مصرف موادغذایی سالم و تغذیه صحیح علاوه بر کاهش خطر ابتلا به سرطان می تواند به بهبود اثربخشی درمان برخی سرطان ها و مقابله با برخی عوارض جانبی از جمله کاهش وزن ناخواسته کمک کند. در واقع دستورالعمل های تغذیه ای برای پیشگیری از سرطان مشابه سایر دستوالعمل های توصیه شده برای پیشگیری از بیماری های قلبی یا دیابت است.
موادغذایی دارای قند زیاد و چربی های جامد را از رژیم غذایی خود حذف کنید؛ زیرا این موادغذایی علاوه بر کالری بالا مواد مغذی اندکی دارند. از این موادغذایی می توان به نوشیدنی های شیرین، میان وعده های فرآوری شده و دسرها اشاره کرد. کالری موجود در این غذاها بسیار زیاد است که علاوه بر افزایش وزن خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند.
مصرف میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و بقولات خطر ابتلا به سرطان های ریه، دهان، مری، معده و روده را کاهش می دهد.
برخی مطالعات حاکی از ارتباط احتمالی بین مصرف گوشت قرمز (به ویژه گوشت های فرآوری شده مانند همبرگر، سوسیس، بیکن و هات داگ) و سرطان روده است. بنابراین بیشتر از پروتئین های گیاهی مانند لوبیا در کنار غلات کامل یا سبزیجات استفاده کنید.
در جوامعی که افراد بیشتر از موادغذایی شور و سرشار از سدیم استفاده می کنند، خطر بروز سرطان افزایش می یابد. بیشتر سدیم ورودی به بدن از طریق مصرف غذاهای فرآوری شده است. بنابراین برچسب محصولات غذایی را به دقت مطالعه کنید تا از میزان سدیم موجود در آنها مطلع شوید.
با توجه به برنامه تغذیه ای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ ایالات متحده، افراد باید مصرف سدیم روزانه خود را به کمتر از ۲۳۰۰ میلی گرم کاهش دهند. همچنین میزان نمک دریافتی افراد مبتلا به فشار خون بالا باید به ۱۵۰۰ میلی گرم در روز محدود شود.
اضافه وزن و چاقی شکمی با افزایش خطر سرطان روده بزرگ در مردان و بانوان و همچنین سرطان های پانکراس، رحم و سینه در بانوان یائسه همراه است. از دیگر سرطان های مرتبط با چاقی می توان به سرطان های مری، رکتوم، کلیه، تیروئید، صفرا، کبد، تخمدان و پروستات اشاره کرد.
عوامل خطر سرطان مثانه شامل چاقی، مصرف دخانیات و پیروی از رژیم غذایی با میزان پایینی از میوه ها و سبزیجات غنی از آنتی اکسیدان ها است. همچنین مصرف یک رژیم غذایی سالم به همراه فعالیت های جسمانی می تواند به طور قابل توجهی در کاهش خطر ابتلا به سرطان مثانه موثر باشد. مصرف برخی از موادغذایی برای مقابله با این نوع سرطان ممکن است در کاهش خطر ابتلا به سرطان مثانه موثر باشد.
آب میوه کرنبری خالص غنی از ترکیب منحصر به فردی معروف به کوئرستین است. همچنین براساس دانشگاه آلاباما، نوشیدن آب میوه کرنبری و سایر موادغذایی حاوی کوئرستین ممکن است در کاهش خطر ابتلا به سرطان مثانه موثر باشد.
براساس مقاله منتشر شده در مجله گزارش آنکولوژی در ایالات متحده، آب کرنبری باعث کاهش رشد سلول های سرطانی در مثانه می شود. کوئرستین با تکثیر سلول های سرطانی در مثانه تداخل دارد و از تشکیل تومورهای سرطانی جلوگیری می کند.
چای سبز حاوی اپی گالوکاتچین گالات یا EGCG است. براساس مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، نوشیدن چای حاوی EGCG می تواند باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان مثانه شود. مصرف چای سبز همچنین ممکن است در افزایش میزان بقای بیماران سرطان مثانه موثر باشد.
گوجه فرنگی حاوی لیکوپن بوده که براساس دانشگاه تورنتو در کمک به جلوگیری از آسیب سلولی که منجر به سرطان پروستات می شود، موثر است. براساس مجله امریکایی کالج تغذیه، پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از لیکوپن به طور قابل توجهی باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان مثانه می شود. گوجه فرنگی تازه منبع سالمی از لیکوپن است، اما سس کچاپ و سایر محصولات گوجه فرنگی نیز مقادیر قابل توجهی از لیکوپن دارند.
