این اطلاعات نشان دهنده دیدگاه پزشکان و پرستاران خدمت کننده در اطلاعات سرطان هیئت تحریریه پایگاه انجمن سرطان آمریکا است. این دیدگاه در تفسیر خود از مطالعات انجام شده در مجلات پزشکی منتشر شده و همچنین بر اساس تجربه حرفه ای شخصی آن ها می باشد.
اطلاعات درمانی موجود در این سند سیاست رسمی انجمن نیست و به عنوان توصیه های پزشکی به منظور جایگزینی تخصص و قضاوت از تیم مراقبت از سرطان خود قرار نگرفته است. بلکه برای کمک به شما و خانواده شما برای تصمیم گیری آگاهانه، همراه با دکتر شما در نظر گرفته شده است.
پزشک شما ممکن است به دلایلی یک برنامه درمانی متفاوت از این گزینه های درمانی عمومی داشته باشد. سوالات خود را در مورد گزینه های درمان خودتان دریغ نکنید و سوالات خود را بپرسید.
بعد از اینکه سرطان کیسه صفرا پیدا شده و سطح آن تعیین شد، تیم مراقبت از سرطان درباره ی گزینه های درمانی خود با شما صحبت می کند. پزشکان این تیم می تواند شامل:
بسیاری از متخصصان دیگر نیز ممکن است بخشی از تیم درمان باشند، از جمله دستیار پزشک (PAS)، پرستار (NPS)، پرستاران، روانشناسان، مددکاران اجتماعی، متخصصان توانبخشی، و سایر متخصصان بهداشت. برای اطلاعات بیشتر بهداشت حرفه ای مرتبط با مراقبت های سرطان را ببینید.
این مهم است که در مورد همه گزینه های درمان خود، از جمله اهداف خود و عوارض جانبی احتمالی، با پزشکان خود برای کمک به تصمیم گیری که به بهترین متناسب با نیازهایتان بحث کنید. همچنین بسیار مهم است که در مورد هر چیزی مطمئن نیستید سوال بپرسید. شما می توانید پرسش های خوبی برای پرسیدن در بخش “چه باید از دکتر خود در مورد سرطان کیسه صفرا بپرسم؟” پیدا کنید.
برای فکر کردن درباره ی گزینه هایتان وقت بگذارید. فاکتور هایی که در انتخاب طرح درمان بهتر است در نظر گرفته شوند شامل سطح سرطان، عوارض جانبی محتمل درمان، سلامت عمومی شما، شانس قابل درمان بودن بیماری، گسترش عمر و علائم …. هستند. انواع اصلی درمان برای سرطان کیسه صفرا شامل:
اگر زمان اجازه دهد، این که به دنبال یک نظر دوم باشیم اغلب ایده خوبی است، به ویژه برای یک سرطان نادر مانند سرطان کیسه صفرا. نظر دوم می تواند اطلاعات بیشتری را فراهم کند و به شما کمک کند با احساس اعتماد به نفس بیشتری طرح درمان خود را انتخاب کنید.
چند بخش بعدی انواع مختلف درمان سرطان کیسه صفرا را توصیف می کنند. در مورد بحث درباره ی درمان شایع ترین سرطان کیسه صفرا در هر مرحله است.
۲ نوع کلی از عمل جراحی برای سرطان کیسه صفرا وجود دارد:
به طور بالقوه جراحی درمانی زمانی انجام می شود که تصویر برداری، آزمایش یا نتایج حاصل از جراحی قبلی نشان می دهد که این یک فرصت خوب است و جراح می تواند همه سرطان موجود را حذف کند. پزشکان از عبارت قابل برداشت برای توصیف سرطان هایی استفاده می کنند که باور دارند می توان به طور کامل توسط عمل جراحی آن ها را برداشت و از عبارت غیرقابل برداشت برای توصیف کسانی استفاده می کنند که بیش از حد در محل خیلی دشوار گسترش یافته است و یا با عمل جراحی برداشته نمی شود. متاسفانه، زمانی که برای اولین بار تشخیص داده می شود، تنها بخش کوچکی از سرطان کیسه صفرا قابل برداشت خواهد بود.
اگر عمل جراحی به طور بالقوه روش درمانی مد نظر باشد، ممکن است شما بخواهید برای دریافت نظر دوم به یک مرکز سرطان بزرگ ارجاع داده شوید. تقریبا تمام پزشکان موافق آن هستند که جراحی تنها شانس واقعی را برای درمان افراد مبتلا به سرطان کیسه صفرا ارائه می دهد. اما اختلاف نظر در مورد اینکه چگونه و چقدر سرطان کیسه صفرا می تواند پیشرفته باشد و هنوز احتمال درمان با جراحی هست، وجود دارد. عمل جراحی مورد نیاز برای سرطان کیسه صفرا اغلب پیچیده است و نیاز به یک جراح با تجربه دارد. این عملیات اغلب در مراکز اصلی سرطان انجام می شود.
