اطلاعات کلی در مورد ویتامین ث – Vitamin C
اسامی دیگر لاتین: Acide Ascorbique, Acide Cévitamique, Acide Iso-Ascorbique, Acide L-Ascorbique, Acido Ascorbico, Antiscorbutic Vitamin, Ascorbate, Ascorbate de Calcium, Ascorbate de Sodium, Ascorbic acid, Ascorbyl Palmitate, Calcium Ascorbate, Cevitamic Acid, Iso-Ascorbic Acid, L-Ascorbic Acid, Magnesium Ascorbate, Palmitate d’Ascorbyl, Selenium Ascorbate, Sodium Ascorbate, Vitamina C, Vitamine Antiscorbutique, Vitamine C
برخی حیوانات برای خود ویتامین ث را می سازند اما انسان ها می بایست آن را از مواد غذایی یا دیگر منابع دریافت کنند. سبزیجات و میوه های تازه بخصوص مرکبات منبع سرشار ویتامین ث هستند. آن را همچنین در آزمایشگاه نیز می توان ساخت.
متخصصان بر جذب ویتامین ث از طریق میوه و سبزیجات تاکید دارند تا مصرف مکمل های آن. افشره تازه پرتقال بهتر از آب میوه های آماده است. افشره تازه دارای ویتامین ث فعال بیشتری است. آب پرتقال تازه را ظرف یک هفته بنوشید. اگر هم آب پرتقال آماده را ترجیح می دهید آن را ظرف یک هفته پس از باز کردن مصرف کنید.
در طول تاریخ، از ویتامین ث برای پیشگیری از اسکوروی استفاده می شده است. اسکوروی در حال حاضر نسبتاً نادر است، اما در گذشته در بین افرادی که سفرهای طولانی مدت بر روی کشتی داشته اند شایع بوده است.
امروزه از آن بیشتر برای پیشگیری از سرماخوردگی استفاده می شود. همچنین برای دیگر بیماری ها مثل عفونت لثه، آکنه، برونشیت، ایدز، زخم معده، اسهال خونی، دمل پوستی و عفونت های مثانه و پروستات.
برخی افراد از آن برای افسردگی، مشکلات فکری، زوال عقل، آلزایمر، استرس جسمی و روحی، خستگی، و اختلال کم توجهی-بیش فعالی.
همچنین برای افزایش جذب آهن، و اصلاح عدم تعادل پروتئین در برخی نوزادان.
برخی بر این باورند که ویتامین ث می تواند به بیماری های قلبی عروقی نیز کمک کند. از آن برای سفت شدن سرخرگ ها، لخته شدن خون در رگ ها، حملات قلبی، سکته، فشارخون و کلسترول بالا استفاده می شود.
از ویتامین ث برای پیشگیری از آب مروارید، آب سیاه، بیماری کیسه صفرا، پوسیدگی دندان، یبوست، بیماری لایم، تقویت سیستم ایمنی، سکته قلبی، ناباروری، دیابت، اوتیسم، اختلالات کولاژن، آرتریت، درد کمر، سرطان و استیوپروسیس استفاده می شود.
بهبود عملکرد فیزیکی، کند شدن پیری، مقابله با عوارض جانبی داروهایی مثل کورتیزون، و کمک به ترک اعتیاد.
بعضا، افراد آن را بر پوست استفاده می کنند برای محافظت از تابش خورشید و آلودگی ها. همچنین از آن برای مقابله با آسیب های پرتودرمانی نیز استفاده می شود.
ویتامین ث برای رشد و عملکرد مناسب بخش های مختلف بدن ضروری است. همچنین نقشی اساسی در تقویت سیستم ایمنی بدن ایفا می کند.
مصرف آن به هر صورتی به مقدار مناسب بی خطر است. در برخی افراد ممکن است باعث تهوع، استفراغ، سوزش معده، دل درد، و سردرد شود. هرچه میزان مصرف ویتامین ث بیشتر شود، درصد بروز این عوارض نیز بیشتر می شود. مصرف بیش از ۲ گرم در روز خطرناک بوده و می تواند عوارض جانبی بسیاری را به همراه داشته باشد، از جمله سنگ کلیه و اسهال شدید. در افرادی که سابقه سنگ کلیه داشته اند مصرف بیش از ۱ گرم به شدت خطر شکل سنگسازی افزایش می دهد.
حاملگی و شیردهی: مصرف ویتامین ث بی خط است اگر دوز آن مناسب باشد. بیش از سن ۱۹ سال حداکثر ۲۰۰۰ میلی گرم در روز و بین ۱۴ تا ۱۸ سال ۱۸۰۰ میلی گرم. مصرف بیشتر آن می تواند خطرناک باشد.
نوزادان و کودکان: مصرف دوز مناسب آن به صورت خوراکی بی خطر است اما در این موارد خطرناک است: بیش از ۴۰۰ میلی گرم در روز برای کودکان ۱ تا ۳ سال، ۶۵۰ میل بین ۴ تا ۸ سال، ۱۲۰۰ میل بین ۹ تا ۱۳ سال و ۱۸۰۰ بین ۱۴ تا ۱۸ سال.
آنژیو: از مصرف ویتامین ث و دیگر آنتی اکسیدان ها بلافاصله قبل و بعد عمل خودداری کنید.
سرطان: سلول های سرطانی مقادیر زیادی ویتامین ث جذب می کنند. حتماً زیر نظر آنکلوژیست خود مصرف کنید.
دیابت: ویتامین ث می تواند قند خون را افزایش دهد. در زنان مسن دیابتی، مصرف بیش از ۳۰۰ میلی گرم در روز ویتامین ث می تواند خطر مرگ ناشی از بیماری قلب را افزایش دهد.
اختلالات آهن خون، از جمله تالاسمی و هموکرومانوز: ویتامین ث جذب آهن را افزایش می دهد که باعث وخیم تر شدن شرایط می شود. از مصرف زیاد آن خودداری کنید.
سنگ کلیه: مصرف زیاد ویتامین ث می تواند خطر سنگسازی را افزایش دهد.
حملات قلبی: سطح ویتامین ث حین حمله قلبی کاهش می یابد. هرچند، سطح کم ویتامین ث ارتباطی با بروز حمله قلبی ندارد.
کمبود متابولیکی گلوکز فسفات: مقدار زیاد ویتامین ث می تواند باعث تخریب گلبول های قرمز در این افراد شود.
مصرف دخانیات: کشیدن سیگار ویتامین ث بدن را کاهش می دهد. این افراد می بایست ویتامین ث بیشتری دریافت کنند.
کم خونی داسی شکل: مصرف ویتامین ث شرایط را بدتر می کند.
برخی داروهای ایدز عبارت از آمپرناویر، نلفیناویر، ریتوناویر و سکیناویر.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com