هیچ تعریف دقیقی از آنچه “سرطان های دوران کودکی” را از سرطان در نوجوانان جدا می کند، و یا زمان دقیقی که فرد مبتلا به سرطان، یک فرد بالغ در نظر گرفته می شود، وجود ندارد. اما به منظور اهداف آماری، سرطان در نوجوانان اغلب برای کسانی اطلاق می شود که بین سنین ۱۵ و ۱۹ دچار سرطان شوند.
سرطان در نوجوانان شایع نیست، اما طیف گسترده ای از انواع سرطان ها می تواند در این گروه سنی رخ دهد، و درمان این سرطان ها بنا به دلایلی می تواند چالش برانگیز باشد. اکثر سرطان ها در بزرگسالان مسن تر رخ می دهند. شایع ترین سرطان ها در بزرگسالان سرطان پوست، ریه، روده بزرگ، پستان (در زنان) و پروستات (در مردان) می باشند.
بسیاری از سرطان ها در بزرگسالان به عوامل خطر مرتبط با شیوه زندگی (مانند سیگار کشیدن، اضافه وزن و یا چاقی، یا عدم فعالیت فیزیکی) و یا سایر عوامل محیطی مربوط اند.
یک بخش کوچک از سرطان ها به شدت تحت تاثیر تغییرات در DNA (جهش های ژنتیکی) هستند که افراد آنها را از والدین خود به ارث می برند. سرطان هایی که در دوران کودکی (قبل از سن ۱۵سال) شروع شوند، بسیار کمتر رایج اند. انواع سرطان هایی که در کودکان رخ می دهند، متفاوت از انواع مربوط به بزرگسالان هستند.
سرطان های دوران کودکی اغلب ناشی از تغییرات DNA در سلول ها هستند که خیلی زود، حتی گاهی اوقات قبل از تولد رخ می دهند. بر خلاف بسیاری از سرطان ها در بزرگسالان، سرطان های دوران کودکی خیلی به سبک زندگی یا عوامل خطر زیست محیطی مرتبط نیستند.
انواع سرطان هایی که در نوجوانان رخ می دهد ترکیبی از انواعی است که می تواند در کودکان و بزرگسالان رخ دهد.
انواع سرطان هایی که در نوجوانان دیده می شود (۱۵ تا ۱۹ سال) منحصر به این گروه سنی نیست، اما رایج ترین آن ها نسبت به انواعی که در کودکان یا بزرگسالان رخ می دهد، متفاوت اند.
شایع ترین سرطان ها در نوجوانان عبارتند از:
بسیاری از انواع دیگر سرطان نیز می توانند در نوجوانان رخ دهند – این ها تنها انواع رایج اند.
لنفوم در سلول های خاصی از سیستم ایمنی به نام لنفوسیت شروع می شود. این سرطان ها اغلب تحت تاثیر غدد لنفاوی و سایر بافت های لنفاوی، مانند لوزه ها و یا تیموس (یک عضو کوچک رو به روی قلب) قرار می گیرند. آنها می توانند مغز استخوان و دیگر اندام ها را تحت تاثیر قرار دهند. همچنین باعث بروز علائم مختلف بسته به جایی که سرطان وجود دارد، می شوند. رایج ترین علائم کاهش وزن، تب، عرق، خستگی، و توده (تورم غدد لنفاوی) در زیر پوست گردن، زیر بغل یا کشاله ران هستند.
دو نوع اصلی لنفوم وجود دارد:
هر دو نوع می تواند در نوجوانان رخ دهد. لنفوم هوچکین در ۲ گروه سنی متداول است: اوایل بزرگسالی (سن ۱۵ تا ۴۰،
معمولا افراد در دهه ۲۰سن) و اواخر دوره بزرگسالی (بعد از ۵۵ سالگی). این نوع سرطان در تمام گروه های سنی، یکسان است، و از جمله انواعی است که بهترین پاسخ را به درمان می دهد. لنفوم غیر هوچکین (NHL) کمتر از بیماری هوچکین در نوجوانان رایج است، اما خطر NHL با افزایش سن افراد بیشتر می شود. انواع بسیاری از NHL وجود دارد. برخی از انواع که اغلب در نوجوانان دیده می شود، به سرعت رشد می کند و نیاز به درمان شدید دارد، اما آنها همچنین پاسخ به درمان بهتری نسبت به NHL در بزرگسالان نشان داده اند. برای اطلاعات بیشتر در مورد این سرطان ها، بیماری هوچکین، لنفوم غیر هوچکین، و لنفوم غیر هوچکین در کودکان را مطالعه کنید.
