اسکن کیسه صفرا از جمله آزمایشات اسکن هسته ای است که برای بررسی عملکرد کیسه صفرا انجام می شود. این اسکن می تواند انسدادهای موجود در لوله هایی (مجاری صفراوی) را نشان دهد، که از کبد به کیسه صفرا و روده کوچک (اثنی عشر) منتهی می شوند.
در طی اسکن کیسه صفرا، ماده ردیاب رادیواکتیو به یکی از سیاهرگ های بازو تزریق می شود. کبد ماده ردیاب را از جریان خون حذف نموده و به صفرا می افزاید، که آن هم به طور طبیعی از طریق مجاری صفراوی به سوی کیسه صفرا جریان می یابد. سپس کیسه صفرا، ماده ردیاب را به ابتدای روده کوچک (اثنی عشر) می ریزد. دوربین ویژه ای (موسوم به گاما) تصاویری از ردیاب را حین عبور از کبد، مجاری صفراوی، کیسه صفرا، روده کوچک تهیه می کند.
اسکن کیسه صفرا به دلایل زیر انجام می شود:
قبل از اسکن کیسه صفرا، موارد زیر را با پزشک خود مطرح نمایید:
به مدت ۴ تا ۱۲ ساعت قبل از اسکن کیسه صفرا از خوردن و نوشیدن خودداری نمایید. البته مدت دقیق آن به هدف انجام آزمایش بستگی دارد و پزشک توصیه های لازم مربوطه را به شما ارائه خواهد داد.
ممکن است از شما خواسته شود تا قبل از انجام آزمایش، فرم رضایتنامه را تکمیل نمایید.
در مورد نگرانی هایتان در رابطه با ضرورت انجام این آزمایش، مخاطرات آن، چگونگی انجام آن، و یا معنا و مفهوم نتایج حاصله با پزشک خود گفتگو کنید. برای درک اهمیت این آزمایش، می توانید فرم اطلاعات آزمون پزشکی را تکمیل نمایید.
اسکن کیسه صفرا معمولاً توسط تکنسین پزشکی هسته ای انجام می شود. نتایج آزمایش معمولاً توسط یک رادیولوژیست یا متخصص پزشکی هسته ای مورد تفسیر قرار می گیرند.
شما باید تمامی زیور آلات خود را در بیاورید، زیرا ممکن است با نتایج آزمایش تداخل داشته باشند. همچنین شما باید تمامی یا قسمتی از لباس های خودتان را از تنتان در بیاورید (البته با توجه به ناحیه مورد بررسی و در صورت عدم تداخل لباسهای زیر با انجام اسکن می توانید آنها را به تن داشته باشید). ولی غالباً قبل از شروع آزمایش لباس گشادی که مخصوص آزمایش است برای استفاده به شما داه خواهد شد.
تکنسین قسمتی از بازوی شما را که قرار است ماده ردیاب رادیواکتیو بدان تزریق شود را پاکسازی می کند. سپس مقدار کمی از ردیاب رادیواکتیو از طریق آن ناحیه به بدن شما تزریق می شود.
شما به پشت بر روی تخت آزمایش دراز کشیده و دوربین اسکنر بزرگی نزدیک بالای شکم شما قرار می گیرد. پس از تزریق ردیاب رادیواکتیو، دوربین تشعشعات آزاد شده توسط ردیاب را اسکن نموده و با عبور ردیاب از کبد به سمت کیسه ی صفرا و روده کوچک تصاویری را می گیرد. اولین تصاویر بلافاصله پس از تزریق گرفته خواهند شد. تصاویر ممکن است به صورت پیوسته (همانند ویدئو) بوده و یا اینکه در عرض یک ساعت و نیم آینده و در فواصل متعددی گرفته شوند. برای جلوگیری از مات شدن تصویر باید در حین اسکن آرام و بدون هیچ حرکتی دراز بکشید. ممکن است از شما خواسته شود تا در طی اسکن نفس خود را برای چند ثانیه نگه دارید. دوربین هیچ گونه تشعشعی تولید نمی کند، بنابراین در حین اسکن در معرض تشعشعات بیشتری قرار نمی گیرید.
ماده ای موسوم به کوله سیستوکینین که موجب تحریک کیسه صفرا می شود نیز ممکن است در طی اسکن به درون یکی از رگ های شما تزریق شود. تصاویر گرفته شده پس از این تزریق می توانند به تعیین طبیعی بودن عملکرد کیسه صفرا کمک کنند. تجزیه و تحلیل کامپیوتری اطلاعات را می توان برای بررسی عملکرد کیسه صفرا بکار گرفت. از شما خواسته خواهد شد تا به سوالاتی درباره ی واکنش تان به کوله سیستوکینین پاسخ دهید. گاهی اوقات دارویی به نام سولفات مورفین برای کمک به تشخیص التهاب کیسه صفرا به فرد تجویز می شود.
اسکن کیسه ی صفرا در حدود یک الی دو ساعت به طول می کشد.
با توجه به نتایج، ممکن است اسکن های اضافی دیگری یک روز بعد از آزمایش ضرورت داشته باشد. در صورت نیاز به اسکن مجدد کیسه صفرا، باید قبل از تکرار آزمایش، از مصرف موادغذایی چرب خودداری نمایید.
معمولاً هیچ گونه دردی در اثر تزریق سوزن ردیاب احساس نمی شود، ولی بعضاً نیز ممکن است سوزش مختصر و یا فشار اندکی را در اثر ورود سوزن به پوست خود احساس کنید. در غیر این صورت، اسکن کیسه صفرا معمولاً بدون درد است. حفظ حالت سکون در طی اسکن اندکی دشوار می باشد. برای فراهم نمودن اسباب راحتی خودتان در طی آزمایش، می توانید قبل از شروع اسکن تقاضای یک بالش یا پتو نمایید.
در صورت وجود دردهای شکمی، این آزمایش می تواند ناراحت کننده باشد. سعی کنید با تنفسی آرام و عمیق آرامش خود را حفظ نمایید.
در صورت تزریق کوله سیستوکینین در طی آزمایش، ممکن است کوله سیستوکینین موجب ایجاد حالت تهوع و یا دردهای شکمی شود. ممکن است تکنسین در طی انجام آزمایش درباره چگونگی تغییرات درد از شما سوالاتی را بپرسد.
واکنش های آلرژیک به ردیاب رادیواکتیو نادر است. بسیاری از این مواد ردیاب ظرف مدت یک روز از بدن شما دفع خواهند شد (از طریق ادرار یا مدفوع شما)، بنابراین حتما بی درنگ به توالت بروید و سپس دستهای خود را به طور کامل با آب و صابون بشویید. میزان تشعشعات پس از آزمایش به قدری ناچیز است که برای افرادی که با شما در تماس هستند عملاً خطرساز نیست.
گاهی اوقات، ممکن است درد یا تورمی در محل تزریق ایجاد شود. این علائم را معمولاً می توان با گذاشتن پارچه ای مرطوب و گرم بر روی بازو کاهش داد.
همواره خطر بسیار اندکی از آسیب به سلولها یا بافت های در معرض تشعشات، حتی در سطوح پایین تشعشعات آزاد شده از سوی ردیاب رادیواکتیو مورد استفاده در این آزمون وجود دارد.
اسکن کیسه صفرا از آزمایشات اسکن هسته ای است که برای بررسی عملکرد کیسه صفرا انجام می شود. نتایج اسکن کیسه صفرا معمولاً ظرف مدت دو روز آماده میشوند.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com