسی : این آزمایش وجود باکتری هلیکوباکتر را در معده تشخیص می دهد و اگر عفونت با هلیکو باکتر داشته باشید، آن را نشان می دهد. همچنین برای بررسی روند درمان نیز از این تست استفاده می شود.
آزمایش آنتی ژن مدفوعی : این آزمایش وجود ماده ای در مدفوع را که باعث می شود سیستم ایمنی به باکتری هلیکو باکتر پیلوری و یا عفونت ناشی از آن حمله کند را نشان می دهد. آزمایش آنتی ژن مدفوع ممکن است برای کمک به تشخیص عفونت هلیکو باکتر پیلوری و یا بررسی روند درمانی این بیماری استفاده شود.
نمونه برداری از معده : در اندوسکوپی نمونه بسیار کوچکی از معده و روده کوچک برداشته می شود. چندین آزمایش مختلف ممکن است روی این نمونه انجام شود.
آزمایش هلیکو باکتر پیلوری به دلایل زیر انجام می شود:
آزمایش تعیین آنتی بادی خون : آمادگی خاصی برای انجام این آزمایش لازم نیست.
آزمایش آنتی ژن مدفوع : بسیاری از داروها می توانند نتیجه این آزمایش را تغییر دهند. باید پزشک را در مورد هر نوع دارویی که مصرف می کنید ( چه با نسخه چه بی نسخه ) مطلع سازید.
شاید پزشک به شما بگوید که مصرف بعضی از داروها را قطع کنید.
از مصرف داروهایی که حاوی بیسموت ( مثل پپتو بیسموت ) هستند، یک ماه قبل از انجام آزمایش خودداری کنید.
عدم مصرف داروهای مهار کننده پمپ پروتون ۲ هفته قبل از انجام آزمایش.
عدم مصرف داروهایی مثل پپسید، زانتاکس، اکسید و یا تاگامت ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش.
با پزشک خود در مورد نگرانی که در مورد آزمایش دارید صحبت کنید٬ احتمال خطر آن، نحوه انجام آزمایش یا نتایج احتمالی آزمایش. این کار به شما کمک می کند که اهمیت این آزمایش را متوجه شوید٬ (پر کردن فرم اطلاعات پزشکی).
جمع آوری نمونه ی مدفوع برای این آزمایش در منزل انجام می شود. اگر در بیمارستان بستری هستید، مسئولان بهداشت حرفه ای به شما در این امر کمک می کنند.
برای جمع آوری نمونه به موارد زیر نیازمند هستید:
آزمایش بررسی آنتی بادی در خون : نمونه خون از رگ بازو گرفته می شود. یک نواری که حالت کشسانی دارد، به بالای بازو بسته می شود، که ممکن است احساس کنید کمی سفت است. شما ممکن است احساس درد ناشی از فرو بردن سوزن را نداشته باشید و یا ممکن است احساس سوزش داشته باشید.
آزمایش اوره ی تنفسی : آزمون اوره ی تنفسی به طور معمول باعث ناراحتی نمی شود.
آزمایش بررسی آنتی ژن در مدفوع : جمع آوری نمونه مدفوع به طور معمول کار دشواری نیست.
اگر پزشک در حین انجام آزمایش رکتال، نمونه ای بگیرد، ممکن است به علت ورود سواپ به مقعد کمی احساس ناراحتی کنید.
نمونه برداری از معده : شما ممکن است وقتی سوزن در رگ بازو قرار می گیرد، متوجه درد تیزی شوید. ماده ی بی حسی موضعی که به درون دهان شما اسپری می شود، طعم تلخی دارد و در زبان و گلو احساس بی حسی و تورم ایجاد می شود. بعضی از افراد می گویند که در آن لحظه نمی توانند تنفس کنند، چون لوله در دهان آنهاست.
اما این احساس کاذبی از بی هوشی است. همیشه مقدار زیادی فضای تنفس در اطراف لوله در دهان و گلو وجود دارد. به یاد داشته باشید برای آرام شدن، نفس عمیق بکشید.
شما ممکن است حالت تهوع و عق زدن، نفخ، درد خفیف شکم را وقتی لوله برداشته می شود، تجربه کنید. در هنگام انجام آزمایش شما قادر به صحبت کردن نیستید، چون لوله درون دهان شماست. چنانچه احساس درد و ناراحتی شدید داشتید، با بالا بردن دست خود به پزشک اطلاع دهید.