جراحی تسکینی برای کاهش درد یا جلوگیری از عوارض، مانند انسداد مجاری صفراوی انجام شده است، اگر تومور خیلی گسترده باشد باید به طور کامل حذف شود. جراحی تسکینی برای درمان سرطان انتظار نمی رود، اما گاهی اوقات می تواند به تسکین علائم و / یا طولانی تر کردن عمر یک فرد کمک کند. جراحی تسکینی است با جزئیات بیشتری در بخش: «درمان تسکینی برای سرطان کیسه صفرا” توصیف شده است.
عمل جراحی سرطان کیسه صفرا می تواند عوارض جانبی جدی داشته باشد و بسته به اینکه چگونه گسترده شده است، ممکن است برای بازیابی به چند هفته زمان نیاز داشته باشد. بیمارانی که درمان سرطان آنها بسیار بعید است لازم است که به دقت بهره ی جوانب مثبت و منفی از عمل جراحی و یا درمان هایی که نیاز به زمان زیادی برای بازیابی دارند، بررسی شود. بسیار مهم است که هدف هر عمل درک شود و اینکه جراحی برای سرطان کیسه صفرا، چه فواید و خطرات احتمالی می تواند داشته باشد و عمل جراحی چگونه بر کیفیت زندگی شما تاثیر می گذارد.
اغلب، زمانی که سرطان کیسه صفرا مشکوک است، جراح لاپاراسکوپی قبل از اعمال جراحی دیگر انجام می شود. این کار برای کمک به تعیین اینکه تا چه حد سرطان گسترش یافته این که آیا می تواند برداشته شود یا نه. لاپاراسکوپی می تواند به جراح اجازه دهد مناطقی از سرطان که با تصویر برداری و آزمایش تشخیص داده نمی شود را ببیند.
در این روش، یک برش کوچک ساخته شده به طوری که از یک لوله طولانی نورانی لاپاروسکوپ را می توان به شکم وارد کرد. دکتر از لاپاراسکوپ به درون شکم نگاه می کند تا نشانه هایی از گسترش سرطان را ببیند. اگر سرطان قابل برداشت باشد، لاپاراسکوپی همچنین می تواند به نقشه عملیات حذف آن کمک کند.
عملیاتی که کیسه صفرا را حذف می کند کوله سیستکتومی نامیده می شود. اگر فقط کیسه صفرا برداشته شود، عملیات ممکن است به نام کوله سیستکتومی ساده نامیده شود.
این عمل اغلب برای حذف کیسه صفرا به دلایل دیگر مانند سنگ کیسه صفرا مورد استفاده قرار می گیرد، اما اگر سرطان مثانه شناخته شده یا مشکوک باشد انجام نمی شود (یک عملیات گسترده تر به جای آن انجام می شود).
سرطان کیسه صفرا گاهی اوقات به طور تصادفی پس از اینکه فردی به دلیل دیگری مانند سنگ کیسه صفرا یک کوله سیستکتومی داشته است، مشخص می شود. اگر سرطان در مراحل اولیه (T1A) باشد و تصور شود که به طور کامل حذف شده ، هیچ عمل جراحی بیشتری ممکن است نیاز نباشد. ولی اگر شانس این که سرطان به خارج از کیسه صفرا گسترش بافته باشد، ممکن است عمل جراحی گسترده تر توصیه شود.
کوله سیستکتومی ساده را می توان به ۲ روش انجام داد:
کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی: رایج ترین روش برای حذف یک کیسه صفرا برای مشکلات غیر سرطانی، مانند سنگ کیسه صفرا است. جراح با استفاده از لاپاروسکوپ، یک، لوله نازک انعطاف پذیر با یک دوربین کوچک فیلم در انتها از طریق یک برش کوچک در پوست شکم وارد می شود. برای حذف کیسه صفرا ابزار جراحی طولانی از طریق دیگر دهانه های کوچک قرار داده می شوند.
جراحی لاپاروسکوپی به دلیل اندازه برش کوچکتر برای بیماران آسان تر است. اما این نوع از عملیات اگر سرطان کیسه صفرا مشکوک باشد، استفاده نمی شود. این عمل جراحی تنها یک دیدگاه محدود از منطقه اطراف کیسه صفرا به جراح ارائه می دهد، بنابراین شانس بیشتری وجود خواهد داشت که بخشی از سرطان ممکن است از دست رفته و یا در پشت سمت چپ وجود داشته باشد. همچنین ممکن است منجر به گسترش تصادفی سرطان به سایر نقاط بدن شود.
کوله سیستکتومی باز: در این روش، کیسه صفرا از طریق یک برش بزرگ (برش) در دیواره شکم جراحی می شود. این روش اگر مشکل کیسه صفرا غیر سرطانی مشکوک باشد گاهی اوقات استفاده می شود (مانند سنگ کیسه صفرا)، که در برخی موارد ممکن است به کشف سرطان کیسه صفرا منجر شود. اما اگر قبل از عمل مشکوک به سرطان مثانه باشد، پزشکان ترجیح می دهند کوله سیستکتومی گسترش یافته را انجام دهند.