لوسمی ها، سرطان مغز استخوان و خون هستند. آنها شایع ترین سرطان در کودکانند، اما می توانند در هر سنی رخ دهند، و در واقع، بسیاری از لوسمی ها در افراد مسن رخ می دهند. اکثر لوسمی ها در نوجوانان از نوع حاد هستند (دارای رشد سریع اند) مانند انواع لوسمی لنفوسیتی حاد(ALL) و لوسمی میلوئیدی حاد (AML) . لوسمی می تواند باعث خستگی، ضعف، رنگ پریدگی، خونریزی و یا کبودی، تب، کاهش وزن، درد استخوان و مفاصل، و علائم دیگر شود. هر چه بیمار جوان تر باشد، لوسمی حاد به نظر دور نمای بهتری دارد. برای اطلاعات بیشتر، لوسمی دوران کودکی، لوسمی- لنفوسیتی حاد و لوسمی- میلوئیدی حاد (میلوئیدی) را مطالعه کنید.
خطر ابتلا به سرطان تیروئید با بالا رفتن سن افراد، بیشتر می شود، اما نسبت به بسیاری از دیگر سرطان های بزرگسالان اغلب آن را در سنین کمتر، می توان یافت و در زنان جوان بسیار شایع تر از مردان جوان است. شایع ترین علامت سرطان تیروئید یک توده در جلوی گردن است. اکثر توده های تیروئید سرطان نیستند، اما مهم است که آنها را بررسی کنید تا مطمئن شوید. دیگر نشانه های سرطان تیروئید می تواند شامل درد یا تورم در گردن، مشکل در تنفس و یا بلع و تغییر صدا باشد. شانس درمان این سرطان معمولا بسیار زیاد است. برای اطلاعات بیشتر، سرطان تیروئید را مطالعه کنید.
انواع مختلفی از تومورهای مغز و نخاع وجود دارد و درمان و دورنمای هر یک متفاوت است. در کودکان، اکثر تومورهای مغزی در قسمت های پایینی مغز شروع می شوند، مانند مخچه (که حرکات را هماهنگ می کند) و یا ساقه مغز (که مغز را به نخاع متصل می کند). در بزرگسالان احتمال گسترش تومورها در قسمت های بالایی مغز بیشتر است. تومورها در نوجوانان می توانند در هر دو منطقه رخ دهند. در تمام گروه های سنی، تومورهای نخاع کمتر از تومورهای مغزی رایج اند. تومورهای مغزی می توانند باعث سردرد، تهوع، استفراغ، تاری دید یا دوبینی، سرگیجه، تشنج، مشکل در راه رفتن و یا در دست گرفتن اجسام، و علائم دیگر شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر، به تومورهای مغز و نخاع در کودکان و تومورهای مغز و نخاع در بزرگسالان مراجعه کنید.
سرطان بیضه اغلب در مردان جوان ایجاد می شود. در حدود نیمی از سرطان های بیضه در مردان بین سنین ۲۰ و ۳۴ رخ می دهد اما این سرطان می تواند در هر سنی از جمله نوجوانان رخ دهد. در اغلب موارد، اولین علامت سرطان بیضه، یک توده در بیضه است، و یا بیضه متورم شده یا بزرگتر می شود. برخی از تومورهای بیضه ممکن است دردناک باشند، اما بیشتر مواقع این طور نیستند. بسیار مهم است که هر گونه توده در بدن در سریع ترین زمان ممکن توسط یک پزشک بررسی شود تا علت آن مشخص شود. به طور کلی، دورنمای سرطان بیضه بسیار خوب است، و بیشتر این سرطان ها می توانند درمان شوند. برای اطلاعات بیشتر، سرطان بیضه را مطالعه کنید.
سارکوم ها سرطان هایی هستند که در بافت همبند مانند ماهیچه ها، استخوان یا سلول های چربی شروع می شوند. ۲ نوع اصلی سارکوم وجود دارد: سارکوم استخوان و سارکوم بافت نرم (که در عضلات، چربی، رگ های خونی و یا دیگر بافت های بدن شروع می شوند). سارکوم ها می توانند در هر سنی شروع شوند، اما برخی انواع اغلب در کودکان بزرگتر و نوجوانان رخ می دهند.
سارکوم استخوان: ۲ نوع از رایج ترین سرطان های استخوان، استئوسارکوم و اوینگ سارکوم، در نوجوانان شایع تر هستند. آنها اغلب باعث استخوان دردی می شوند که در شب و یا با فعالیت، بدتر می شود. آنها همچنین می توانند باعث تورم در ناحیه اطراف استخوان شوند. استئوسارکوم معمولا در مناطقی که استخوان سریعا در حال رشد است، شروع می شود مثلا در نزدیکی انتهای استخوان های بلند پاها و یا بازوها. شایع ترین مکان های شروع سارکوم اوینگ استخوان های لگن، قفسه سینه (مانند دنده و یا تیغه های شانه)، و یا در وسط استخوان های بلند پا می باشد. برای اطلاعات بیشتر، استئوسارکوم و تومورهای نوع اوینگ را ببینید.
