خواص طبی و گیاهی آلکان / Alkanna
اسامی دیگر لاتین: Alkanet, Alkanna lehmanii, Alkanna Radix, Alkanna tinctoria, Alkanna tuberculata, Anchusa, Anchusa bracteolata, Anchusa tuberculata, Buglosse des Teinturiers, Dyer’s Bugloss, Henna, Lithospermum lehmanii, Orcanète, Orcanette, Orcanette des Teinturiers, Orchanet, Radix Anchusae.
اسامی دیگر: شنگار ، چوبخو و هوهچوه
آلکان یک گیاه است که از ریشه آن برای مصارف دارویی استفاده می شود.
على رغم نگرانی های ایمنی، افراد از آن برای اسهال و زخم معده استفاده می کنند.
بعضا به صورت مستقیم بر روی پوست قرار می گیرد برای درمان زخم و مشکلات پوستی.
برخی مواد شیمیایی موجود در الکان می توانند به عنوان آنتی اکسیدان و کاهنده ورم عمل کنند.
شواهد ناکافی برای اثر :
نگرانی های زیادی درباره مصرف دارویی آن وجود دارد، چرا که حاوی برخی مواد شیمیایی مضر و خطرناک به نام هپاتوتکسیک قلیایی است. هپاتوتکسیک جریان خون در رگ های کبد را مسدود کرده و به کبد آسیب می زند. همچنین می تواند منجر به سرطان و اختلالات مادرزادی شود. برخی فروشندگان آلکان در تلاش اند تا این مواد سمی را از آن حذف کنند. اگر دارای استاندارد خلوص باشد آن را هپاتوتکسیک بدون قلیا می نامند. داروی الکان اگر تایید شده و دارای برچسب بدون قلیا نباشد بی خطر نخواهد بود.
همچنین استفاده الکان بر روی پوست بریده نیز خطرناک است. مواد شیمیایی خطرناک موجود در آن می تواند سریعا جذب پوست شده و مسمومیت های جدی را به دنبال داشته باشد. از مصرف فرآورده های پوستی که حاوی الکان بوده و برچسب تایید و بدون قلیا را ندارد اجتناب کنید. درباره استفاده از الکان بر روی پوست سالم نیز اطلاعات کافی وجود ندارد.
حاملگی و شیردهی: اگر حامله هستید از آن استفاده نکنید. داروهایی که حاوی هپاتوتکسیک قلیایی باشد می تواند منجر به ناهنجاری های مادرزادی و مشکلات کبدی شود. اطلاعات کافی درباره استفاده هپاتوتکسیک بدون قلیا در هنگام حاملگی وجود ندارد.
استفاده از آلکان هنگام شیردهی خطرناک است. هپاتوتکسیک قلیایی می تواند به نوزاد آسیب بزند. اطلاعات کافی درباره استفاده هپاتوتکسیک بدون قلیا هنگام شیردهی وجود ندارد.
بیماری های کبدی: هپاتوتکسیک قلیایی موجود در آلکان می تواند به کبد آسیب بزند و در صورت وجود مشکل از قبل آن را تشدید کند.
آلکان توسط کبد تجزیه می شود. برخی مواد شیمیایی حاصل از این تجزیه می توانند مضر باشند. داروهایی که باعث می شوند تا کبد آلکان را تجزیه کند، اثرات سوء مواد شیمیایی حاصل را تشدید می کنند.
برخی از این داروها عبارت اند از کاربامازپین، فنوباربیتال، فنیتون، ریفامپین و ریفابوتین.
دوز مصرفی آن به عوامل مختلفی از جمله سن و وضعیت سلامتی بیمار بستگی دارد. در حال حاضر اطلاعات علمی کافی برای تعیین دوز مصرفی مناسب وجود ندارد. در نظر داشته باشید که فرآورده های طبیعی الزاماً بی خطر نبوده و دوز مصرفی آن را رعایت کنید. از دستورالعمل های روی بسته پیروی کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com