آیا شما هم در معرض خطر ابتلا به عوارض سطوح قند خون قرار دارید؟ بنابراین نظارت بر میزان دریافت موادغذایی حاوی فروکتوز ضروری است. در این مقاله به مرور موادغذایی با میزان بالا و پایینی از فروکتوز و خطرات دریافت بیش از حد این نوع قند پرداخته می شود.
بیشتر میوه های درختی میزان فروکتوز بالایی دارند. این میوه ها شامل موز، سیب، مرکبات و انگور است. گلابی نیز میزان فروکتوز بالایی دارد.
بری ها و ملون ها نیز غنی از فروکتوز می باشند. ملون ها شامل طالبی، هندوانه و خربزه است.
از بری ها یا توت ها نیز می توان به رزبری، بلوبری، تمشک و هاکلبری اشاره کرد.
تمام سبزیجات میزان فروکتوز بالایی دارند. برخی از سبزیجات با محتوای فروکتان شامل مارچوبه، کنگرفرنگی، لوبیاها، بروکلی، تره فرنگی، پیاز، گوجه فرنگی، کلم، بادام زمینی و کدو است. از مصرف این موادغذایی باید در رژیم غذایی کاهش قند اجتناب کنید.
میوه های خشک سرشار از فروکتوز می باشند که باعث افزایش سطوح قند در این میوه ها می شود. برخی از میوه های خشک با سطوح بالایی از فروکتوز شامل خرما، انجیر، سیب، آناناس و کشمش است.
انواع مختلفی از سس ها و چاشنی های سرشار از فروکتوز وجود دارد.
از موادغذایی در این مجموعه می توان به ملاس ها، سالسای میوه، سس باربیکیو و همچنین عسل اشاره کرد.
تاپینگ آناناس، توت فرنگی، کارامل، بلوبری و بستنی سیب حاوی میزان بالایی فروکتوز می باشند.
مربا و ژله میوه ها نیز میزان فروکتوز بالایی دارند.
بیشتر نوشیدنی های فرآوری شده سطوح قند بالایی دارند.
همچنین نوشیدنی های بدون کافئین و کافئین دار گازدار نیز حاوی سطوح بالایی از فروکتوز می باشند.
از دیگر نوشیدنی ها با سطوح فروکتوز بالا می توان به نوشابه و نوشیدنی پوپ اشاره کرد.
نوشیدنی های میوه ای نیز محتوی قند، آب و آب میوه می باشند.
نوشیدنی های مخلوط تهیه شده از کرنبری نیز سطوح بالایی از فروکتوز و سایر قندها دارند.
از دیگر نوشیدنی ها با میزان بالایی از سطوح فروکتوز می توان به آب گلابی، آب انبه، آب پرتغال، آب انار و آب سیب اشاره کرد.
موادغذایی فرآوری شده سطوح فروکتوز بالایی دارند. حتی محصولاتی که شیرین نیستند نیز ممکن است فروکتوز یکی از مواداولیه آنها باشد.
برخی از محصولات فرآوری شده سرشار از فروکتوز شامل ادویه جات، سس گوجه فرنگی، ترشی شیرین، سوپ ها، غلات صبحانه، موادغذایی منجمد، موادغذایی کنسرو شده، غذای بسته بندی شده، کراکرها و نان ها است.
موادغذایی آماده مانند شیرینی و شکلات نیز میزان بالایی فروکتوز دارند.
میوه هایی که میزان فروکتوز پایینی دارند برای افرادی با مشکلات روده ای مناسب است. برخی از میوه های سرشار فروکتوز شامل توت فرنگی، لیمو ترش زرد، آووکادو، لیمو ترش سبز، موز و ریواس است.
بیشتر سبزیجات به طور طبیعی فروکتوز دارند. برخی از سبزیجات با میزان فروکتوز پایین برای رژیم غذایی کاهش قند مناسب و ایده آل است.
سبزیجات پخته برای سطوح پایین فروکتوز ارجح تر است. از سبزیجات با میزان فروکتوز پایین می توان به سبزیجات برگ دار، مارچوبه، قارچ، کرفس، اسفناج و سیب زمینی سفید اشاره کرد.
برخی از غلات به طور طبیعی حاوی فروکتوز می باشند. از محصولات غله با میزان فروکتوز پایین می توان به نان چاودار فاقد گندم، غلات بدون گلوتن، جودوسر، آرد چاودار، ذرت پرک شده، برنج سفید و نودل گندم سیاه اشاره کرد.
گوشت تاثیری بر افزایش سطوح قند خون ندارد. گوشت به طور طبیعی فاقد فروکتوز بوده و برای رژیم غذایی کاهش قند مناسب است. از بهترین انواع گوشت می توان به مرغ، گاو، بوقلمون و ماهی اشاره کرد.
فرآورده های لبنی و تخم مرغ ها لاکتوز دارند، به طوریکه برای رژیم های غذایی با میزان فروکتوز پایین مناسب است. فرآورده های لبنی شامل پنیر، شیر، بستنی، کره و ماست می باشد.
محصولات بر پایه ی چربی و همچنین چربی ها فاقد فروکتوز می باشند. برخی از محصولات بر پایه چربی شامل مارگارین و کره است. از روغن های سالم نیز می توان به روغن زیتون و نارگیل اشاره کرد که فاقد فروکتوز می باشند.
آگاهی درباره فروکتوز اهمیت دارد، زیرا این نوع قند به طور طبیعی در بیشتر محصولات غذایی طبیعی و فرآوری شده وجود دارد. فروکتوز به طور طبیعی در بیشتر میوه ها یافت می شود. همچنین بسیاری از موادغذایی فرآوری شده که از سوپر مارکت ها خریداری می کنید محتوی این نوع قند می باشند.
فروکتوز متعلق به گروه قندهای ساده (مونوساکاریدها) می باشد. فروکتوز به طور طبیعی در عسل، سبزیجات و میوه ها وجود دارد. مقدار فروکتوز موجود در میوه ها و سبزیجات برای بدن مفید است، زیرا به بدن در تولید کافی گلوکز کمک می کند. اما دریافت زیاد فروکتوز می تواند باعث پایمال کردن متابولیسم بدن در پردازش قندهای اضافی شود. امروزه حداقل ۱۰ درصد رژیم های غذایی حاوی فروکتوز است.
درصورت ابتلا به بیماری دستگاه گوارش مانند سندرم روده تحریک پذیر و موارد دیگر، فروکتوز می تواند باعث ایجاد مشکلاتی شود. فروکتوز موجود در میوه ها و سایر موادغذایی به سختی جذب خواهد شد، به طوریکه نفخ، گاز، اسهال و حتی درد شکمی را به دنبال دارد. بنابراین افرادیکه در جذب فروکتوز مشکل دارند، باید از موادغذایی با سطوح بالایی از این نوع قند پرهیز کنند.
منبع: www.med-health.net