از اولین آواها تا بلبل زبانی های دوران مدرسه، مهارت های زبانی کودکان با نظم خاصی پیشرفت می کند. در ذیل یک چرخه ی نرمال این فرآیند را مشاهده خواهید کرد.
تولد تا ۳ ماهگی: آواهایی رادرهنگام خوشحالی ایجاد می کند. مثل حرف صدا دارتنهای آه …..
۲ تا ۳ ماهگی: درموقعیت های گوناگون گریه می کند، همین طور که شناخت شما بیشتر شود تفاوت گریه ی گرسنگی را از گریه ی او تشخیص میدهید.
۳ تا ۴ ماهگی : بیشتر حروف صدا دار را میتواند تلفظ کند،اما آواها با مهارت بیشتری از صداهای گوناگون شکل میگیرند.
۵ تا ۶ ماهگی : زیر و بمی صدا را معمولا در پاسخ های خود یا در جواب حالات چهره ی شما تمرین می کند.
زنگ خطر : اگر کودک شما تا ۶ ماهگی صوت ایجاد نکرد با پزشک مشاوره کنید.
۷ تا ۱۲ ماهگی : اصولات نامفهوم از خود میسازد. ترکیبات و لحن های جدیدی بروز میدهند.سعی در تقلید از شما دارد،حروف صدا داریابی صدا را باهم ترکیب میکند.
مثلا (با_با_با یا دی دی دا). مکالمات را تقلید میکند.
۱۲ ماهگی: اولین کلمه خود را گفته است.بین۱ تا ۵ کلمه دایره لغات دارد.
۱۴ ماهگی : از حرکات دست ها برای تکمیل صحبت خود استفاده میکند، برای اینکه جمله بسازد کلمه را با لحن دیگری میگوید مثلا صدای خودرابرای پرسش بالا می برد.(بیشتر؟)
زنگ خطر: اگرتا ۱۵ ماهگی هیچ کلمه ای را نگفت او را نزد پزشک ببرید.
۱۶ ماهگی : باورور کردن مکالمه می سازد. شما را مامان صدا می کند. سر تکان می دهد.
با پایین و بالا کردن سر جواب بله یا خیر می دهد. صداهایی مثل ت، د، ن، و، ه را که صدا هستند تلفظ کند.
۱۸ ماهگی : دایره ی لغاتش به ۲۰ کلمه می رسد که اساسی چون مامان، افعالی مثل خوردن، صفاتی چون سردراشامل می شود. از عباراتی چون عروسک میخوام برای درخواست کردن استفاده می کند.
۲۴ ماهگی : بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ کلمه می داند. جملات دو سه کلمه ای را با توقف تلفظ می کند ( نی نی ….افتاد ) ( من… برم… مدرسه ).
۲ تا ۳ سالگی: از پس یک مکالمه ساده با موضوعاتی چون محیط بر می آید. سؤالات ساده می پرسد. عبارات را از حملات سه تا شش کلمه ای می سازد و حدود ۴۵ کلمه را می داند که خیلی افعال راشامل می شود. گذشته ی افعال یا جمع کلمات را می سازد وضمایر را صحیح استفاده می کند.
زنگ خطر: اگرکودک شما به جای جواب دادن، سؤال را تکرار می کند با پزشک در میان بگذارید شاید نشانه ی دیر به حرف آمدن باشد.
۳ تا ۴ سالگی: قادر به صحبت و بازی همزمان است. بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ کلمه را می داند.
کلمات مورد علاقه اش چرا، چی وکی هستند. راحت متنوجه منظورش می شود. می توانداتفاقات را برایتان تعریف کند.
زنگ خطر: اگرکودکتان لکنت زبان داشت وموقع هیجان زدگی در میان جملات گیر کرد. ممکن است طبعی باشد مگراینگه تا ۶ ماهه طول بکشد. اگرموقع صحبت به یا چهره اش فشارآورد تا کلمه را ادا کند به پزشک برای ارجاع به پزشک گفتادرمانی مراجعه کنید.
۴ تا ۵ سالگی: به راحتی صحبت می کند ۲۰۰۰ کلمه می داند می تواند راحت اول و وسط و آخریک قصه را با نگاه کردن به تصاویربسازد. ۴ تا ۵ جمله را برای شرح تصویر با استفاده از قواعد صحیح تعریف می کند. صداها راصحیح تلفظ می کند. کلمات توصیفی و قیدهای زمان را به راحتی می کند.
۶ تا ۷ سالگی: شباهت یا تفاوت ها را به راحتی تلفظ می کند و یک داستان یا اتفاق را راحت تعریف می کند (حتی بدون تصاویر). مکالمات قبلی رابیان می کند. از جمع های بی قاعده استفاده می کند.
۸ سالگی: تمامی ویژگی های کلام را همچون، سرعت، زیروبمی وحجم صدا را به راحتی استفاده می کند. از جملات چند قسمتی و مرکب به راحتی استفاده می کند و مثل یک بزرگسال صحبت می کند.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com