تخمدان ها دو ارگان کوچک در دو طرف رحم در بدن خانم ها هستند. تخمدان ها هورمون های استروژن که باعث ایجاد قاعدگی می شود را می سازند. هر ماه تخمدان ها یک تخمک آزاد می کنند. تخمک ساخته شده از لوله های فالوپ پایین آمده و بارور می شود. به این چرخه آزاد شدن تخمک، تخمک گذاری می گویند.
کیست یک کیسه مایع است که می تواند در تخمدان تشکیل شود. بسیار هم شایع است. خصوصا در سال های باروری.
کیست های تخمدان انواع مختلفی دارند. شایع ترین کیست، عملکردی است و در زمان تخمک گذاری تشکیل می شود.
سایر انواع کیست ها عبارتند از:
تومور ها می توانند در تخمدان رشد کرده همانطوری که در سایر قسمت های بدن تشکیل می شوند. اگر تومور غیر سرطانی باشد به آن خوش خیم می گویند. اگر تومور سرطانی باشد به آن بدخیم می گویند. سه نوع تومور های تخمدانی عبارتند از:
پزشکان به درستی علت ایجاد سرطان تخمدان را نمی دانند. آنها چند عامل را در ایجاد آن دخیل می دانند که عبارتند از:
اغلب کیست های تخمدان علایم بالینی خاصی ندارند و شما ممکن است از وجود آن ها بی خبر باشید و در انجام آزمایشات روتین لگنی متوجه آن شوید. کیست های تخمدان در صورتی می توانند مشکل ساز شوند که پیچ و تاب بخورند وخونریزی کنند و یا پاره شوند.
اگر شما هر یک از علایم بالینی زیر را داشتید بررسی آن ها اهمیت دارد. دلیلش این است که آن ها نیز می توانند نشان دهنده ی تومور باشند. سرطان تخمدان معمولا قبل از اینکه تشخیص داده شود گسترش می یابد.
علایم بالینی سرطان و کیست تخمدان شامل موارد زیر است:
پزشک شما ممکن است در حین انجام بررسی های روتین، توده ای در لگن احساس کند. بیشتر توده های تخمدان خوش خیم هستند. اما تعداد کمی از توده ها می توانند بد خیم باشند.
به همین دلیل هر گونه رشد غیر طبیعی مهم است و باید بررسی شود. بعد از یائسگی زنان باید به طور منظم آزمایشات دوره ای را انجام دهند. چون در این صورت شانس کمتری برای ابتلا به سرطان تخمدان دارند.
آزمایشات لازم برای تشخیص کیست ها و تومورهای تخمدان:
اگر سرطان تخمدان تشخیص داده شود، پزشک آزمایشات تشخیصی دیگری برای بررسی گستردگی سرطان انجام می دهد. این روش ها مراحل سرطان را مشخص می کند و به پزشک در انتخاب درمان مناسب کمک می کند.
بیشتر بخوانید : قاتل کیست تخمدان
بیشتر کیست های تخمدان خود به خود بهبود می یابند. اگر شما علایم آزار دهنده نداشته باشید، به خصوص اگر هنوز یائسه نشده باشید، پزشک به شما انتظار کشیدن را پیشنهاد می کند. پزشک شما را درمان نمی کند. اما شما را هر ۱ تا ۳ ماه معاینه می کند تا هر گونه تغییر در کیست را متوجه شود.
داروهای ضد بارداری ممکن است درد کیست های تخمدان را کاهش دهد.
جراحی زمانی استفاده می شود که کیست ها بر طرف نشود، رشد کند و یا درد زیادی داشته باشد.
دو نوع روش جراحی وجود دارد:
شیمی درمانی. تزریق دارو از طریق سیاهرگ و یا مستقیما به شکم برای از بین بردن سلول های سرطانی. داروهای شیمی درمانی هم سلول های طبیعی و هم سلول های سرطانی را از بین می برد. این داروها عوارض جانبی مثل تهوع و استفراغ، ریزش مو ، آسیب به کلیه ها و افزایش شانس ابتلا به عفونت را به دنبال دارند. این عوارض جانبی بعد از درمان از بین می رود.
رادیو تراپی. استفاده از اشعه X برای از بین بردن سلول های سرطانی. این اشعه یا از بیرون بدن تابیده می شود و یا از داخل و نزدیک به تومور تابیده می شود. این روش درمانی نیز عوارض جانبی مثل قرمز شدن پوست ، اسهال ، خستگی و تهوع را به دنبال دارد.
رادیو تراپی معمولا برای سرطان تخمدان به کار نمی رود.
جراحی ، شیمی درمانی و رادیو تراپی ممکن است به تنهایی و یا با هم انجام شود. و این امکان وجود دارد که سرطان تخمدان عود کند. در این صورت به جراحی و گاهی همراه با شیمی درمانی و یا رادیو تراپی نیاز است.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com