به دلیل خطر این که سرطان بازگردد اگر فقط کیسه صفرا برداشته شود، یک عملیات گسترده تر، شناخته شده به عنوان توسعه یافته (و یا رادیکال) کوله سیستکتومی، در اغلب موارد سرطان کیسه صفرا انجام می شود. این می تواند عملیاتی پیچیده باشد، بنابراین مطمئن شوید که جراح شما در درمان سرطان کیسه صفرا با تجربه است.
گستره ی عمل جراحی بستگی به محل سرطان دارد و اینکه تا چه حد ممکن است گسترش یافته باشد. حداقل، یک کوله سیستکتومی طولانی حذف می کند:
اگر جراح شما احساس می کند که لازم است و شما به اندازه کافی سالم هستید، این عملیات همچنین ممکن است شامل حذف یک مورد یا بیشتر از موارد زیر باشد:
خطرات و عوارض جانبی جراحی به اینکه چه مقدار از بافت برداشته می شود و سلامت عمومی شما قبل از شروع عمل بستگی دارد. همه عمل های جراحی حامل برخی خطر ها، از جمله احتمال خونریزی، لخته شدن خون، عفونت ها، عوارض ناشی از بیهوشی و ذات الریه می باشند.
کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی کمترین عمل تهاجمی است و تمایل به اثرات جانبی کمتری دارد. اکثر مردم حداقل درد ناشی از برش را برای چند روز بعد از عمل دارند، گرچه این اثر می تواند با دارو کنترل شود. برش برای یک کوله سیستکتومی باز بزرگتر است، به طوری که درد معمولا بیشتر بوده و زمان بهبودی طولانی تری وجود دارد.
کوله سیستکتومی یک عمل بزرگ است که ممکن است بخش هایی از چند اندام حذف شود. این می تواند اثر مهمی در بهبود فرد و سلامت پس از عمل جراحی داشته باشد. مشکلات جدی به زودی بعد از عمل جراحی می تواند شامل نشت صفرا به داخل شکم، عفونت و نارسایی کبدی باشد. چرا که بسیاری از اندام های حذف شده در فرایند هضم سهیم هستند، مشکلات غذا خوردن ممکن است جز نگرانی های بعد از عمل جراحی باشد. قبل از عمل جراحی خود با دکتر یا پرستار خود درباره ی عوارض جانبی احتمالی با جزئیات صحبت کنید.
پرتو درمانی با استفاده از اشعه با انرژی بالا (مانند اشعه ایکس) و یا ذرات اتمی برای از بین بردن سلول های سرطانی. انواع مختلفی از اشعه درمانی برای سرطان کیسه صفرا وجود دارد، که یک دستگاه برای ایجاد یک پرتو از اشعه ایکس در مقابل سرطان استفاده شده است. این به عنوان تابش پرتو درمانی خارجی (EBRT) شناخته شده است.
قبل از اینکه درمان شما شروع شود، تیم پرتو درمانی برای تعیین زاویه صحیح برای هدف پرتوهای تابش و دوز مناسب از تابش به اندازه گیری دقیق می پردازند. درمان بسیار شبیه به گرفتن اشعه ایکس است، اما تابش بسیار قوی می باشد. روش بدون درد است. هر درمان تنها چند دقیقه طول می کشد، اما زمان راه اندازی – رفتن شما به محل برای درمان – معمولا طول می کشد. در اغلب موارد، پرتو درمانی ۵ روز در هفته به مدت چند هفته داده می شود.
تکنیک جدیدتر اشعه اجازه می دهد اکنون پزشکان به دقت بیشتر سرطان کیسه صفرا را درمان کنند در حالی که تابش اشعه به بافت سالم اطراف کمتر باشد. این ممکن است میزان موفقیت را افزایش دهد و به کاهش عوارض جانبی کمک کند.
پرتو درمانی منسجم سه بعدی ((۳D-CRT: ۳D-CRT با استفاده از کامپیوتر های مخصوص به دقت نقشه محل تومور (ها) را طرح ریزی می کند. سپس پرتوها شکل گیری می شوند و تومور را از چند جهت مورد هدف قرار می دهند، به گونه ای که احتمال آسیب به بافت های سالم کمتر باشد.
پرتو درمانی با شدت مدوله شده (IMRT): IMRT فرم پیشرفته درمان سه بعدی است. با استفاده از یک ماشین کامپیوتری که در اطراف بیمار حرکت می کند تابش را ارائه می کند. همراه با شکل دادن به پرتو های تابیده شده و هدف گیری آنها در ابتلا به سرطان از چند زاویه، شدت (قدرت) از پرتوهای می توان به میزان تنظیم کرد تا دوز رسیده به بافت های سالم در حساس محدود باشد. این روند اجازه می دهد تا پزشکان یک دوز بالاتر به مناطق سرطان ارائه دهند.
پرتو درمانی می تواند از راه های مختلفی برای درمان سرطان کیسه صفرا استفاده شود.
