نوزاد شما نمی تواند صحبت کند یا تمامی صحبت های شما را بفهمد اما به سرعت یاد می گیرد . تحقیقات نشان می دهند نوزادان حتی در رحم مادر صداهای والدین را می شنوند .بدو تولد نوزاد شروع به دقت در کلمات و الگو ها کرده تا متوجه شود چه می گویید واز قدرت مشاهده استفاده می کند تا چیز هایی مثل عشق ، اعتماد ،زمان ، علت و معلول را در دنیای احساسی و جسمی درک کند .
نوزاد قبل از تولد آنچه می گویید یا انجام می دهید را یاد می گیرد. پس از تولد شاید ارزش معنایی لغاتی که استفاده می کنید را نداند . اما احساساتی همچون شادی، غم ، عشق، نگرانی، اضطراب و خشم را درک می کند. هفت ماهگی متوجه صدا زدن اسم خود می شود ۸ تا ۱۲ ماهگی دستوراتی چون نه ، دست نزن را متوجه می شود در ۲۴ ماهگی می تواند با ۲-۳ عبارت با شما حرف بزند . حدود ۳ سالگی چند صد تایی دامنه لغات دارند. و خیلی چیزها را درک می کنند مثلا: خرید خوراکی ، نظافت منزل ، معانی چون شب و خوابیدن.
اگه دوست دارین بدونین رشد حرکتی، شناختی, اجتماعی و زبانی کودکتون چطور بوده، پیشنهاد ما استفاده از نرم افزار رشدیار هست.
هر لحظه که بیدار می شود از حواس خود برای گرفتن اطلاعات جدید پیرامون دنیای اطرافش استفاده می کند . اگرچه مثل بزرگسالان و یا بچه ها بزرگتر قدرت تغییر ندارد اما دارد مخزن اطلاعات خود را پایه گذاری می کند .
اوبه اطرافیان نزدیکش وابسته می شود به تن صدای شما، لبخندتان ، نوازشتان هنگام تغذیه پاسخ می دهد. او دنیا را آنگونه که شما پاسخ دهید ترسیم می کند . هنگامی که گریه می کند و به سمتش می روید و محبت آمیز نگاهش می کنید یا هنگام گرسنگی او را سیر می کنید احساس امنییت می کند.
همین طور که مهارت هایش بیشتر می شود حافظه اش قوی شده، توجه اش بیشترشده و قدرت کلام در او شکل می گیرد بنابراین مهارت های اجتماعی اورشد می کند .
نوزاد شما خوب به آنچه در محیط وجود دارد نگاه می کند . فعالیت مورد علاقه اش تماشای هر آنچه که پیرامونش رخ می دهد است . او متوجه خواهد شد که وقتی به شما نیاز دارد او را آرام می کنید ، به او غذا می دهید و یا با وی بازی می کنید .
در این زمان است که لبخند میزند واز واکنش شما لذت می برد و متوجه می شود که این روش به شما می فهماند راضی هستید .
در این سه ماه، به لبخند خود صدا اضافه می کند که اولین شکل مکالمه ی او با شماست .
نوزاد شما اسم خود را یاد گرفته ، وقتی او را صدا بزنید متوجه می شود . حتی به سمت شما می چرخد که پاسخ خود را به شما بفهماند . به صدای شما واکنش می کند. وقتی که خوشحال هستید خشنود شده و اگربه تندی با او صحبت کنید ، ناراحت شده و ممکن است که گریه کند .اینجاست که فرق غریبه و آشنا رادرک می کند که اولین شکل مکالمه او با شماست.
نوزاد شما درخواست را می فهمد .بگویید “نه ” وقتی که می خواهد یک خروجی برقی را لمس کند ،او متوقف شده و به شما خیره می شود . حتی ممکن است سرش را به نشلنه مخالفت بر گرداند
او پاسخ شما به رفتار خودرا می آزماید ، نه برای اینکه بازیگوشی کند بلکه برای آنکه پیرامونش رخ می دهد را بسنجد . خوراکی اش را روی زمین می اندازد تا ببیند چه می کنید . سپس واکنش شما را باز بینی کند.
او در این زمان حرکات را با کلمات مربوط می سازد مثلا دست تکان دادن برای خداحافظی هنگامی که شخصی اتاق را ترک می کند یا مثلا سر خود را به چپ و راست تکان می دهد تا خوردن غذا را رد کند .
دوازده تا هجده ماهگی : در این سن کودک باید توانایی فهمیدن واستفاده از لغات را داشته باشد (به طور کلی او ابتدا یک واژه را درک کزده سپس از آن استفاده می کند ) در این سن او قادر است تا دستورات را درک کند حتی اگر شامل دو بخش باشد مثلا : قطعات بازی را جمع کن ودرون سبد بگذار.
