اگر این مسئله به راحتی پیش نرفت، صبور باشید؛ خیلی از خانواده ها با این مسئله دست و پنجه نرم می کنند. در این جا تعدادی از رایج ترین مشکلات و شکایت های والدین و راه حل آن ها را با هم می خوانیم.
عجیب به نظر می رسد اما گاهی اوقات بچه ها از توالت استفاده نمی کنند، فقط چون از توالت واهمه دارند. از نگاه کودک به این مسئله بنگرید. توالت بزرگ و سرد است (منظور توالت فرنگی است). صداهای ناهنجاری ایجاد می کند و چیزی که وارد آن شود برای همیشه ناپدید می شود. از این منظر واقعا چیز ترسناکی به نظر می رسد.
بهترین راهکار شما برای این که او از توالت استفاده کند این است که یک توالت کوچک مخصوص اطفال تعبیه کنید. اجازه بدهید بداند که متعلق به اوست. با نوشتن نام وی بر روی آن شخصی سازی کنید و اجازه بدهید با برچسب هایش آن را تزیین کند. اجازه بدهید وقتی کاملا پوشیده است روی آن بنشیند، یا مثلا خرس خود را روی آن بنشاند و هرجا که دلش می خواهد آن را قرار بدهد.
یکی دیگر از روش های کمک به او این است که پوشک کثیف او را در توالت خالی کنید و بگذارید ببیند که وقتی فلاش تانک را می کشید مدفوع به پایین می رود. بگذارید متوجه شود صدای ناهنجاری که شاید برایش ترسناک است از چیست.
شاید این که از توالت استفاده نمی کند به این خاطر است که می خواهد به شما بفهماند که دوست دارد هم چنان او را پوشک کنید. اگر این چنین است بهتر است به او فشار نیاورید و مدتی به او وقت بدهید تا نشانه های آمادگی توالت رفتن مشاهده شود.
اگر به نظر می رسد که آمادگی توالت رفتن را دارد اما باز هم تمایل ندارد از تمرکز روی مسئله اجتناب کنید. هر چیزی ممکن است باعث شود تا تمرکز از این مسئله برداشته شود مثل رفتن به مهدکودک جدید، خواهر یا برادر دار شدن، یا اسباب کشی به یک منزل جدید. بگذارید تا آرامش خاطر داشته باشد بعد به ادامه تمزینات برای توالت رفتن بپردازید.
گاهی کودک به همان علت که از خوابیدن یا حمام کردن امتناع می کند از توالت رفتن نیز اجتناب می کند. او به این نتیجه رسیده که امتناع از بعضی کارها به او قدرت می بخشد. اولین راه حل این است که بگذارید احساس کند اختیار کامل را در این مسئله دارد. از نکان زیر در این مورد بهره ببرید.
از یادآوری اجتناب کنید. اگرچه قدری سخت است که خود را در این قضیه بی خیال نشان دهید اما یادآوری زیاد به او احساس کنترل شدن می دهد. به جای تکرار این جمله که مثلا «نمی خوای توالت بری» به راحتی توالت مخصوص خودش را در دسترس قرار دهید و بگذارید بدون شورت بگردد تا بالاخره خودش وقتی نیاز داشت بدون دخالت شما روی آن بنشیند.
او را نگه ندارید. نشاندن اجباری او روی توالت بذر انتقام را در دلش می کارد (بگذارید آزاد باشد و تا وقتی که می خواهد صبر کند). اگر لحظه ای می نشیند اما زود بلند می شود تا بازی کند بگذارید آزاد باشد. ممکن است نتیجه تخلیه خارج از دستشویی باشد اما بار دیگر در صورت نیاز از توالت استفاده خواهد کرد.
راجع به تخلیه خارج از دستشویی آرامش خود را حفظ کنید. آسان نیست بتوانید در برابر خرابکاری بیرون دستشویی صبوری کنید، اما واکنش شدید در چنین شرایطی به او احساس ترس را منتقل می کند که امکان دارد از تمام فرآیند تخلیه بترسد. اگر شلوار را خیس کرد سعی کنید به اعصاب خود مسلط باشید و هر طور شده خود را آرام کنید. هر قدر هم که عصبانی باشید نباید او را تنبیه کنید. منصفانه نیست و باعث می شود توالت رفتن او به تاخیر بیفتد.
