کلوئید ها انواعی از بیماری های شایع پوستی هستند و به دلیل ظاهر نامطلوبی که دارند آزاردهنده هستند. خوشبختانه اصلا خطرناک نیستند و نیازی به هیچ درمانی ندارند, اما بعضی از افراد به دلیل مشکلات ظاهری این بیماری به دنبال درمان آن هستند.
این بیماری در میان تیره پوستان شیوع بیشتری دارد گرچه هر فردی ممکن است در طول عمر خود به این بیماری دچار شود. کلوئید ها برآمدگی هایی از بافت زخم هستند که راس آنها نرم است و رنگ آنها صورتی یا بنفش می باشد. کلوئید ها در هر جایی از بدن دیده می شوند, اما بیشتر در نواحی ظاهر می گردند که آسیب پوستی وجود داشته است.
گرچه پزشکان هنوز دلیل اصلی پیدایش این برآمدگی ها را نمیدانند, اما میتوان گفت که این برآمدگی ها حاصل رشد رو به خارج واکنش طبیعی بدن به آسیب می باشند. کلوئید ها بیشتر در افراد با پوست تیره دیده می شوند.
وقتی پوست آسیب می بیند, بدن با تشکیل پوست جدید به آن پاسخ می دهد و بدین شکل از خود دفاع کرده و ترمیم میشود. این پوست که به آن بافت زخم( اسکار) می گویند, معمولا مسطح و کمرنگ است و اگر هم رنگی باشد, رنگ آن به سرعت از بین میرود. در بعضی موارد, تولید بافت اسکار شدیدا زیاد است وهمین عامل باعث ایجاد برآمدگی های برجسته تر میشود که به آنها کلوئید می گویند.
گرچه بیشتر افراد به ندرت به کلوئید مبتلا میشوند اما عده ای هم وجود دارند که پس از آسیب های جزئی یا نیش حشرات به آن مبتلا میشوند. این کلوئید ها در هر جایی از بدن ممکن است دیده شوند, گرچه بالای سینه و پشت بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند.
باید به خاطر داشت که گرچه کلوئید ها از نظر زیبایی فرد را دچار مشکل میکنند اما به ندرت بدخیم میشوند بنابراین نباید در مورد تبدیل شدن آنها به سرطان نگران بود.
گرچه هیچ راه حل مشخصی برای درمان این بیماری وجود ندارد اما بعضی از متخصصان توانسته اند با تزریق بلئومایسین که یک داروی ضد سرطان است در درمان آن به موفقیت هایی دست یابند.
بهترین روش درمانی عبارتست از تزریق ماهانه کورتیزون طولانی اثر به داخل کلوئید. پس از چندین بار تزریق کورتیزون, کلوئید ها کمرنگ شده و در عرض سه تا شش ماه از بین میروند.
یک روش درمانی جدیدتر مالیدن ژل سیلیکون بر روی زخم هر ۱۲ تا ۲۴ ساعت و به صورت روزانه است. این درمان سه تا چهار هفته پس از آسیب آغاز می شود. ژل باید با یک باند یا گاز پوشانده شود و هر ۷ تا ۱۰ ساعت بسته به نیاز تعویض گردد.
میتوانید ژل سیلیکون را از پزشک معالج خود بگیرید. این ژل قابل شستشو و استفاده مجدد است. با استعمال روزانه, طی دو تا دوازده ماه, کلوئید صاف تر و نرم تر میشود. ما هنوز نمیدانیم مکانیسم اثر این روش درمانی چیست.
در موارد حاد, که در آن کلوئید ها تحریک پذیر و آزاردهنده هستند میتوان از ابزارهای جراحی برای برداشتن آنها استفاده کرد. معمولا این روش درمانی توصیه نمیشود چون خود باعث آسیب به پوست و تشکیل کلوئید های بیشتر میشود. باید قبل از انجام هرگونه مداخله جراحی با پزشک خود مشورت کنید.
مطالعات اخیر نشان داده اند که تزریق اینترفرون نیز در بهبود ظاهر زشت کلوئید نقش مؤثری دارد. اینترفرونها پروتئین هایی هستند که توسط سیستم ایمنی برای مبارزه با عفونت تولید می شوند. تزریق این موادو نیز استعمال شکل کرمی آن نیز مورد مطالعه قرار گرفته است که اثرات محدودی از آن به اثبات رسیده است.
با استفاده از ترکیبات طبیعی که پوست را صاف و نرم میکنند نیز میتوان به نتایج مطلوبی دست یافت. از جمله این ترکیبات میتوان به آلوئه ورا, آبلیمو, سیب و روغن زیتون اشاره کرد.
ترجمه شده از وبسایت: www.skinsite.com