بادام و سایر مغزهای آجیل حاوی آنتی اکسیدان ویتامین E می باشند. مصرف موادغذایی غنی از ویتامین E می تواند در کاهش ۴۰ درصدی ابتلا به سرطان مثانه موثر باشد. همچنین از دیگر منابع ویتامین E می توان به روغن زیتون و جوانه گندم اشاره کرد.
یک رژیم غذایی سالم می تواند در کاهش خطر پیشرفت این بیماری و کمک به مدیریت علائم آن موثر باشد. براساس انجمن امریکایی ریه، نیازهای تغذیه ای در طول زمان متغیر است، بنابراین با پزشک خود درباره عادات غذاخوردن و رژیم غذایی مشورت کنید.
آنتی اکسیدان ها از بدن در برابر بیماری ها محافظت می کنند. براساس مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، میزان پایین برخی آنتی اکسیدان ها از جمله ویتامین A و ویتامین C در بدن با افزایش خطر سرطان ریه در ارتباط است.
در زمان ابتلا به این نوع سرطان، مصرف موادغذایی غنی از آنتی اکسیدان ها می تواند به کاهش علائم کمک کند. برخی از میوه ها و سبزیجات از جمله گوجه فرنگی، توت ها، کدوحلوایی و فلفل دلمه ای غنی از مواد آنتی اکسیدانی می باشند. همچنین میوه ها و سبزیجات نسبت به موادغذایی فرآوری شده منبع سالمی از کربوهیدرات برای تامین انرژی بدن به حساب می آیند.
غلات کامل نسبت به غلات تصفیه شده، کربوهیدرات و آنتی اکسیدان های بیشتری را برای بدن فراهم می کنند. همچنین براساس مطالعه انجام شده در مجله گردش خون در ایالات متحده، ارتباط مستقیمی میان یک رژیم غذایی غنی از غلات کامل با کاهش خطر ابتلا به سرطان وجود دارد.
اما رژیم غذایی غنی از غلات تصفیه شده و چربی های ناسالم باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود. بنابراین از موادغذایی سرشار از ویتامین های B و آهن مانند غلات کامل استفاده و از مصرف موادغذایی تصفیه شده مانند نان سفید اجتناب کنید، به طوریکه این پرهیز غذایی ممکن است در کاهش علائم سرطان ریه موثر باشد.
نان های سفید و گندم را با معادل های غلات کامل ۱۰۰ درصد و برنج قهوه ای را با برنج سفید جایگزین نمایید.
مصرف میزان کافی از پروتئین به افزایش اثربخشی درمان برخی سرطان ها کمک می کند. براساس توصیه مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، مصرف منابع پروتئینی سرشار از چربی اشباع شده از جمله استیک چرب و مرغ سرخ شده را محدود کنید، زیرا این موادغذایی باعث افزایش التهاب می شوند.
بنابراین برای مصرف پروتئین از گوشت قرمز بدون چربی، مرغ بدون پوست و ماهی استفاده نمایید. امگا ۳ موجود در ماهی چرب از جمله سالمون در کاهش التهاب موثر است. از دیگر منابع پروتئینی می توان به ماست، لوبیاها و عدس ها اشاره کرد.
مغزهای آجیل، دانه ها، آووکادو و روغن های گیاهی مقادیر ارزشمندی از موادمغذی ضروری از جمله چربی های سالم را برای بدن فراهم می کنند. براساس انستیتوی ملی سرطان ایالات متحده، این موادغذایی بسیار مغذی بوده و مصرف آن در افراد مبتلا به تومورهای سرطان ریه که دچار کاهش اشتها شده اند، موثر است.
همچنین از مصرف روغن های پخت و پز در درجه حرارت بالا اجتناب کنید، به طوریکه این روغن ها سرطان زا می باشند. آووکادو نیز منبعی سرشار از آنتی اکسیدان هایی از جمله گلوتاتیون، ویتامین C و ویتامین E است.
مصرف موادغذایی کامل نسبت به مکمل ها بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به سرطان در بدن است. تحقیقات نشان می دهد که ارتباط هم افزایی بین مواد مغذی طبیعی موجود در غذاها و اثر محافظتی آنها وجود دارد. بهترین منبع مواد مغذی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان موادغذایی کامل و نوشیدنی های سالم سرشار از مواد مغذی است. همچنین قبل از مصرف هر نوع مکمل با پزشک خود مشورت کنید.