شیمی درمانی و پرتو درمانی به همراه هم کمورادیو نامیده می شود. برخی از مطالعات نشان داده اند که به همراه پرتودرمانی پس از عمل جراحی ممکن است به ادامه ی زندگی بیمار کمک کند، به ویژه کسانی که سرطان آن ها به غدد لنفاوی گسترش یافته بوده است.
به عنوان درمان تسکینی: اگر سرطان برای درمان بیش از حد پیشرفته شده باشد اغلب از پرتودرمانی برای کمک به تسکین علائم استفاده می شود. ممکن است از طریق کوچک کردن تومور برای کاهش درد یا نشانه های دیگر یا مسدود شدن معابر خون یا صفرا و یا فشار آوردن بر روی اعصاب استفاده شود.
عوارض جانبی پرتو درمانی می تواند مشکلات شبیه به آفتاب سوختگی پوستی که در آن تابش وارد بدن شود، تهوع، استفراغ، اسهال، خستگی، کاهش اشتها و شامل. اغلب پس از درمان از بین می رود. هنگامی که تابش با شیمی درمانی داده می شود، عوارض جانبی اغلب بدتر است. از دکتر یا پرستار خود بپرسید چه عوارض جانبی را باید انتظار داشت و چگونه می توان از آن ها پیشگیری کرد و یا آنها را کاهش داد.
شیمی درمانی (شیمی درمانی) درمان با داروهای ضد سرطان که معمولا به داخل ورید داده شده و یا خوراکی است. این دارو وارد جریان خون می شود و به تمام مناطق بدن می رسد و از پیشرفت بیشتر سرطان جلوگیری می کند. شیمی درمانی می تواند به برخی از افراد مبتلا به سرطان کیسه صفرا کمک کند، اما تا کنون اثرات آن در برابر این نوع سرطان محدود بوده است.
برای سرطان کیسه صفرای قابل برداشت، شیمی درمانی ممکن است بعد از عمل جراحی (اغلب همراه با اشعه درمانی) استفاده شود تا خطر ابتلا به بازگشت سرطان کاهش یابد. این درمان کمکی نامیده می شود. پزشکان هنوز مطمئن نیستند که چگونه در درمان سرطان کیسه صفرا مفید است. شیمی درمانی نیز می تواند (با یا بدون پرتو درمانی) برای سرطان پیشرفته تر استفاده شود. شیمی درمانی این سرطان را درمان نمی کند، اما ممکن است تومور ها را کوچک کند و یا رشد تومورها را برای یک زمان معین کند کند. این می تواند به رفع نشانه ی سرطان کمک کند و ممکن است به زندگی مردم کمک کند.
پزشکان به شیمی درمانی چرخه می دهند، با هر دوره درمان، یک دوره استراحت اجازه می دهد تا بدن بهبود می یابد. چرخه شیمی به طور کلی حدود ۳ تا ۴ هفته طول می کشد. شیمی درمانی است که اغلب برای بیماران در سلامت پایین توصیه نمی شود اما سن به خودی خود یک مانع برای گرفتن شیمی درمانی نیست.
تزریق شریان کبدی (HAI): از آنجا که شیمی درمانی در داخل ورید همیشه برای سرطان کیسه صفرا مفید نیست، پزشکان راه های مختلف را مطالعه کرده اند که به طور مستقیم از طریق شریان اصلی به کبد تزریق شود، به نام سرخرگ کبدی. از آنجا که شریان کبدی نیز تومورهای کیسه صفرا را تامین می کند، شیمی درمانی بیشتری به تومور می رود. سپس کبد سالم باقی مانده مواد مخدر را قبل از آن که بقیه بدن برسد حذف می کند. این می تواند عوارض جانبی شیمی درمانی را کاهش دهد. ممکن است HAI به زندگی برخی از افرادی که سرطان آنها دیگر نمی تواند با عمل جراحی حذف می شود کمک کند، اما تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. این روش ممکن است در برخی بیماران مفید باشد زیرا اغلب نیاز به جراحی برای وارد کردن کاتتر به شریان کبدی، جراحی ای است که در بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان کیسه صفرا ممکن است به خوبی تحمل نشود.
داروهای مورد استفاده در درمان سرطان کیسه صفرا داروهای شیمی درمانی اغلب برای سرطان کیسه صفرا استفاده می شوند عبارتند از:
در برخی موارد، ۲ از این داروها هم ترکیب می شوند تا امتحان شود که بیشتر موثر است. به عنوان مثال، ترکیب جمسیتابین و سیس پلاتین ممکن است نسبت به گرفتن فقط جمسیتابین به تنهایی به زندگی طولانی تر مردم کمک کند. هنگامی که شیمی درمانی با تابش داده می شود، اغلب ۵-FU و یا Capecitabine با استفاده شده است.
داروهای شیمی درمانی به سلول هایی که به سرعت در حال تقسیم هستند، حمله می کند، این گونه با سلولهای سرطانی مقابله می کند. اما سلول های دیگر در بدن، مانند کسانی که در مغز استخوان (جایی که سلولهای خونی جدید ساخته می شوند)، پوشش دهان و روده، و فولیکول های مو، نیز به سرعت تقسیم می شوند.
