بله امکان دارد، تقریباً ۰۰۰/۳۰۰ کودک در ایالات متحده آمریکا به نوعی از آرتروز یا بیماری روماتیسم (بیماری که مفاصل و عضلات را تحت تأثیر قرار میدهد) دچار هستند. متداولترین شکل آرتروز که کودکان را تحت تأثیر قرار میدهد، آرتریت روماتوئید نوجوانان است (JRA). اگر کودک شما در مفاصلش تورم، سفتی و درد دارد، با پزشک پیرامون احتمال بروز آرتروز مشورت نمایید.
آرتریت رُوماتوئید نوجوانان نوعی اختلال خود ایمنی است، بدین معنا که بدن اشتباهاً به بعضی از سلولها و بافتهای سالم خود حمله کرده و التهاب ایجاد میکند. متخصصین از اینکه چرا بدن اینگونه واکنش نشان میدهد، مطمئن نیستند، اما فکر میکنند که نوعی گرایش ژنتیکی برای ایجاد JRA وجود دارد و اینکه نوعی فاکتور محیطی (مانند یک ویروس) اغلب باعث ایجاد چنین واکنشی میشود.
ممکن است کودکی که مبتلا به آرتریت روماتوئید نوجوانان است، هیچگونه دردی نداشته باشد یا درد، سفتی، سرخی، گرمی یا تورم در برخی یا بسیاری از مفاصل خود داشته باشد. ممکن است این علائم در هنگام صبح پیش از اینکه کودک حرکت کند بدتر باشد. گاهی اوقات ارگانهای داخلی تحت تأثیر قرار میگیرند. همچنین آرتریت روماتوئید نوجوانان میتواند باعث ایجاد تورم غدد لنفاوی، تب و نوعی جوش روشن غیرقابل توضیح باشد. اگر کودک شما به طور غیر قابل توضیحی لنگ میزند یا به طور غیرمنتظرهای دست و پا چلفتی است، ممکن است به آرتریت روماتوئید نوجوانان مبتلا شده باشد. بعضی از کودکان گاه به گاه دچار التهاب میشوند، درحالیکه دیگر کودکان دارای علائم مزمنی هستند که هیچگاه برطرف نمیشود. یک مورد حاد و مزمن ممکن است خطرناک باشد زیرا میتواند تشکیل استخوان را مختل کرده و باعث توقف رشد کودک شما شود. در بیشتر موارد، میتواند علائم بیماری را توسط دارو و دمان فیزیکی تحت کنترل درآورد.
بستگی به شرایط او دارد. در حالیکه آرتریت روماتوئید نوجوانان میتواند در هر سنی برزو نماید، بعضی کودکان معمولاً در بلوغ و زودتر به برخی از انواع آن مبتلا میشوند .
سه نوع آرتریت رُوماتوئید نوجوانان داریم: آرتریت روماتوئید نوجوانان چند مفصلی، در حدود نیمی از موارد، متداول تربن نوع آرتریت روماتوئید نوجوانان است. این نوع از آرتریت روماتوئید نوجوانان چهار یا کمتر از چهار مفصل که بزرگ نیز هستند (مانند زانو) را تحت تأثیر قرار میدهد. ۲۰ تا ۳۰ درصد کودکانی که آرتریت روماتوئید نوجوانان چند مفصلی دارند، چشمانی ملتهب دارند که میتواند منجر به از دست دادن بینایی آنها شود، بنابراین کودکی که چنین شرایطی دارد باید به طور منظم به ملاقات چشم پزشک برود. بیشتر کودکانی که آرتریت روماتوئید نوجوانان چند مفصلی دارند تا زمان بزرگسالی از این بیماری رنج میبرند.
