اولسر آفتوس نام پزشکی بیماری شایعی است که به آن زخم کانکر می گویند. این زخم ها دردناک, تحریک شونده و آزاردهنده هستند. خوشبختانه درمان آنها نسبتا آسان است و در اکثر موارد جدی نیستند. در صورتی که به درستی و با دقت درمان شوند, می توانید از شر این زخم های آزاردهنده به سرعت و بدون هیچگونه دردی خلاص شوید.
اولسرهای آفتوس زخم هایی کوچک و کم عمق هستند و در داخل دهان ایجاد میشوند. اندازه آنها از نوک خودکار گرفته تا یک سکه ده سنتی متغیر است, رنگ آنها معمولا در مرکز سفید و در حاشیه ها قرمز میباشد. این زخم ها در نواحی مختلف دهان مثل قاعده لثه, داخل گونه, زیر زبان یا روی سقف نرم دهان ظاهر می شوند. برخلاف زخم های سرماخوردگی, این زخم ها در بخش خارجی دهان ظاهر نمیشوند و در نتیجه مسری نیستند.
انواع زیادی از اولسرهای آفتوس وجود دارد که بر اساس اندازه شان شناسایی میشوند. هیچیک از آنها به خودی خود جدی نیستند, گرچه اولسرهای افتوسی که عود می کنند میتوانند علامتی از یک بیماری زمینه ای باشند. اگر زخم کانکری دارید که خوب نمی شود باید با پزشک خود تماس بگیرید تا وی شما را از نظر وجود بیماری دیگر بررسی کند و درمان مناسبی را برای شما آغاز کند.
گرچه هیچ دلیل شناخته شده ای برای این زخم ها وجود ندارد اما اخیرا عواملی ذکر شده اند که احتمالا در پیدایش آنها نقش دارند. از این میان می توان به آسیب حاصل از گاز گرفتن گونه یا خوردن غذاهای تند و داغ ; محکم مسواک کردن; حوادثی که هنگام کارهای دندانپزشکی اتفاق میافتد; تغییرات هورمونی طی دوره قاعدگی; تب یا استرس شدید اشاره کرد.
دیگر ریسک فاکتورها عبارتند از کمبودهای غذایی مثل کمبود ویتامین B12, روی یا آهن. به علاوه بیماری هایی نظیر بیماری سلیاک, سندروم روده تحریک پذیر و نقص سیستم ایمنی نیز می تواند به ایجاد اولسرهای آفتوس منتهی شود. از آنجائیکه بسیاری از این بیماریها ارثی هستند میتوان گفت نوعی رویکرد توارثی نیز در ایجاد این زخمها دخالت دارد. به علاوه به دلیل ارتباط آنها با عدم تعادل هورمونی در مراحل مختلف تکامل زن, زنان بیشتر از مردان در معرض آن قرار دارند.
شوینده هایی که در انواع مختلف خمیردندان ها یافت می شوند نیز میتوانند در بعضی افراد زخم های دهانی ایجاد کنند. خمیردندان های معمول حاوی دترجنت های تحریک کننده هستند مثل سدیم لاریل سولفات, سدیم لاروئیل سارکوسینات, که ظهور این زخم ها را به شدت افزایش می دهند.
خوشبختانه در اکثر موارد, این اولسرها در عرض ۱۰ تل ۱۴ روز خود به خود خوب میشوند در نتیجه نیازی به مداخله درمانی نیست. درمان کورتیزول که چندین بار در روز انجام میشود میتواند درد آن را تسکین دهد و دوره درمان را تسریع کند. ژل بی حسی مورد استفاده در این موارد نیز یک بی حسی سیستماتیک در ناحیه ایجاد میکند به طوریکه فرد می تواند بدون هیچ دردی غذا بخورد.
می توان برای مقابله با کمبود ویتامین یا آهن روزانه مولتی ویتامین و آهن مصرف کرد.
مطالعات اخیر روشهای درمانی طبیعی را نشان داده اند که در درمان اولسرهای آفتوس موثرند. این روشها عبارتند از مصرف بابونه آلمانی, گیاه لیدیز مانتل لیکورایس دگلیسریزوناته یا DGL.
از جمله درمان های خانگی میتوان به استفاده از یخ, شستن دهان با آب نمک ولرم برای تسکین درد اشاره کرد. به علاوه میتوان دهان را به آرامی با خمیر دندانی که فاقد مواد کف زاست مسواک کرد. یکی از این خمیر دندان ها رمبرنت است که مخصوص اولسرهای آفتوس تولید شده است. این خمیر دندان را می توان بدون نسخه پزشک از داروخانه ها تهیه کرد.
ترجمه شده از وبسایت: www.skinsite.com