این سلول ها نیز می تواند با شیمی درمانی، که می تواند به عوارض جانبی منجر شود تحت تاثیر قرار بگیرند.
عوارض جانبی شیمی درمانی به نوع و مقدار مصرف دارو داده شده و مدت زمان گرفتن دارو بستگی دارد. این عوارض شامل:
این عوارض جانبی معمولا کوتاه مدت هستند و بعد از دوره درمان به پایان می رسند. اغلب راه هایی برای کاهش این عوارض جانبی وجود دارد. به عنوان مثال، داروهایی را می توان برای کمک به جلوگیری و یا کاهش تهوع و استفراغ می شود. که از دکتر یا پرستار خود در مورد داروهایی برای کمک به کاهش عوارض جانبی بخواهید. همراه با عوارض جانبی احتمالی فوق، برخی از داروها می توانند عوارض جانبی خاص خود را داشته باشند. به عنوان مثال، سیس پلاتین و اگزالیپلاتین می تواند اعصاب (نوروپاتی نامیده می شود) آسیب برساند. این می تواند بی حسی، سوزن سوزن شدن، ضعف، و حساسیت به سرما یا گرما، به خصوص در دست و پا منجر شوند. در بسیاری از بیماران پس از توقف درمان، اما در برخی موارد می تواند اثرات دراز مدت داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر، به سند ما نوروپاتی محیطی ناشی از شیمی درمانی نگاه کنید.
هر گونه عوارض جانبی که حین گرفتن شیمی درمانی متوجه شما شد به تیم پزشکی خود گزارش کنید چرا که آنها می توانند به سرعت آن را درمان کنند. در برخی موارد، دوز دارو به شیمی درمانی ممکن است نیاز به کاهش می یابد و یا درمان ممکن است نیاز به تاخیر داشته باشد و یا برای جلوگیری از بدتر شدن اثرات متوقف شود.
درمان تسکینی درمانی است که برای کمک به کنترل و یا کاهش علائم ناشی از سرطان پیشرفته است. برای درمان سرطان بکار نمی رود. اگر سرطان بیش از حد گسترش یافته باشد به طور کامل با عمل جراحی برداشته شود، پزشکان ممکن است عملیات تسکینی، تشعشع، شیمی درمانی یا درمان های دیگر را برای کمک به احساس بهتر شما و یا برای کمک به جلوگیری از عوارض احتمالی از سرطان توصیه می شود. از آنجا که سرطان کیسه صفرا تمایل به پیشبرد سرعت دارد، پزشکان سعی می کنند از روش های درمانی تسکینی که کمتر احتمال دارد کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد استفاده کنند البته اگر امکان داشته باشد.
اگر سرطان مجرای صفراوی که از کیسه صفرا یا کبد به روده کوچک حامل است را مسدود کند، می تواند به زردی و مشکلات دیگر منجر شود. ممکن است دکتر یک لوله کوچک (یا استنت و یا یک کاتتر) را به مجرای صفرا و یا کیسه صفرا برای کمک به تخلیه صفرا قرار دهد. این ممکن است به عنوان بخشی از یک روش کولانژیوگرافی مانند رتروگرادکلانژیوپانکراتوگرافی اندوسکوپیک (ERCP) و یا کولانژیوگرافی کبدی ترانس از راه پوست (PTC) باشد. (به بخش “سرطان کیسه صفرا چگونه تشخیص داده میشود؟” نگاه کنید) و یا در برخی موارد در حین عمل جراحی انجام می شود.
این روش اغلب برای کمک به تسکین و یا جلوگیری از علائم سرطان های پیشرفته تر انجام می شود، اما می تواند برای کمک به تسکین زردی قبل از عمل جراحی درمانی انجام شود. این به کاهش خطر ابتلا به عوارض ناشی از عمل جراحی کمک می کند.
استنت و یا کاتتر ممکن است هر چند ماه نیاز به تعویض داشته باشد. برای کاهش خطر ابتلا به مسدود شدن که می تواند به زردی یا التهاب کیسه صفرا منجر شود.
در افرادی که به اندازه کافی سالم هستند، یکی دیگر از گزینه ها که اجازه ی تخلیه ی صفرا از کبد و کیسه صفرا می دهد استفاده از عمل جراحی برای ایجاد یک راه جدید برای صفرا برای قبل از انسداد در مجاری صفراوی ناشی از سرطان است.
چندین عملیات مختلف بایپس صفراوی وجود دارد و تصمیم گیری در مورد این که کدام یک استفاده شود بستگی به محل انسداد دارد.
گاهی اوقات این عملیات را می توان از طریق چند سوراخ کوچک ایجاد شده در شکم با استفاده از ابزار خاص جراحی طولانی انجام داد که به عنوان لاپاروسکوپی یا جراحی سوراخ کلید شناخته شده است. بایپس صفراوی اغلب می تواند تسکین طولانی مدت از یک استنت ایجاد کند، که ممکن است نیاز به تمیز کردن و یا جایگزین دهد. با این حال، این می تواند یک عمل بزرگ باشد، پس از آن مهم است که شما به اندازه کافی سالم و در برابر آن مقاوم باشید و این که قبل از عمل جراحی با دکتر خود در مورد فواید و خطرات احتمالی صحبت کنید.
