تست رفلکس آکوستیک
تست شنوایی ( آدیومتریک ) بخشی از ارزیابی گوش است که توانایی فرد برای شنیدن را با اندازه گیری صدای رسیده به مغز بررسی می کند.
صداهایی که ما می شنویم به صورت لرزش های هوا، مایع و مواد جامد در محیط شروع می شود. لرزش ها امواج صوتی تولید می کنند که با سرعت معین می لرزد و ارتفاع معینی دارد. سرعت لرزش موج صدا تعیین می کند که صدا چقدر زیاد یا کم است (تون صدا). ارتفاع موج صدا تعیین می کند که صدا چقدر بلند است (حجم صدا).
شنیدن زمانی اتفاق می افتد که این امواج صوتی از گوش ما رد شود و تبدیل به ایمپالس های عصبی می شود. این ایمپالس های عصبی به مغز فرستاده می شوند و تحلیل می شوند.
امواج صوتی از طریق کانال گوش (گوش خارجی) وارد گوش می شود و به پرده گوش (غشای تیمپانیک) می خورد که کانال گوش و گوش میانی را جدا می کند.
پرده گوش به لرزش در می آید و لرزش ها به استخوان های گوش میانی می رود. در نتیجه، استخوان های گوش میانی می لرزد، صدا را تشدید می کند و آن را به گوش داخلی می فرستد.
فضای منحنی پر شده با مایع گوش داخلی، که گاهی لابیرنت نام دارد، حاوی ارگان حسی اصلی شنیداری یعنی حلزون شنوایی است. لرزش های صوتی باعث می شود که مایع در گوش داخلی حرکت کند که سلول های مویی نازک (مژک) را در حلزون خم می کند. حرکت سلول های مویی ایمپالس های عصبی ایجاد می کند که از راه عصب گوشی (شنوایی یا عصب مغزی هشتم) به مغز می رود و به صورت صدا تفسیر می شود.
تست های شنوایی به تعیین نوع از دست دادن شنوایی که شما دارید با اندازه گیری توانایی شما برای شنیدن صدایی که به گوش داخلی از طریق کانال گوش می رسد (صداهای هدایت شده توسط هوا) و صدای هدایت شده از طریق جمجمه (صداهای هدایت شده با استخوان) کمک می کند.
بیشتر تست های شنوایی از شما می خواهد که به یک سری تن ها یا کلمات پاسخ دهید. اما بعضی تست هایی شنوایی هستند که نیاز به پاسخ ندارند.
تست های شنوایی ممکن است انجام شود تا:
اگر هر کدام از شرایط زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید:
قبل از انجام تست شنوایی، متخصص سلامت ممکن است کانال گوش شما را از نظر موم گوش بررسی کند و موم سفت شده را بردارد چون می تواند با توانایی شما برای شنیدن صداها یا کلمات طی تست تداخل ایجاد کند. برای تست هایی که در آن شما از هدفون استفاده می کنید، باید عینک، گوشواره یا گلسر را که با قراردادن هدفون تداخل ایجاد می کند، بردارید. متخصص سلامت روی هر گوش فشار وارد می کند تا متوجه شود آیا فشار از هدفون روی گوش بیرونی شما باعث می شود که کانال گوش بسته شود یا خیر. اگر این طور باشد، یک لوله پلاستیکی نازک ممکن است در کانال گوش قبل از تست قرار دادن شود تا کانال گوش شما را بازنگه دارد. هدفون ها روی سر شما قرار داده می شود و طوری تنظیم می شود که مناسب باشد.
اگر شما از روش های کمکی شنوایی استفاده می کنید، ممکن است از شما خواسته شود که برای بعضی تست ها آن ها را خارج کنید.
تست شنوایی می تواند در آزمایشگاه شنوایی توسط متخصص شنوایی(ادیولوژیست) یا در مطب پزشک، مدرسه یا محل کار توسط یک پرستار، متخصص سلامت، روانشناس، گفتار درمان یا تکنسین ادیومتریک انجام شود.
در تست صبحت در گوشی متخصص سلامت از شما می خواهد که مجرای یک گوش را با انگشت بپوشانید. متخصص سلامت در ۱ فوتی(۰.۳ متری) تا ۲ فوتی(۰.۰۶متری) پشت شما می ایستد و یک سری کلمات را با صدای آهسته می گوید. شما کلماتی که می شنوید را تکرار خواهید کرد. اگر نتوانید کلمات را با پچ پچ آرام تکرار کنید، متخصص سلامت گفتن کلمات را بلندتر و بلندتر تکرار می کند تا زمانی که شما بتوانید آنها را بشنوید. هرگوش به صورت جداگانه تست می شود.