سارکوم بافت نرم: این سرطان ها می توانند در هر قسمتی از بدن شروع شوند، اما آنها اغلب در دست ها و پاها ایجاد می شوند. رابدومیوسارکوم، سرطانی است که در سلول هایی شروع می شود که معمولا به عضلات اسکلتی گسترش می یابند، و اغلب در کودکان کمتر از ۱۰ سال شایع است، اما در نوجوانان و بزرگسالان نیز می تواند گسترش یابد. بسیاری از دیگر انواع سارکوم بافت نرم با افزایش سن افراد شایع تر می شوند. علائم به این بستگی دارند که سارکوم کجا شروع شده، و این که آیا شامل توده (که ممکن است باعث درد بشود یا نشود)، تورم یا مشکلات روده است. برای اطلاعات بیشتر، رابدومیوسارکوما و سارکوم- سرطان بافت نرم بزرگسالان را ببینید.
اگر چه ملانوم بیشتر احتمال دارد که در افراد مسن رخ دهد، اما این سرطانی است که در افراد جوان تر، از جمله نوجوانان نیز یافت می شود. در واقع، ملانوم یکی از مهمترین سرطان های شایع در افراد جوان تر از ۳۰ سال (به خصوص زنان جوان) است. اگر ملانوم در خانواده ارثی باشد می تواند در سنین پایین تر نیز رخ دهد. مهم ترین علامت هشدار ملانوم یک لکه جدید بر روی پوست و یا لکه ای است که تغییر اندازه، شکل، یا رنگ داشته باشد. لکه ای که از سایر لک های روی پوست متفاوت به نظر برسد نیز می تواند یک هشدار بوده و باید توسط دکتر بررسی شود. اگر ملانوم سریعا تشخیص داده شده و درمان شود، شانس درمان آن اغلب بسیار زیاد است. اما اگر به حال خود رها شود، می تواند به سرعت رشد کرده و گسترش یابد، که در این حالت درمان آن بسیار سخت تر خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر، سرطان پوست- ملانوم را ببینید.
به طور کلی، سرطان تخمدان در زنان مسن بسیار شایع تر است. اما برخی از انواع سرطان تخمدان، که تحت عنوان تومورهای سلول زایا شناخته شده اند، در نوجوانان و زنان جوان شایع ترند. سرطان تخمدان معمولا در مراحل اولیه علائمی ندارد، اما برخی از نوجوانان و زنان جوان ممکن است احساس سیری سریع در هنگام خوردن غذا و یا نفخ غیر طبیعی، درد شکم، و یا علائم ادراری داشته باشند. اگر چنین علائمی بیشتر از چند هفته مشاهده شود، باید توسط یک دکتر بررسی شود. برای اطلاعات بیشتر، سرطان تخمدان را ببینید.
هر ساله حدود ۵،۰۰۰ نوجوان در سن ۱۵ تا ۱۹ سال با علائم سرطان در ایالات متحده تشخیص داده می شوند. به طور کلی، این مربوط به کمتر از ۱٪ همه سرطان هاست. حدود ۶۰۰ نوجوان در هر سال از سرطان می میرند. سرطان علت حدود ۵ درصد از مرگ و میرها است و چهارمین عامل مرگ و میر در این گروه سنی، بعد از تصادفات، خودکشی، و قتل است.
احتمال ابتلا به سرطان در مورد دختران و پسران نوجوان برابر است، اما میزان زنده ماندن در دختران کمی بیشتر از پسران است. به طور کلی، ۵ سال بعد از ابتلا به سرطان حدود ۸۵٪ از دختران، و ۸۰٪ از پسران هنوز زنده اند. علت آن ممکن است به دلیل ترکیب های مختلف انواع سرطان در مردان و زنان باشد. میزان بقا می تواند بسته به نوع سرطان و سایر عوامل متفاوت باشد. میزان بقا در سرطان در نوجوانان در دهه های اخیر تغییر زیادی نکرده است، بر عکس در بسیاری از سرطان ها در کودکان و بزرگسالان مسن تر بهبود دیده می شود. مانند سرطان در کودکان، پیشرفت در بعضی انواع سرطان در نوجوانان بیشتر از دیگران بوده است.
ترجمه شده از وبسایت: www.cancer.org