برای تسکین درد، پزشکان ممکن است اعصابی که احساس درد را از کیسه صفرا و منطقه ی روده به مغز حمل می کنند این اعصاب را با تزریق الکل بی حس کنند. این می تواند در طول عمل جراحی و یا از طریق هدایت یک مدت طولانی، سوزن توخالی به محل با کمک سی تی اسکن انجام شود.
پزشکان می توانند در صورت نیاز داروهای ضد درد قوی تجویز کنند. برخی از افراد مبتلا به سرطان ممکن است در مورد مصرف مواد مخدر مانند مورفین برای ترس از خواب آلود بودن در همه زمان ها و یا معتاد شدن به آنها را نگران باشند. اما بسیاری از مردم برای رهایی از درد از این داروهای بسیار موثر بدون عوارض جانبی جدی استفاده می کنند. اگر دچار درد شدید به تیم مراقبت سرطان خود اطلاع دهید شاید بتوان آن را به طور موثر درمان کرد.
داروهای ضد درد وقتی که در یک برنامه منظم قرار گرفته شده است بهتر جواب می دهند. و همچنین اگر آنها را تنها هنگامی استفاده شود که درد شدید می شود کار نمی کنند. چندین شکل طولانی اثر مرفین و سایر مواد شبه افیونی به شکل قرص هستند و تنها نیاز به یک بار دو بار در روز استفاده دارند.
حتی یک پچ طولانی اثر وجود دارد که تنها نیاز است هر چند روز استفاده شود.
عوارض جانبی شایع این داروها عبارتند از حالت تهوع و احساس خواب آلودگی، که اغلب در طول زمان بهتر می شود. یبوست یک عارضه جانبی شایع است و پس از آن نیاز است که درمان شود. اکثر مردم در مورد این داروها نیاز به استفاده روزانه مسهل دارند.
زمانی که به شما گفته شود که شما مبتلا به سرطان کیسه صفرا هستید ممکن است شما تصمیم گیری های بسیاری داشته باشید. یکی از مهم ترین تصمیم های شما انتخاب شما را خواهد ساخت که کدام درمان برای شما بهتر است. شما ممکن است در مورد انجام آزمایش های بالینی برای دلیل ابتلا به سرطان کیسه صفرا شنیده باشید. و یا شاید در تیم مراقبت های بهداشتی شما کسی یک کارآزمایی بالینی به شما معرفی کرده است.
آزمایش های بالینی و تحقیقاتی که با بیمارانی که بطور داوطلب برای آن ها انجام شده است به دقت مطالعه می شود. آنها برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد وعده درمان یا روش های جدید انجام می شود.
پژوهشهای بالینی یک راه برای رسیدن به درمان مدرن سرطان است. گاهی اوقات آنها ممکن است تنها راه برای گرفتن برخی از درمان های جدیدتر باشند. آنها همچنین بهترین راه برای پزشکان برای یادگیری روش های بهتری برای درمان سرطان هستند. با این حال، برای هر کسی مناسب نیست.
میزان سرطان کیسه صفرا یک عامل مهم در تعیین گزینه های درمان است.
پزشکان با استفاده از سیستم TNM به طور رسمی، مرحله سرطان را مشخص می کنند (همانطور که در “چگونه به سرطان کیسه صفرا صحنه است؟” توضیح داده شد). اما برای اهداف درمان، پزشکان به طور کلی سرطان کیسه صفرا به ۲ گروه تقسیم می کنند:
به طور کلی، برخی از سرطان ها که به مراتب فراتر از کیسه صفرا هستند و هنوز پخش نشده اند هم ممکن است قابل درمان با عمل جراحی باشند، مگر اینکه سرطان به عروق بزرگ گسترش یافته باشد. به عنوان مثال، اگر سرطان تنها کبد در یک منطقه و نه بیش از حد عمیق حمله کرد، ممکن است به حذف تمام سرطان را توسط عمل جراحی است. از سوی دیگر، اگر سرطان به هر دو طرف از کبد دور از کیسه صفرا گسترش یافته باشد، به مخاط حفره شکمی، به اندام، یا اگر آن یک رگ خونی بزرگ را احاطه کرده باشد، جراحی بعید است به حذف آن همه منجر شود.
از نظر مرحله، مرحله I و سرطان II و برخی مرحله III سرطان ممکن است قابل برداشت باشد. با این حال، عوامل دیگر، مانند اینکه آیا یک فرد به اندازه کافی برای عمل جراحی سالم است، می تواند تحت تاثیر قرار دهد که آیا آن یک گزینه خوب است.