در این سن کودک درک می کند که خواسته اش ممکن است مطابق میل شما نباشد مثلا شاید وقتی بخواهید او را در آغوش بگیرید بخواهد از خود دفاع کند بازوهایش را زیر بغل خود جمع کند و مانع شما شود .او مفاهیمی چون فضا وبعد را درک می کند . و پازل ساده راحل می کند .
فرق دایره و مربع را می فهمد و قطعات را در جای صحیح می گذارد.
هم چنین متوجه می شود که بعضی کارها چگونه انجام بشود . مثلا وقتی دسته ی وسیله بازی اش را می کشد عروسکش بیرون می آید . این مهارت در تمرین توالت رفتن به او کمک می کند .
قبل از آنکه بخواهید او را از پوشک بگیرید.باید بتواند رابطه ی بین مدفوع خود و توالت را درک کند . مثلا وقتی دسته ی فلاش تانک را می کشد ادرار یا مدفوع ناپدید می شود . دراین سن او رابطه ی بین این چیزها را خواهد فهمید.
در این سن کودک خیلی آگاهی بالاتری از زبان دارد . و بیشتر از آنچه به زبان می آورد می فهمد . کارشناسان رشد بر این عقیده اند که کودک در دو سالگی ۵۰ کلمه در دایره ی لغات خود دارد . که در سه سالگی به ۲۰۰ کلمه می رسد . قرار گرفتن در معرض کلام باعث می شود که دانش و آگاهی اواز مسائل پیچیده بیشتر شود.
بین سن ۲ و ۳ سالگی معنی پایه ی روابط را می فهمد : محبت و اعتماد ، متوجه می شود که شما و سایر اعضای خانواده مراقبش هستید و به او اهمیت می دهید . او این مسائل را در سال های اولیه زندگی درک می کند. وقتی با ملایمت حمام می شود و به نیاز هایش پاسخ داده می شود شما به او کمک کرده اید که احساس امنیت کرده و یک کودک مثبت اندیش گردد. وقتی کارهای شما را مشاهده می کند او مسائل بیشتری یاد می گیرد ، مثلا خرید خوراکی ، گفتن زمان ،و خانه داری . او همچنین درک بالاتری از نحوه ی رفتار شما با سایرین پیدا خواهد کرد. اگر می خواهید فرزند مهربانی بار بیاورید مطمعن شوید که شما وسایرین با .مهربانی با او رفتار می کنند .
روزبه روز دایره ی لفات او گسترده تر شده و در سال های بعد ی مفاهیم و موفقیت های بیشتری را درک می کند . مثلا شمارش اعداد تا ۱۰ و یا تفاوت بین خیال و واقعیت و قوانین را یاد می گیرد.
خواندن و حرف زدن با او باعث می شود که مهارت های ارتباطی او گسترش پیدا کند . خواندن برای او را از نوزادی آغاز کنید و همین طور که بزرگتر می شود مهارت های کلام او را تقویت کنید . اگرچه او کلمات را نمی فهمد یا نمی تواند داستان تعریف کند . او احساس خوبی راجع به خواندن ، آرام بودن و وقت گذراندن با شما پیدا خواهد کرد.
بازی کرد ن با کودک باعث می شود یادگیری او از جهان بیشتر شود . اسباب بازی های مناسب سنش برای او بخرید که رشد ذهنی و جسمی او را افزایش دهد. مهربان باشید و به او نشان دهید که به او اهمیت می دهید . محیط امن و مهربانی را برایش مهیا کنید . این بهترین روش برای پرورش کودکی خوشحال و با اعتماد به نفس است به جای مؤاخذه کارهای بد رفتارهای خوبش را بیشتر تشویق کنید . چهار برابر تنبیه کردن رفتارهای نا پسند ، کارهای خوبش را تشویق کنید . (هر دوی شما هم کودک هم خودتان ) از نتایج لذت خواهید برد .
اگر تا دو سالگی نتوانست دستورات ساده و یا جملات دو قسمتی را درک کند ، یا توانایی برقراری ارتباط چشمی ندارد ، یا اعضای بدن خود را نمی شناسد ، و نمی داند که وسایل ساد ه مثل تلفن ، شانه ،قاشق چگونه کار می کنند یا صحبت کردن با پزشک را نمی فهمد .
در صورتی که تا ۳ سالگی نتوانست پازل درست کند با غریبه ها صحبت هایش را درک نمی کنند یا نمی تواند منظم راه برود یا مهارت هایی که داشت را از دست داد حتما با یک پزشک ملا قات کنید.
ترجمه شده از وبسایت: www.babycenter.com