بسیاری از افراد به ویژه سالمندان از بیماری های چشمی رنج می برند. مصرف برخی از موادغذایی می تواند در بهبود سلامت چشم ها موثر باشد.
مطالعات نشان می دهند که پیروی از رژیم غذایی محتوی ویتامین C، ویتامین E، بتاکاروتن و روی در کاهش ۲۵ درصدی خطر دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن نقش دارد.
موادغذایی زیر حاوی موادمغذی مهمی هستند که در حفظ تیزبینی و کاهش خطر پیشرفت مشکلات چشمی موثر می باشند.
چشم ها دارای رگ های خونی می باشند و ارتباط نزدیکی میان سلامت چشم و سلامت عروق وجود دارد. چشم به منبع باثباتی از خون وابسته است.
یک رژیم غذایی سلامت قلب میزان کمی چربی اشباع شده و ترانس دارد که به سلامت قلب و چشم ها کمک می کند.
موادغذایی غنی از آنتی اکسیدان ها محافظ چشم ها در برابر دژنراسیون ماکولا بوده که این بیماری با کوری و آب مروارید در سالمندان در ارتباط است.
ویتامین C محافظ چشم ها در برابر اشعه فرابنفش خورشید و آسیب ناشی از آن می باشد.
ویتامین C یک آنتی اکسیدان موثر است. آنتی اکسیدان محافظ سلول ها در برابر اثرات طبیعی اکسیداسیون است.
اکسیداسیون عاملی کلیدی در پیشرفت دژنراسیون ماکولا به حساب می آید و این ویتامین به عنوان یک محافظ سن برای چشم ها عمل می کند.
میزان نیاز روزانه توصیه شده ویتامین C برای مردان ۹۰ میلی گرم و برای بانوان ۷۵ میلی گرم است. هرچند مطالعات نشان می دهد که برای پیشگیری از آب مروارید این میزان باید بیشتر از ۳۰۰ میلی گرم باشد.
فلفل های دلمه ای قرمز، آناناس، پاپایا، انبه، کلم بروکسل، بروکلی، کلم قمری، سبزی خردل، جعفری، توت فرنگی، رزبری، کیوی، گواوا و طالبی منابعی عالی از ویتامین C به حساب می آیند. مصرف پاپایا به تنهایی می تواند ۳۱۳ درصد از نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین کند.
ویتامین E آنتی اکسیدان قدرتمند دیگری بوده که اغلب در موادغذایی سالم سرشار از روغن سبزیجات قابل دریافت است. براساس مطالعات بیماری های چشم مرتبط با سن، محققان دریافتند که دریافت ویتامین E با کاهش ۲۵ درصدی خطر پیشرفت دژنراسیون ماکولا در ارتباط است.
این ویتامین همچنین ممکن است در جلوگیری از ابتلا به آب مروارید موثر باشد.
موادغذایی غنی از ویتامین E شامل توفو، اسفناج، بادام، دانه های آفتابگردان، غلات غنی شده، آووکادو، میگو، ماهی، روغن زیتون، کدو، کدو تنبل، جوانه گندم و کره بادام زمینی است.
ماده معدنی روی برای بینایی حیاتی است، این ماده معدنی به طور فراوان در شبکیه چشم یافت می شود.
روی به عنوان یک محافظ در برابر پیشرفت برخی از فرم های دژنراسیون ماکولا عمل می کند.
با افزایش سن سطوح عنصر روی موجود در چشم کاهش می یابد، بنابراین حفظ سطوح بالای این ماده معدنی در بدن اهمیت دارد.
موادغذایی غنی از ماده معدنی روی شامل جوانه گندم، صدف، نخود، قارچ، لوبیا چشم سیاه، لابستر، دانه های آفتابگردان، بادام، بادام هندی، توفو، برنج قهوه ای، شیر، شکلات، گوشت گاو، گوشت بره، بوقلمون و مرغ است.
بتاکاروتن باعث بهبود بینایی در شب می شود، زیرا در بدن به ویتامین A تبدیل شده و این ویتامین برای مبارزه با شب کوری حیاتی است.
بتاکاروتن حامی سلامت بینایی بوده و ممکن است به جلوگیری از ابتلا به آب مروارید موثر باشد.
کاروتنوئیدها آنتی اکسیدان های گیاهی می باشند و متخصصان چشم معتقدند که برای پیشگیری از ابتلا به دژنراسیون ماکولا ضرورت دارند.
کاروتنوئیدها شبکیه چشم و ماکولا را حفظ می کنند. ماکولا بخش مرکزی شبکیه است که بیشترین حساسیت به نور را دارد و موجب دید مستقیم و واضح میشود. اگر ماکولا آسیب ببیند، تصاویر در مرکز میدان دید تار خواهند شد.