چگونه سرطان در ابتدای پیدایش همچنین می تواند بر گزینه های درمان تاثیر گذارد. برای مثال، برخی سرطان ها در تصویر برداری، آزمایش قبل از عمل جراحی پیدا شده است، در حالی که دیگران را تنها بعد از عمل جراحی برای درمان بیماری دیگری مانند سنگ کیسه صفرا انجام می شود. اگر سرطان کیسه صفرا مشکوک و یا تشخیص داده شود، آن را یک ایده خوب است توسط یک جراح با تجربه در درمان این نوع سرطان دیده می شود. سرطان کیسه صفرا غیر معمول است، و همه جراحان ماهر در عملیات گسترده تر مورد نیاز برای درمان این سرطان نیستند. مهم نیست که چه مرحله از سرطان است، آن را بسیار مهم است که شما را در درک هدف از درمان قبل از شروع – آیا آن را به تلاش برای درمان سرطان و یا برای کمک به از بین بردن علائم – و همچنین احتمال فواید و خطرات. این می تواند در زمانی که به دنبال گزینه های درمانی خود هستید به تصمیم گیری آگاهانه شما کمک کند.
این سرطانها مرحله قبل که پزشکان معتقدند می توان با عمل جراحی برداشت می باشد.
درمان این سرطان بستگی دارد که چگونه آنها را برای اولین بار در بر داشت.
برخی از سرطان های کیسه صفرا وقتی که کیسه صفرا برای درمان سنگ کیسه صفرا حذف و یا التهاب مزمن می شود یافت می شوند. کیسه صفرا در زیر میکروسکوپ در آزمایشگاه، که در آن زمان به سرطان کشف شده است نگاه می شود. این سرطان معمولا در مراحل اولیه است. اگر سرطان در تایید می شود تنها در لایه های درونی کیسه صفرا (T1A)، با هیچ نشانه ای از گسترش در خارج از کیسه صفرا، درمان بیشتری ممکن است لازم باشد، به عنوان یک فرصت بسیار خوبی است که همه سرطان برداشته شود.
اگر سرطان گسترده تر در کیسه صفرا (T1b یا بیشتر) یافت می شود، آزمایش دیگر انجام خواهد شد تا برای هر سرطانی باقی مانده در بدن و برای تعیین اینکه آیا قابل برداشت است. این آزمایشات ممکن است CT یا MRI اسکن و لاپاراسکوپی مرحله بندی باشد.
اگر تصور شود بعد از انجام برداشت سرطان، یک عملیات گسترده تر تا حذف بخشی از کبد، غدد لنفاوی مجاور، و احتمالا قطعات از مجرای صفراوی انجام خواهد شد. (اگر عمل جراحی اولیه کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی بود، پوست اطراف محل برش اصلی ممکن است حذف شده باشد.) این امر ممکن است با شیمی درمانی (شیمی درمانی) به دنبال آن، همراه یا بدون پرتو، سعی کنید برای جلوگیری از بازگشت سرطان، اما روشن نیست که چگونه می تواند مفید باشد. اگر آزمایشات تصویربرداری یا مرحله بندی لاپاراسکوپی نشان دهد که سرطان نیست می تواند برداشته شود و روش درمان همان است که برای سرطان غیرقابل برداشت است.
در برخی از موارد، سرطان کیسه صفرا در طول یک کوله سیستکتومی ساده را کشف می شود. جراح مناطق مشکوک به سرطان را در طول عملیات می یابد و نمونه را به سرعت به آزمایشگاه می فرستد تا بررسی شود. سلول های سرطانی در نمونه ها مشاهده می شود در حالی که عمل هنوز در جریان است.
اگر جراح در درمان سرطان کیسه صفرا با تجربه است و معتقد است که سرطان قابل برداشت است، او ممکن است از عمل به یک عملیات گسترده تر به نام کوله سیستکتومی طولانی را تغییر دهد. (بخش “عمل جراحی برای سرطان کیسه صفرا.” ببینید)
اگر جراح درمان سرطان کیسه صفرا را تجربه نکرده و یا مطمئن نیست اگر سرطان قابل برداشت است، این عملیات ممکن است در این نقطه متوقف شود. سایر آزمایشات مانند CT یا MRI اسکن انجام خواهد شد و سپس برای هر سرطان باقی مانده در بدن انجام شود و برای تعیین اینکه آیا قابل برداشت است یا نه.
اگر تصور می شود بعد از انجام برداشت سرطان، یک عملیات گسترده تر انجام خواهد شد تا بخشی از کبد، غدد لنفاوی مجاور، و احتمالا قطعات از مجرای صفراوی حذف شود.
این ممکن است توسط شیمی درمانی پس از آن، همراه یا بدون پرتو، سعی کنید برای جلوگیری از بازگشت سرطان، اما روشن نیست که چگونه مفید این است.
اگر اسکن نشان دهد که سرطان قابل برداشت نیست، همان است که برای سرطان غیرقابل برداشت است.
گاهی اوقات، سرطان کیسه صفرا مشکوک است زیرا یک فرد با داشتن علائمی مانند یرقان است. تصویر برداری، آزمایش و سپس ممکن است مناطق مشکوک به سرطان و یا در نزدیکی کیسه صفرا را تشخیص دهد. تصویر برداری، آزمایش بیشتر و لاپاراسکوپی مرحله بندی ممکن است انجام شود برای هر مناطق مشکوک دیگر در بدن است. این آزمایشات می تواند به دکتر تعیین این مناطق کمک کند که سرطان قابل برداشت هست و یا نه.
