در ایالات متحده ، سن متوسط یائسه شدن ، ۵۱ سال است . اما به علت ژنتیکی ، بیماری ، درمان های دارویی و… بعضی از خانم ها قبل از ۴۰ سالگی یائسه می شوند . یائسگی ای که قبل از ۴۰ سالگی ایجاد شود ، چه طبیعی باشد و چه القا شده ، به آن یائسگی زودرس می گویند . علاوه بر گرگرفتگی و حالت دل آشوبه و اضطراب که علائم طبیعی یائسگی هستند ، خانم هایی که دچار یائسگی زودرس می شوند ، علائم روحی و فیزیکی دیگری نیز دارند . مثلا چون یائسگی نشان دهنده پایان سال های باروری یک خانم است ، برای خانمی که می خواسته باردار شود ، یائسه شدن خیلی وحشتناک خواهد بود .
این ها علائمی هستند که نشان می دهند تخمدان یک خانم ، استروژن کم تری تولید می کند . علاوه بر علائم بالا ، بعضی ها علائم دیگری نیز تجربه می کنند :
اگر زیر ۴۰ سال سن دارید ، به پزشک مراجعه کنید تا بفهمد شما دچار یائسگی زودرس شده اید یا نه
یائسگی زودرس می تواند به عوامل زیر مرتبط باشد :
برای تشخیص ، معمولا پزشک از شما یک آزمایش فیزیکی و نیز تست خون را برای پی بردن به حالاتی مثل حاملگی و نیز بیماری تیروئید ، می گیرد . پزشک ممکن است از شما آزمایشی بگیرد تا سطح استرادیول را اندازه گیری نماید . سطح پایین استرادیول ( نوعی استروژن ) می تواند معین کند که تخمدان های شما دارند از کار می افتند یا نه . هنگامیکه سطح استرادیول کم تر از ۳۰ باشد ، می تواند نشان دهد که شما یائسه شده اید . اما بهرحال مهم ترین آزمایش تعیین کننده این مسئله ، سطح FSH ( هورمون محرک فولیکول ) در خون است . FSH باعث تحریک تخمدان های شما برای ساخت استروژن می شود و اگر در خون زیاد شود ، به این معنی است که دیگر توسط تخمدان ها جذب و دریافت نمی گردد . زمانی که سطح FSH در خون بیشتر از ۴۰mIU/mL شود ، معمولا نشان دهنده یائسگی است .
خانم هایی که دچار یائسگی زودرس می شوند ، همانند خانم هایی که طبیعی یائسه می شوند ، کاهش سطح استروژن را به دلیل توقف عملکرد تخمدان دارند . کاهش سطح استروژن می تواند منجر به تغییرات در سلامتی یک خانم شود و خطر ابتلا به بیماری هایی مثل پوکی استخوان را در وی افزایش دهند . دیگر خطرات شامل افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان و کولون ، بیماری های دندانی ، افتادن دندان ها و… می شود . بهرحال خانم هایی که دچار یائسگی زودرس می شوند نسبت به خانم هایی که طبیعی یائسه می شوند ، سال های بیشتری از زندگی شان را باید بدون استروژن سپری کنند و این امر سبب قرار گرفتن بیشتر آن ها در معرض خطرهای ذکر شده می گردد .
علائم و بیماری های حاصل از یائسگی زودرس و نیز مشکلات روحی حاصل از آن می تواند با روش هایی همانند روش های مورد استفاده در یائسگی طبیعی ، مورد درمان و مدیریت قرار گیرد . خانم هایی که به علت یائسگی زودرس دیگر قادر به بارداری نیستند باید راجع به این مسئله با پزشک و یا متخصص دستگاه تولید مثل صحبت کنند .
معمولا نه…همین که یائسه شوید ، بعید به نظر می آید که دوباره به حالت قبل برگردید .
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com