آکانتوزیس نیگریکانس ” Acanthosis nigricans” یک ناهنجاری پوستی است که گرچه به خودی خود حاد و جدی نیست اما می تواند مقدمه ای برای بیماریهای جدی تر باشد. به همین دلیل شکل گیری آکامتوزیس نیگریکانس(AN) را نباید سرسری گرفت. مانند بیشتر بیماری های پوستی, در صورت مشاهده نشانه های آکانتوزیس نیگریکانس باید با پزشک مشورت کنید تا وی وجود بیماری دیگر را بررسی کند و در صورت وجود درمان مناسب را آغاز کند.
از دیدگاه بالینی, آکانتوزیس نیگریکانس یک ناهنجاری پوستی است که علائم آن عبارتند از لکه های تیره مخملی که در نواحی چینه های پوستی ظاهر می شوند. زیر بغل, کشاله ران و گردن بیشتر به آن دچار می شوند اما این بیماری در دیگر نواحی بدن نیز قابل مشاهده است. از آنجائیکه آکانتوزیس نیگریکانس بیشتر در چین خوردگی ها دیده میشود احتمال ابتلا در بیماران چاق بیشتر است.
اکانتوزیس نیگریکانس در هر سنی و در هر دو جنس دیده می شود. اما شیوع آن در میان بومیان آمریکایی, آمریکایی های آفریقایی تبار و اسپانیایی ها بیشتر است, همین عامل سبب شده است که بعضی پزشکان بر این باور باشند که نوعی ارتباط میان این بیماری با افزایش رنگدانه ها وجود دارد. در بعضی موارد نواحی دارای اکانتوزیس نیگریکانس ضخیم شده و بوی بدی می دهند و همین عامل باعث شرمساری فرد می شود. جدا از این مسائل زیبایی شناختی, اکانتوزیس نیگریکانس به خودی خود هیچ خطری ندارد, اما این بدان معنا نیست که جای نگرانی هم ندارد.
گرچه دلیل آکانتوزیس نیگریکانس هنوز مشخص نشده است, اما در بعضی موارد عامل وراثت نقش دارد و در اکثر موارد نوعی ارتباط میان این بیماری و بیماریهایی مثل دیابت, چاقی, و بعضی از انواع سرطان مشاهده می شود. در بزرگسالانی که مبتلا هستند مقاومت به انسولین دیده می شود که فرد را مستعد ابتلا به دیابت نوع ۲ می سازد.
آکانتوزیس نیگریکانس با بعضی اختلالات هورمونی, به ویژه آنهایی که تحت تاثیر عملکرد غدد آدرنال قرار دارند ارتباط دارد. به علاوه مصرف بعضی داروها مثل کورتیکواستروئیدها, پردنیزون و قرص های پیشگیری از بارداری خوراکی نیز در پیدایش این بیماری نقش دارند.
به علاوه آکانتوزیس نیگریکانس می تواند نشانه ای از رشد تومور در بعضی افراد باشد. ظهور ناگهانی آکانتوزیس نیگریکانس مشخصه ای از رشد تومور در معده, کولون, یا کبد است. گرچه این موارد نادرند اما توجه به آنها لازم و ضروری است.
از آنجائیکه اکانتوزیس نیگریکانس به خودی خود خطرناک نیست, نیازی به درمان ناگهانی ندارد. اگر ظاهر یا رنگ آن برای شما آزاردهنده است, میتوانید از درمان های متعددی که وجود دارد برای کاهش شدت علائم استفاده کنید.
تجویز کرم, داروهای خوراکی آکنه, صابون های ضد باکتریایی و درمان با لیزر برای کاهش اندازه آن در بیماران AN موثر بوده است. مهمترین نکته در مورد بیمار مبتلا به آکانتوزیس نیگریکانس مشورت با پزشک است تا وی وجود بیماری زمینه ای را در فرد تشخیص دهد.درمان بیماری زمینه ای به کاهش علائم اکانتوزیس نیگریکانس کمک می کند.
ترجمه شده از وبسایت: www.skinsite.com