اگر تصور می شود که سرطان قابل برداشت است و بیمار به اندازه کافی سالم برای عمل جراحی است، یک عمل جراحی کوله سیستکتومی طولانی (از بین بردن کیسه صفرا، بخشی از کبد، غدد لنفاوی مجاور، و احتمالا مجرای صفرا و دیگر اندامهای مجاور) درمان ارجح است. اگر بیمار زردی است قبل از عمل جراحی، استنت و یا کاتتر ممکن است در مجرای صفراوی قرار گیرد و در ابتدا اجازه دهد تا صفرا به جریان بیفتد. این می تواند به رفع نشانه بیش از چند روز کمک کند و ممکن است یک فرد سالم به اندازه کافی برای بهره برداری کند. پس از عمل جراحی، پزشکان ممکن است شیمی درمانی را ، همراه یا بدون پرتو، برای کاهش شانس بازگشت سرطان توصیه کنند، اما روشن نیست که چگونه مفید باشد.
اگر دکتر احساس کند که عمل جراحی گزینه خوبی نیست (برای مثال، به دلیل اندازه و یا مکان از سرطان و یا به دلیل سلامت عمومی یک فرد)، تمرکز درمان معمولا در تلاش برای کنترل سرطان است. این می تواند با علائم کمک کند و ممکن است به زندگی مردم کمک کند. درمان با پرتودرمانی و/ یا شیمی درمانی ممکن است برای برخی از افراد مفید باشد.
برای کسانی که به دلیل انسداد مجرای صفرا زردی، استنت و یا کاتتر ممکن است در مجرای قرار داده اجازه می دهد تا صفرا به جریان افتد. در صورت نیاز، عمل جراحی برای دور زدن مجرای صفراوی ممکن است اگر فرد به اندازه کافی سالم باشد یک گزینه باشد. تسکین انسداد مجرای صفراوی به عنوان اولین درمان تسکینی انجام می شود، که اغلب قبل از شروع درمان های دیگر مانند شیمی درمانی است.
برای مردم پرتو درمانی، تزریق الکل به اعصاب اطراف کیسه صفرا، و داروهای ضد درد همه ممکن است مفید باشد.
از آنجا که این سرطان می تواند برای درمان با گزینه های فعلی بسیار سخت باشد، ممکن است بخواهید به بخشی در یک کارآزمایی بالینی درمان های جدید را در نظر بگیرید.
زمانی که سرطان پس از درمان بیاید به نام عود خوانده می شود. عود می تواند (مانند ریه ها و یا استخوان گسترش به ارگان های) محلی (local) (و یا در نزدیکی همان محل از آن آغاز شده) و یا از راه دور باشد. اگر سرطان پس از درمان اولیه می آید، درمان بیشتر به جایی که سرطان عود کند، نوع درمانی که قبلا مورد استفاده قرار گرفته و سلامت بیمار بستگی دارد. به ندرت، سرطان ممکن است در یک منطقه کوچک در نزدیکی جایی که از آن آغاز شده باشد، که در این صورت عمل جراحی به تلاش برای حذف آن (شاید با شیمی درمانی و / یا پرتودرمانی به دنبال) عود ممکن است یک گزینه باشد. اما در اکثر موارد سرطان عود غیرقابل برداشت است و درمان به عنوان بالا توضیح داده شده است.
عود کردن سرطان کیسه صفرا معمولا بسیار سخت به درمان جواب می دهد، به طوری که شما ممکن است بخواهید بخشی از یک کارآزمایی بالینی درمان های جدید را در نظر بگیرید.
این مهم است که به صداقت، با تیم مراقبت از سرطان خود بحث باز داشته باشید. آنها برای تمام سوالات خود پاسخ می خواهند، بدون توجه به این که ممکن است جزئی به نظر برسد. به عنوان مثال، در نظر گرفتن این سوال:
همراه با این نمونه سوال، مطمئن شوید که برخی از سوالات را نوشته اید. به عنوان مثال، شما ممکن است اطلاعات بیشتری در مورد بهبود بخواهید، بنابراین شما می توانید کار خود را و یا برنامه فعالیت را برنامه ریزی کنید. ممکن است شما بخواهید در مورد نظرات دوم و یا در مورد آزمایشات بالینی که برای آن شما ممکن است واجد شرایط باشد.
به خاطر داشته باشید که پزشکان تنها کسانی نیستند که می توانند به شما اطلاعات ارائه دهد. دیگر متخصصان مراقبت های بهداشتی، مانند پرستاران و مددکاران اجتماعی، ممکن است پاسخ به برخی از سوالات خود را داشته باشد. شما می توانید اطلاعات بیشتر در مورد صحبت با تیم مراقبت سلامت خود را در سند خود مشورت با پزشک پیدا کنید.
ترجمه شده از وبسایت: www.cancer.org