از روش پاداش دهی رفتار خوب استفاده کنید. تلاش های کودک را جایزه بدهید. اولین باری که توانست از توالت استفاده کند را جشن بگیرید و زمانی که یک روز کامل خود را خیس نکرد او را تشویق کنید.. (البته هر بار قضیه را بزرگ نکنید که باعث شود به او فشار بیاید.)
البته صبر نکنید تا بالاخره موفق شود به او بگویید که چقدر خوشحال می شوید که از توالت استفاده کند و یا تمام روز خود را خیس نکند این باعث می شود بیشتر تلاش کند و شما بیشتر تشویقش کنید.
بسیار رایج است که کودکان به راحتی در توالت ادرار کرده اما از مدفوع کردن امتناع ورزند. به احتمال زیاد از خرابکاری می ترسد وشاید قبلا در مهد کودک به شدت راجع به آن تنبیه شده و یا حتی در مهد شاهد تنبیه کودک دیگری بوده است. غلبه بر این ترس زمان می برد.
اگر برنامه تخلیه مدفوع منظمی دارد آن را یادداشت کنید. مثلا بلافاصله پس از بیدار شدن یا ۲۰ دقیقه بعد از نهار. این برنامه را به مربی مهد او بدهید.
اگر برای مدفوع کردن در توالت بسیار نگرانی دارد به او پیشنهاد بدهید که هرقت نیاز داشت او را پوشک کنید تا مدفوع کند.
با او راجع به عملکرد بدن صحبت کنید تا آرامش پیدا کند و متوجه شود که امری طبیعی و همگانی است. کتابی با عنوان هرکسی مدفوع می کند نوشته ی تارو گومی موجود است که مربوط به مبحث scatology یا همان مدفوع شناسی است.
دلیل دیگری که ممکن است باعث شود کودک از توالت استفاده نکند، یبوست است. فشاری که به این دلیل متحمل می شود به سایر ناراحتی های او در استفاده از توالت اضافه می شود. از این رو مدفوع خود را نگه می دارد که مشکل یبوست را دوچندان می کند و هنگام دفع درد می کشد که به ترس استفاده از توالت اضافه می کند.
غذاهای سرشار از فیبر مانند غلات کامل، بروکلی، و حبوبات به جلوگیری از یبوست کمک می کند؛ میزان فیبر مورد نیاز به کالری دریافتی او بستگی دارد؛ هر ۱۰۰۰ کالری باید ۱۹ گرم فیبر داشته باشد.
تعداد کمی از حجم غذا نیاز او را به فیبر پاسخگوست؛ مثلا برای یک خردسال می توان یک تکه نان، نصف پیمانه برنج یا ماکارونی، و یا یک پیمان حبوبات پخته کافی است.
بهتر است که کودک به جای مصرف یک باره فیبر آن را در طول روز دریافت کند. حواستان باشد که او به میزان کافی مایعات دریافت کند؛ آب، آب آلو، و سایر آب میوه های رقیق انتخاب های خوبی هستند. فعالیت جسمی نیز به کارکردن شکم کمک می کند.
از این که لبنیات خیلی زیادی مصرف کند جوگیری کنید که باعث بدتر شدن یبوست می گردد. اگر چیزی اثر نکرد با پزشک درباره مصرف ملین و مسهل مشورت کنید.
بررسی کنید تا متوجه شوید روتین مدرسه چگونه است شاید مربی کودکان را گروه به گروه می برد اما کودکتان نیاز به حریم شخصی دارد.
در این صورت بهتر است با مربی صحبت کنید که او را جدا ببرد یا این که بگذارد با دوست صمیمی اش برود.
یا شاید هم مشکل از خود توالت است و کودک نمی تواند از توالت مخصوص خود در منزل به توالت بزرگ مدرسه برود. قدری مشکل است تا یک توالت اطفال دیگر هم در مدرسه برایش مهیا کنید.
ترجمه شده از وبسایت: www.babycenter.com