رادیوگرافی قفسه سینه تصویری است از قفسه سینه که قلب، ریه ها، راه هوایی، عروق خونی، و گره های لنفاوی فرد را نشان می دهد. همچنین رادیوگرافی قفسه سینه استخوان های ستون فقرات و قفسه سینه، از جمله دنده ها، ترقوه و بخش های فوقانی ستون فقرات را نشان می دهد. رادیوگرافی سینه جزو رایجترین آزمون های تصویربرداری بوده و برای یافتن مشکلات درون قفسه سینه بکار می رود.
رادیوگرافی قفسه سینه می تواند به پیدا کردن برخی از مشکلات اندامی و ساختارهای درون قفسه سینه کمک کند. در رادیوگرافی سینه معمولاً دو تصویر گرفته می شود: یکی از پشت قفسه سینه و دیگری از سمت کنار. البته در مواقع اضطراری معمولاً فقط یک تصویر از نمای جلویی گرفته می شود. پزشکان نمی توانند اطلاعات لازم برای پیدا کردن علت اصلی مشکل را همواره از رادیوگرافی قفسه سینه بدست آورند. اگر نتایج حاصل از رادیوگرافی سینه طبیعی نبوده و یا اطلاعاتی کافی درباره مشکل قفسه سینه ارائه ندهد، میتوان از رادیوگرافی های اختصاصی تر یا سایر آزمایشات از قبیل سی تی اسکن، سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی ، و یا اسکن MRI بهره برد.
رادیوگرافی قفسه سینه برای بررسی موارد ذیل انجام می شود:
قبل از آزمایش با اشعه ایکس، با پزشک خود درباره احتمال بارداری صحبت کنید. بدلیل خطر تابش اشعه ایکس به نوزاد (جنین)، عکسبرداری با رادیوگرافی معمولاً در طی دوران بارداری توصیه نمی شود. البته احتمال آسیب به جنین بسیار اندک است. در بسیاری از موارد معمولاً به جای عکسبرداری با اشعه ایکس، سونوگرافی شکمی بکار گرفته می شود. در صورت نیاز به رادیوگرافی قفسه سینه می توانید از پیشبندی سربی برای محافظت از نوزادتان بهره ببرید.
در مورد نگرانی هایتان در رابطه با ضرورت انجام این آزمایش، مخاطرات آن، چگونگی انجام آن، و یا معنا و مفهوم نتایج حاصله با پزشک خود گفتگو کنید. برای درک اهمیت این آزمایش، می توانید فرم اطلاعات آزمون پزشکی را تکمیل نمایید.
رادیوگرافی قفسه سینه توسط تکنسین رادیولوژی انجام می شود. تصاویر اشعه ایکس توسط یک رادیولوژیست مورد بررسی و تفسیر قرار می گیرد. برخی از سایر پزشکان از قبیل پزشکان خانوادگی، متخصصان داخلی، و یا جراحان نیز می توانند رادیولوژی قفسه سینه را بررسی کنند.
احتمالاً باید هر گونه طلا و جواهراتی را که ممکن است در مسیر تصویر اشعه ایکس قرار بگیرد، از بدن خود خارج نمایید. شاید لازم باشد تا تمامی یا اکثریت لباسهای بالا تنه خود را از تنتان در بیاورید (البته اگر لباس زیرتان در مسیر اشعه نباشد می توانید آن را به تن خود داشته باشید). ممکن است لباسی گشاد و بلندی برای پوشیدن در طی آزمایش به شما داده شود.
در رادیوگرافی سینه معمولاً دو تصویر گرفته می شود: یکی از پشت قفسه سینه و دیگری از سمت کنار. ولی بسته به اهداف پزشکی ممکن است نماهای دیگری نیز لازم باشند. البته در مواقع اضطراری معمولاً فقط یک تصویر از نمای جلویی گرفته می شود.
پزشکان نمی توانند اطلاعات لازم برای پیدا کردن علت اصلی مشکل را همواره از رادیوگرافی قفسه سینه بدست آورند. اگر نتایج حاصل از رادیوگرافی سینه طبیعی نبوده و یا اطلاعاتی کافی درباره مشکل قفسه سینه ارئه ندهد، می توان از رادیوگرافی های اختصاصی تر یا سایر آزمایشاتی از قبیل سی تی اسکن، سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی، و یا اسکن MRI بهره برد.
معمولاً فرد در طی رادیوگرافی مقابل صفحه اشعه ایکس می ایستد. اگر لازم باشد که نشسته و یا دراز بکشید، شخصی برای اتخاذ موقعیت صحیح به شما کمک خواهد نمود.
شما باید برای جلوگیری از تار شدن تصویر در طی رادیوگرافی کاملاً آرام و بی حرکت باقی بمانید. ممکن است از شما خواسته شود تا نفس خود را برای چند ثانیه نگه دارید.
اغلب بیمارستان ها و برخی از کلینیک ها دستگاه های رادیوگرافی قابل حملی دارند. اگر رادیوگرافی قفسه سینه با دستگاه رادیوگرافی قابل حملی در بیمارستان انجام می شود، تکنسین رادیوگرافی و پرستار به شما برای اتخاذ موقعیت صحیح کمک خواهند کرد. معمولاً از نمای جلو فقط یک تصویر گرفته می شود.
شما هیچ گونه ناراحتی و دردی را در طی عکسبرداری با اشعه X احساس نخواهید کرد. فقط ممکن است میز رادیوگرافی سخت و اتاق مربوطه سرد به نظر برسد. در صورت وجود درد در ناحیه قفسه سینه ممکن است در اتخاذ برخی حالات، تنفس عمیق یا نگه داشتن نفس خود در طی عکسبرداری احساس ناراحتی نمایید.
در صورت مواجهه با هرگونه تشعشعی و حتی سطوح پایین تشعشع مورد استفاده در این روش، همواره خطری هر چند اندک برای آسیب به سلول ها یا بافتهای بدن وجود دارد. البته خطرات ناشی از اشعه ایکس معمولاً در مقایسه با منافع بالقوه این آزمون بسیار پایین می باشد.
رادیوگرافی قفسه سینه تصویری است از قفسه سینه که قلب، ریه ها، راه هوایی، عروق خونی، و گره های لنفاوی فرد را نشان می دهد. همچنین رادیوگرافی قفسه سینه استخوان های ستون فقرات و قفسه سینه، از جمله استخوانهای پستان ها، دنده ها، ترقوه و بخشهای فوقانی ستون فقرات را نشان می دهد. در مواقع اورژانسی، نتایج حاصل از رادیوگرافی شکمی در عرض چند دقیقه آماده می شوند. در غیر این صورت، معمولاً نتایج در طی یک الی دو روز بعد آماده می شود.
عللی که ممکن است از انجام این آزمایش ممانعت کرده و یا نتایج حاصله را مخدوش سازند، عبارتنداز:
ترجمه شده از وبسایت : www.webmd.com