راهنمای والدین در مورد دررفتگی آرنج در کودکان
زمین خوردن یا وارد شدن ضربهای به آرنج می تواند به دررفتگی و جابجایی آن منجر شود، بدین معنی که استخوان آرنج از جایگاه اصلی خود خارج شود. در این صورت ممکن است کودک در آرنج خود احساس درد نموده، و مفصل آرنج وی نیز تغییر شکل دهد و یا حتی شاید مفصل به طور خود به خودی به موقعیت قبلی خود بازگردد. در چنین شرایطی ممکن است ناحیه آرنج متورم شده و کودک در حرکت دادن بازویش دچار مشکل گردد.
این وضعیت جزو یکی از وضعیت های اورژانسی است، زیرا ممکن است رباط ها، تاندون ها، رشته های عصبی، عروق خونی و عضلات اطراف آرنج آسیب دیده باشند. از طرفی ممکن است فرزندتان دچار شکستگی استخوان نیز شده باشد.
در صورتی که آرنج فرزندتان طبیعی و نرمال به نظر می رسد و او دردی در ناحیه آرنج خود ندارد، ولی با این حال از حرکت دادن بازویش خودداری می نماید ( به احتمال زیاد بازویش را نزدیک به بدن خود نگه میدارد)، ممکن است احتمال وجود عارضه دیگری موسوم به “nursemaid’s elbow” درباره فرزند شما صادق باشد. وجود این عارضه بدان معناست که رباط های اطراف قسمت فوقانی استخوان زند زبرین بازوی فرزندتان از جایگاه اصلی خود جابجا شده اند. این عارضه در کودکان زیرپنج سال بیماری شایعی است. اگرچه این عارضه به اندازه ی دررفتگی آرنج جدی محسوب نمی شود، اما در هر حال مستلزم مراجعه به پزشک می باشد.
خیر، هرگز خودتان شخصاً برای جا انداختن مفاصل دررفته اقدام نکنید، زیرا این کار می تواند به آسیب دیدگی های بیشتری در بافت ها، اعصاب و عروق خونی اطراف مفصل منجر شود.
درمان این نوع از آسیب دیدگی دقیقاً مشابه با روش های درمانی شکستگی استخوان می باشد: در صورت امکان، بازوی کودک را بوسیله ی گره زدن آن به شی محکمی مانند یک تکه چوب، یا رولی از مقوا در بالا و پایین مفصل بی حرکت سازید. برای جلوگیری از ایجاد آسیب دیدگی بیشتر، به جای تلاش برای صاف کردن آرنج، محل آسیب دیده را آتل بندی نمایید (برای این کار می توانید از دو قطعه مقوا و یا هر شی دیگری استفاده کنید که بتوانید آن را در محل آرنج خم کنید).
فرزند خود را بلافاصله به اورژانس برسانید. از خوردن یا نوشیدن فرزندتان جلوگیری کنید، زیرا ممکن است انجام عمل جراحی ضرورت داشته باشد. در صورتی که معده فرزندتان پر باشد، انجام هر گونه عمل جراحی به تاخیر خواهد افتاد، زیرا تهوع و استفراغ در شرایط بیهوشی بسیار خطرناک می باشد).
در ابتدا در بیمارستان از بازوی فرزندتان عکسبرداری خواهد شد تا پزشکان شکستگی استخوان وی را بررسی نمایند. در صورت عدم شکستگی استخوان و آسیب بافت ها، ممکن است پزشک استخوان را به موقعیت صحیح و اولیه اش بازگرداند و بازو را ثابت و بی حرکت سازد. همچنین شاید بازوی فرزندتان را آتل بندی نماید. در صورت لزوم پزشک به منظور آرام نمودن فرزندتان و کنترل درد وی در طول فرایند درمان، داروهایی را برای فرزندتان تجویز خواهد نمود (تجویز خوراکی یا وریدی). بهتر است پس از گذشت چند روز برای بررسی چگونگی پیشرفت درمان مجدداً به پزشک مراجعه نمایید.
در صورت گستردگی میزان آسیب دیدگی، پزشک برای معالجه ی آرنج فرزندتان شما را به یک متخصص جراحی ارتوپدی ارجاع خواهد داد و پس از عمل جراحی نیز به منظور ثابت و بی حرکت ساختن محل آسیب دیدگی ممکن است بازوی فرزندتان را گچ بگیرند.
پس از مرخصی از بیمارستان و بازگشت به منزلتان برای کاهش میزان تورم در صورت امکان آرنج فرزندتان را کمی بالاتر از سطح بدن وی نگه دارید (به عنوان مثال، زمانی که فرزندتان نشسته و یا خوابیده است، بالشی را زیر آرنج وی قرار دهید). همچنین ممکن است پزشک به شما توصیه کند تا چندین نوبت طی دو روز و در هر نوبت به مدت ۱۵ دقیقه تکه یخی را بر روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید.
ترجمه شده از: www.babycenter.com