داروهایی که تزریق می شود ممکن است باعث ایجاد خواب آلودگی شود. سایر عوارض جانبی مثل پلک های سنگین، اشکال در تکلم، خشکی دهان و یا تاری دید ممکن است تا چند ساعت بعد از انجام آزمایش وجود داشته باشد. داروهایی که به شما می دهند باعث می شود که مراحل آزمایش را به خاطر نیاورید.
احتمال کمی وجود دارد که مشکل خاصی در هنگام نمونه گیری پیش بیاید.
ممکن است کمی کبودی در محل خون گیری بوجود بیاید. اگر بعد از خون گیری چند دقیقه محل را فشار دهید، احتمال کمی وجود دارد که محل نمونه گیری کبود شود.
در موارد نادری٬ ممکن است بعد از گرفتن نمونه خون، رگ متورم شود. که به این حالت فلبیت می گویند. انجام کمپرس گرم چند بار در روز می تواند به بهبودی این وضعیت کمک کند.
خون گیری می تواند برای افرادی که بیماری انعقادی دارند ٬ مشکل ایجاد کند. آسپیرین ٬ وارفارین و سایر داروهای رقیق کننده خون می توانند باعث افزایش خونریزی شوند. اگر شما مشکل انعقاد خون و یا خونریزی دارید و یا اگر داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید، باید قبل از خون دادن به پزشک اطلاع دهید.
هیچ خطر شناخته شده و یا عوارضی با آزمون تنفسی اوره وجود ندارد. اگر کربن رادیواکتیو استفاده می شود، میزان قرار گرفتن در معرض ماده ی رادیواکتیو بسیار کمتر از این است که شما به طور معمول در طول روز دریافت می کنید.
خطر و مشکل خاصی در این آزمایش وجود ندارد ولی اگر بعد از گرفتن نمونه دست های خود را به خوبی نشوئید، این کار باعث گسترش عفونت می شود.
احتمال کمی وجود دارد ( ۱ در ۱۰۰۰۰ ) که دیواره معده، دئودنوم و یا مری در حین انجام آزمایش و نمونه گرفتن از معده سوراخ شود.
نمونه برداری از معده ممکن است باعث کمی خونریزی در محل نمونه برداری شود. اما این خونریزی بدون درمان متوقف می شود.
آزمایش هلیکو باکترپیلوری برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری در معده و قسمت بالای روده ی کوچک ( دئودنوم ) انجام می شود.
نتیجه ی آزمایش اوره ی تنفسی و آنتی ژن در مدفوع بعد از چند ساعت در دسترس است. نتیجه ی آزمایش اندازه گیری آنتی بادی در خون معمولا بعد از ۲۴ ساعت در دسترس است. و نتیجه نمونه برداری از معده ( روش اندوسکوپی ) معمولا بعد از ۴۸ ساعت آماده می شود. اما نتیجه کشت نمونه معده بعد از ۱۰ روز آماده می شود.
حد طبیعی : نمونه ی خون شامل آنتی بادی های هلیکوباکتر پیلوری نمی باشد.
حد غیر طبیعی : نمونه ی خون حاوی آنتی بادی های هلیکوباکتر پیلور می باشد.
طبیعی : نمونه ی تنفسی شامل هیدروکربن های نشان دار نمی باشد.
غیر طبیعی : نمونه ی تنفسی شامل هیدروکربن های نشان دار می باشد.
طبیعی : نمونه ی مدفوع حاوی آنتی ژن های هلیکوباکتر پیلوری نمی باشد.
غیر طبیعی : نمونه ی مدفوع حاوی آنتی ژن های هلیکوباکتر پیلوری می باشد.
طبیعی : نمونه ی بیوپسی حاوی باکتری هلیکوباکتر پیلوری نمی باشد.
باکتری هلیکوباکتر پیلوری در نمونه ی کشت بیوپسی بافتی رشد نمی کند.
غیر طبیعی : نمونه ی بیوپسی حاوی باکتری هلیکوباکتر پیلوری می باشد.
باکتری هلیکوباکتری پیلوری در کشت نمونه های بیوپسی بافتی رشد می کند.
عللی که شما ممکن است نتوانید آزمایش هلیکوباکتر پیلوری را انجام دهید و اینکه نتایج آزمایش ممکن است مفید نباشد، عبارتند از:
اگر علایم شما از بین نرفت، ممکن است احتیاج باشد تا اندوسکوپی انجام شود.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com