سیب زمینی شیرین، زردآلو، کلم کیل، شلغم، اسفناج، کدوحلوایی، کاهو رومی، فلفل دلمه ای قرمز، کلارد، طالبی، انبه، برگ چغندر، آلبالو و البته هویج از بهترین منابع بتاکاروتن به حساب می آیند.
اسیدهای چرب امگا ۳ به طور عمده در روغن ماهی یافت می شود. براساس مطالعات دانشگاه جان هاپکینز در ایالات متحده، افرادی که به مقدار زیادی از اسیدهای چرب امگا۳ استفاده می کنند، کمتر احتمال ابتلا به دژنراسیون ماکولا در آنها وجود دارد.
همچنین شواهد زیادی وجود دارد که امگا۳ از چشم ها در برابر بیماری آب مروارید محافظت می کند.
ماهی هایی از جمله ساردین، سالمون، هالیبوت، شاه ماهی، خال مخالی و قزل آلا از منابع عالی امگا ۳ محسوب می شوند. دیگر منابع غذایی امگا ۳ شامل بذرکتان، گردو، توفو، لوبیا قرمز، اسفناج، بروکلی و گل کلم است.
لوتئین و زیگزانتین هر دو جزو موادمغذی و کاروتنوئیدها به حساب می آیند که باعث کاهش پیشرفت دژنراسیون ماکولا و همچنین توقف آب مروارید می شوند.
این دو ماده مغذی برای چشم ها به عنوان آنتی اکسیدان ها عمل می کنند.
براساس مطالعات دانشگاه تافتس در ایالات متحده، بانوان بالای ۵۰ سالی که در رژیم غذایی خود از لوتئین و زیگزانتین بیشتری استفاده می کنند نسبت به سایرین ۲۳ درصد کمتر در معرض خطر پیشرفت آب مروارید قرار می گیرند.
موادغذایی غنی از لوتئین و زیگزانتین شامل بروکلی، کلم کیل، کلارد، اسفناج، ذرت، برگ های شلغم، سبزی قاصدک، نخود سبز، کاهو رومی، تخم مرغ و کلم بروکسل است.
همانند برخی موادغذایی مانند هویج که برای سلامت چشم مفید است، برخی از موادغذایی می تواند به چشم ها آسیب برسانند.
مارگارین و روغن سبزیجات طبیعی نبوده و ساخته ی دست انسان است. این مواد تحت پردازش قرار می گیرند و برای ساخت آنها از موادشیمیایی استفاده می شود.
این روغن ها میزان بالایی چربی های چنداشباع نشده دارند که بسیار بی ثبات می باشند و اکسیداسیون آن ها در بدن به آسانی صورت می گیرد.
چربی های اکسید شده ممکن است موجب جهش های سلولی و التهاب شوند و این جهش ها و التهاب منجر به گرفتگی رگ ها خواهند شد.
همانطور که گفته شد روغن های صنعتی سبزیجات برای بدن مضراتی دارند و سرخ کردن موادغذایی با آنها توصیه نمی شود.
برای نمونه روغن کانولا، گرفتگی عروق را به دنبال دارد، همچنین پلاک های عروقی می توانند منجر به فشار خون شوند که برای چشم ها خطرناک است.
کیک ها و کلوچه های آماده ی تجاری سرشار از چربی های ترانس می باشند و این چربی ها از فرآوری روغن های گیاهی توسط تولیدکنندگان موادغذایی به وجود می آیند.
چربی های ترانس باعث افزایش سطح کلسترول نوع بد یا LDL می شوند که انسداد رگ ها را به دنبال دارند.
چربی های ترانس سطوح تری گلیسرید در خون را افزایش می دهند که با رسوب چربی در رگ ها مرتبط است.
بیشتر انواع کراکر سرشار از چربی های ترانس می باشند که این چربی ها باعث گرفتگی رگ ها می شوند.
گرفتگی رگ های چشم علاوه بر فشار وارده بر چشم منجر به نرسیدن موادمغذی و اکسیژن به این اندام شده که با سکته چشم و کاهش دید همراه است.
طعم شیرین نوشیدنی های شیرین شده از منابع افزودنی های قندی مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا است.
از نظر علمی ثابت شده که این قندهای افزودنی باعث افزایش فشارخون بالا و سطوح تری گلیسرید می شوند که برای سلامت سیستم قلبی-عروقی و چشم ها خطرناک است.
بنابراین برای سلامت چشم و سلامت عمومی بدن از مصرف موادغذایی و نوشیدنی های فرآوری شده اجتناب نمایید.
مصرف موادغذایی سرشار از ویتامین A و آنتی اکسیدان های کاروتنوئید از جمله سیب زمینی شیرین، اسفناج، هویج و .. توصیه می شود.
منبع: www.med-health.net