در این تست سطح آلفافیتوپروتئین در نمونه خون خانم باردار بررسی می شود. آلفافیتوپروتئین ماده ای است که در کبد جنین تولید می شود. مقدار آلفافیتوپروتئین در خون مادر باردار به تشخیص برخی مشکلات جنینی کمک می کند مثل اسپینا بیفیدا، و آنانسفالی.
این تست را می توان به عنوان بخشی از تست های غربالگری برای یافتن مشکلات کروموزومی هم انجام داد مثل سندرم داون ( تری زومی ۲۱) یا سندرم ادوارد ( تری زومی ۱۸). این تست به شناسایی امفالوسل هم کمک می کند، مشکل ژنتیکی که مربوط به روده های کودک است.
در حالت طبیعی، سطوح پائین AFP در نمونه خون خانم های باردار دیده می شود. سطح بسیار کم آن در حالت عادی در خانم های غیر باردار و یا مردان سالم دیده می شود.
آلفافیتوپروتئین در خون یکی از تست های ۳ گانه ی یا ۴ گانه بارداری است. معمولا بین هفته های ۱۵ تا ۲۰ انجام می شود، در این تست معمولا موارد زیر بررسی می شود:
AFP، hCG، نوعی استروژن به نام استریول غیر کنژگه
در تست چهارگانه علاوه بر این ۳ مورد، هورمون اینهیبین A هم بررسی می شود.
در مردان، زنان غیر بارداری و اطفال سطح AFP در خون به معنی وجود موارد زیر می تواند باشد:
سرطان بویژه سرطان بیضه ها، تخمدان، معده، پانکراس، کبد
سطوح بالای AFP ممکن است در بیماری هوچکین، لنفوم، تومورهای مغزی و سرطان سلول کلیوی هم یافت شود.
اگر شما باردار هستید، پیش از انجام این تست، وزن می شوید، چون نتایج این تست به وزن هم وابسته است. نتایج این تست به نژاد، سن، و هفته هایی که از بارداری می گذرد هم وابسته است.
نمونه ی خون از ورید بازو گرفته می شود. گارو به بازو بسته می شود. ممکن است احساس شود که سفت است.
تست خونی AFP سطح این ماده را در نمونه خون مادر باردار بررسی می کند. AFP ماده ای است که در کبد جنین تولید می شود. با بررسی این ماده می توان به نوع مشکلات احتمالی جنین پی برد.
اگر AFP بالا یا پائین باشد ممکن است به این معنی باشد که سن جنین هم درست اندازه گیری نشده است. با بررسی های سونوگرافی سن جنین دقیق تر مشخص می شود.
مردان و زنان غیر باردار: 0 تا ۴۰ نانوگرم در میلی لیتر یا میکروگرم در لیتر
زنان باردار ۱۵ تا ۱۸ هفته: 10 تا ۱۵۰ نانوگرم بر میلی لیتر یا میکروگرم بر لیتر
در زنان بارداری، AFP تدریجا در هفته ی ۱۴ ام بارداری بالا می رود و تا یک ماه یا دو ماه قبل تولد بالا می رود، و بعد آرام آرام کم می شود. در زنان سیاه پوست این مقادیر معمولا کمی بالاتر است.
میزان طبیعی AFP بسته به سن، وزن، نژاد و اینکه دیابتی است که انسولین تزریق می کند یا که خیر و سن بارداری متغیر است.
در زنان باردار، AFP بالا می تواند به علل زیر باشد:
در زنان غیر باردار، سطح بالای AFP می تواند به علل زیر باشد:
در خانم باردار می تواند به علل زیر باشد:
مواردی که ممکن است بر روی نتایج این تست اثرگذار باشد:
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com