شنوایی سنجی تون خالص از دستگاهی که شنوایی سنج نامیده می شود استفاده می کند تا یک سری تون را از طریق هدفون ها اجرا کند. تون ها از نظر تن صدا(فرکانس, اندازه گیری شده بر حسب هرتز) و بلند(شدت، اندازه گیری شده بر حسب دسی بل) با هم فرق دارند. متخصص سلامت حجم تن را کنترل خواهد کرد و بلندی آن را کاهش می دهد تا زمانی که شما صدای آن را نشنوید. سپس تن بلندتر خواهد شد تا زمانی که شما دوباره آن را بشنوید. شما با بلند کردن دست خود یا فشار دادن دکمه هر بار که تنی را می شنوید واکنش نشان خواهید داد، حتی اگر تنی که شما می شنوید بسیار ضعیف باشد. متخصص سلامت سپس تست را چندین بار با استفاده از تن با فرکانس بالاتر در هر بار تکرار خواهد کرد. هر گوش به صورت جداگانه تست می شود. هدفون ها سپس برداشته می شود و یک دستگاه لرزاننده خاص روی استخوان پشت گوش قرار داده خواهد شد. مجدد شما هر بار که تونی را می شنوید علامت می دهید.
دیاپازون یک دستگاه دو چنگکی فلزی است که زمانی که به لرزش در می آید تونی را ایجاد می کند. متخصص سلامت به دیاپازون ضربه می زند تا باعث لرزش آن و ایجاد یک تون شود. این تست ها ارزیابی می کند که صدا با چه کیفیتی از میان گوش شما عبور می کند.
تست های تشخیص کلمه و دریافت سخن توانایی شما برای شنیدن و درک مکالمه معمول را می سنجد. در این تست ها از شما خواسته می شود که یک سری کلمات منفرد بیان شده با درجات متفاوت بلندی را تکرار کنید. تستی به نام تست آستانه های شعری میان دو هجای دراز سطحی را تعیین می کند که در آن شما می توانید حداقل نیمی از لیست کلمات دو هجایی آشنا را تکرار کنید.
تست OAE اغلب برای غربالگری نوزادان از نظر مشکلات شنوایی استفاده می شود. در این تست ها میکروفون نرم کوچک روی مجرای گوش کودک قرار داده می شود. سپس صدا از طریق کاشف انعطاف پذیر کوچک وارد شده در گوش ارائه می شود. میکروفون واکنش گوش داخلی به صدا را تعیین می کند. این تست نمی تواند بین از دست دادن شنوایی هدایتی و حسی عصبی تمایز قائل شود.
تست واکنش ساقه مغز شنیداری(ABR) از دست دادن شنوایی حسی عصبی را تعیین می کند. در این تست، الکترودها روی کف سر شما و روی هر لوب گوش قرار داده می شود. صداهای کلیک از طریق گوشی فرستاده می شود. الکترودها بر واکنش مغز شما به صداهای کلیک نظارت می کنند و پاسخ را روی نمودار ثبت می کنند. این تست تست پاسخ برانگیخته شده شنوایی ساقه مغز(BAER) یا تست پتانسیل برانگیخته شده ساقه مغز شنوایی(ABEP) هم نامیده می شود.
معمولا هیچ خطری در تست های شنوایی دیده نمی شود.
تست شنوایی بخشی از ارزیابی گوش است که توانایی فرد برای شنیدن را ارزیابی می کند.
صدا بر حسب فرکانس و شدت توصیف می شود. آستانه شنوایی شما به این معنی است که فرکانس معین چقدر باید بلند باشد تا آن را بشنوید.
فرکانس یا تن صدا (این که صدا بلند است یا کم) بر حسب لرزش ها در ثانیه یا هرتز اندازه گیری می شود. گوش انسان می تواند به صورت نرمال فرکانس ها از میزان بسیار کم ۱۶ هرتز تا تون بسیار بالای ۲۰ هزار هرتز را بشنود. فرکانس های مکالمه معمول در یک جای ساکت ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ هرتز است.
شدت یا بلندی بر حسب دسی بل اندازه گیری می شود. طیف نرمال (آستانه یا حد پایین) شنوایی ۰ تا ۲۵ دسی بل است. در کودکان طیف معمول ۰ تا ۱۵ دسی بل است. نتایج معمولا نشان می دهد که شما در این طیف ها در هر دو گوش شنوایی دارید. جدول زیر میزان بلندی صدا برای اینکه فردی آن را بشنود (آستانه شنوایی) را با درجه از دست دادن شنوایی بزرگسالان مرتبط می سازد.
جدول از دست دادن شنوایی
آستانه شنوایی بر حسب دسی بل |
درجه از دست دادن شنوایی |
توانایی شنیدن صحبت |
۰-۲۵ |
از دست دادن شنوایی وجود ندارد. |
دشواری قابل توجهی وجود ندارد. |
۲۶-۴۰ |
خفیف |
دشواری با صحبت های از راه دور یا آرام |
۴۱-۵۵ |
متوسط |
دشورای با صحبت مکالمه ای |
۵۶-۷۰ |
متوسط تا شدید |
صحبت باید بلند باشد. دشواری در مکالمه گروهی |
۷۱-۹۰ |
شدید |
دشواری در شنیدن صدای بلند، تنها صحبتی که با داد گفته شود را متوجه می شود. |
۹۱+ |
عمیق |
ممکن است صحبت بسیار بلند را هم درک نکند. |
دلایلی که شما ممکن است نتوانید تست را انجام دهید یا علت این که نتایج ممکن است مفید نباشد عبارتند از:
انواع دیگر تست ها ممکن است برای ارزیابی شنوایی استفاده شود. این تست ها عبارتند از:
ترجمه شده از: www.webmd.com