غده تیروئید به تولید و تنظیم هورمون های تیروئید می پردازد. این هورمون ها می توانند بر روی سطح انرژی، خلق و خو، و حتی وزن بدن فرد تاثیر بگذارند. از سوی دیگر، از جمله عوامل تاثیرگذار در بروز افسردگی نیز می باشند. در ادامه درباره علل پیدایش افسردگی های مرتبط با تیروئید و چگونگی درمان آنها مطالبی ارائه خواهد شد.
هورمون ها موادی هستند که توسط غدد درون ریز ترشح می شوند و اثرات بسزایی بر روی فرآیندهای جسمانی دارند. غدد دستگاه درون ریز رشد و تکامل، خلق و خو، عملکرد جنسی، تولید مثل، و متابولیسم را متاثر می سازند.
سطوح برخی از هورمون ها، مثل هورمون های ترشح شده از غده تیروئید، می توانند از عامل موثر در ایجاد افسردگی باشند. بعلاوه، برخی از علائم افسردگی با بیماری تیروئید نیز مرتبط هستند. مشابه همین امر درباره چرخه قاعدگی، سندرم پیش از قاعدگی، سندرم پیش از یائسگی و یائسگی صدق می کند.
از آنجاییکه میان علائم افسردگی و سایر مشکلات پزشکی رابطه وجود دارد، معمولاً انجام آزمایش خون برای جلوگیری از تشخیص گذاری های غلط توصیه می شود. حتماً به یاد داشته باشید که ممکن است فردی به صورت همزمان به هر دو اختلال افسردگی و تیروئید مبتلا باشد. همچنین امکان ابتلای همزمان به افسردگی و علائم مرتبط با قاعدگی وجود دارد.
هورمون های غده تیروئید می توانند بر روی سوخت و ساز مواد غذایی، خلق و خو، و عملکرد جنسی تاثیر بگذارند. زمانی که غده تیروئید به ترشح بیش از حد هورمون ها بپردازد، بدن انرژی را سریعتر از آنچه که باید مورد استفاده قرار می دهد. این حالت، یعنی تیروئید پر کار، اصطلاحاً پرکاری تیروئید نامیده می شود. علائم احتمالی بیانگر وجود پرکاری تیروئید عبارتند از:
هنگامی که غده تیروئید به میزان کافی هورمون تولید نکند، بدن انرژی خود را با سرعتی کندتر از آنچه که باید استفاده می کند. این حالت، کم کاری تیروئید نامیده می شود. علائم احتمالی بیانگر وجود کم کاری تیروئید عبارتند از:
برخی از این نشانه ها – خستگی، تحریک پذیری، تغییرات وزن و مشکلات خواب – علائمی هستند که ممکن است نشانگر افسردگی نیز باشند.
پزشک ممکن است آزمایش خون را به منظور تعیین سطوح برخی از هورمون ها تجویز نماید، از جمله:
دلایل بسیار متفاوتی در ابتلا به پرکاری و یا کم کاری تیروئید وجود دارند. در حال حاضر، حدود ۲۰ میلیون نفر آمریکایی به برخی از اشکال بیماری تیروئید مبتلا هستند. افراد از هر سن و نژادی ممکن است دچار بیماری تیروئید شوند. برخی از نوزادان با غده تیروئید غیر فعالی متولد می شوند و ممکن است از همان آغاز زندگی بیماری تیروئید را با خود داشته باشند. زنان پنج تا هشت برابر بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به مشکلات تیروئید می باشند.
کم کاری تیروئید می تواند بدلیل موارد زیر ایجاد شود:
همچنین کم کاری تیروئید می تواند از عوارض جانبی برخی از داروها، مانند لیتیوم و آمیودارون، و یا کمبود ید باشد. غده تیروئید با استفاده از ید به ترشح هورمون ها می پردازد. کمبود ید از جمله مشکلات جهانی است.
پرکاری تیروئید می تواند بدلیل موارد زیر ایجاد شود:
هدف از درمان برای هر یک از اختلالات تیروئیدی رساندن هورمونهای تیروئید در خون به میزان عادی و طبیعی خود است. کم کاری تیروئید با داروهای لووتیروکسین یا تریودوتیرونین درمان می شود.
درمان پرکاری تیروئید کلاً دشوارتر است. این بخاطر این است که درمان آن نیازمند عادی سازی تولید هورمون است. درمان ممکن است شامل دارودرمانی برای مسدود کردن هورمون خروجی شود. یا شاید از درمان با ید رادیواکتیو برای از کار انداختن تیروئید استفاده شود. عمل جراحی هم شاید برای برداشتن قسمتی از یا کل غده تیروئید به کار گرفته شود.
درمان با ید رادیواکتیو، شایع ترین درمان، اغلب باعث بروز کم کاری تیروئید می شود. در نتیجه برای نرمالسازی میزان هورمون ها، به دنبال درمان از لووتیروکسین استفاده می شود.
در ابتدا، چنانچه در قبل اشاره شد، احتمال ابتلا به عوارض تیروئیدی در زنان بیشتر از مردان است. زنان همچنین با احتمال بیشتری دچار افسردگی می شوند. به دلیل ساختار بیولوژیکی، زنان آسیب پذیری بیشتری در برابر افسردگی به وجود آمده در اثر هورمونها دارند.
قاعدگی شامل نوساناتی در میزان استروژن و دیگر هورمونها می شود. برخی از خانمها علائم مربوط به افسردگی مانند اندوه، زودرنجی و خستگی مفرط قبل از قاعدگی را تجربه می کنند. این علائم بخشی از سندروم پیش از قاعدگی یا PMS هستند. حالت شدیدتر مشکلات عاطفی مربوط به قاعدگی، اختلال ملال پیش از قاعدگی (PMDD) نامیده می شود.
در زمان حاملگی، زنان در معرض یک سری از تغییرات جسمانی و احساسی قرار می گیرند؛ این تغییرات تا حدودی به دلیل تغییرات هورمونی رخ می دهند. بعد از بارداری، زنان یک تغییر عمده در میزان هورمونهای خود را تجربه می کنند. این تغییر یک علت احتمالی برای “دوران غمگین پس از زایمان” است، یک افسردگی خفیف که بلافاصله پس از زایمان رخ می دهد و به سرعت حل میشود. یک نوع شدیدتر افسردگی – افسردگی پس از زایمان – هم میتواند رخ دهد.
با بالارفتن سن در خانمها و خارج شدن از سالهای مراقبت از کودکان، آنها تغییراتی را در میزان هورمونهای خود تجربه می کنند. این تغییرات در زمان پیش از یائسگی و یائسگی رخ می دهند. علائمی که در این زمان اتفاق می افتند، احتمالاً شامل خستگی مفرط، اختلالات خواب، افزایش وزن و تغییرات پوستی میباشند.
خانمهایی که علائم افسردگی را تجربه می کنند، نیازمند درمان هستند. درمان افسردگی در مادران هم برای مادر و هم برای کودک خیلی مهم است. درمان افسردگی مربوط به هورمون احتمالاً شامل راهکارهای درمانی متدوال برای افسردگی (گفتار درمانی، شبکههای حمایت اجتماعی قدرتمند و داروهای ضدافسردگی) می باشد.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com