آرتریت رُوماتوئید نوجوانان چندین مفصلی. این نوع از آرتریت روماتوئید نوجوانان پنج یا تعداد بیشتری مفصل را تحت تأثیر قرا میدهد، هم مفاصل بزرگ (زانو و شانهها) و هم مفاصل کوچک (دست و پاها). این بیماری اغلب مفاصل یکسانی را دو طرف بدن تحت تأثیر خود قرار میدهد. احتمال دارد آرتریت روماتوئید نوجوانان چندین مفصلی فراتر از دوران کودکی نیز در بدن فرد باقی بماند و ۳۰ درصد از موارد ابتلا به آرتریت روماتوئید نوجوانان را متعلق به خود ساخته است. کودکان مبتلا به آرتریت روماتوئید نوجوانان چندی مفصلی اغلب دچار کمخونی هستند.
آرتریت رُوماتوئید نوجوانان سیستمیک که همچنین به عنوان بیماری Still شناخته میشود، کمیاب ترین اما جدیترین نوع آرتریت روماتوئید نوجوانان است. این نوع از آرتریت روماتوئید نوجوانان میتواند باعث درد و تورم مفاصل، تب بالا (۱۰۳ درجه فارنهایت یا بالاتر) و جوش روشن روی قفسه سینه و رانها و یا دیگر نقاط بدن شود. همچنین میتواند باعث التهاب کبد، طحال و غدد لنفاوی شود. کودکی که آرتریت روماتوئید نوجوانان سیستمیک دارد ممکم است دچار کمخونی شود. همچنین ممکن است در بسیاری از مفاصل دچار آرتروز حاد شود به طوری که تا زمان بزرگسالی او طول بکشد. آرتریت رُوماتوئید نوجوانان سیستمیک میتواند تهدیدآمیز باشد، چنانچه باعث التهاب پریکارد شود (بافتی که قلب را احاطه کرده است). آرتریت رُوماتوئید نوجوانان سیستمیک ۲۰% از موارد آرتریت روماتوئید نوجوانان را به خود اختصاص داده است.
اگر پزشک کودک شما مشکوک به آرتریت رُوماتوئید نوجوانان است، احتمالاً شما را به یک روماتولوژیست کودکان ارجاع خواهد داد. این متخصص کودک شما را معاینه فیزیکی کرده، از علائم بیماری جویا میشود، چند آزمایش خون گرفته و احتمالاً دستور انجام ایکس ری را میدهد. نتایج آزمایشگاه نمیتوانند آرتریت رُوماتوئید نوجوانان را تشخیص دهند اما میتوانند در رد کردن علل دیگر بروز این علائم در فرزند شما مؤثر باشند و به پزشک در طبقهبندی نوع آرتریت روماتوئید نوجوانان ای که کودک شما به آن مبتلا شده است کمک کنند. اگر کودک شما بیش از ۶ هفته دارای علائم آرتریت روماتوئید نوجوانان است و هیچ علت دیگری شناسایی نشده است، قطعاً مبتلا به آرتریت رُوماتوئید نوجوانان گردیده است.
هدف از درمان، کاهش تورم، تسکین درد و کمک به فرزند شما در حفظ جنبش در مفاصل خود و مقابله با عوارض آن است. روماتولوژیست کودکان داروهایی را برای او تجویز میکند تا التهاب را کاهش داده و آسیب به مفصل را کاهش داده یا مانع شود. داروهایی که پزشک میتواند تجویز کند شامل: داروهای ضد التهاب و ضد استروئیدی (NSAIDS)، داروهای اصلاحکنندهی ضد روماتیسمی (DMARDs)، کورتوکواستروئیدها (برای آرتریت رُوماتوئید نوجوانان حاد) و عوامل بیولوژیک (درمانهای دارویی جدید استفاده میشود اگر گزینههای دیگر کارا نباشد). ممکن است تمایل داشته باشید تا انواع مختلفی از داروها را پیش از یافتن مؤثرترین درمان همراه با کمترین عوارض جانبی امتحان کنید.
پزشک همچنین به کودک شما حرکات ورزشی یا جلسات درمانی فیزیکی را توصیه مینماید تا به کودک شما در حفظ وزن ماهیچه و محدودهی حرکت در مفاصل خویش، کمک نماید. شنا کردن و دیگر حرکات ورزشی که برای مفاصل سخت نباشد نیز میتوانند مفید و مؤثر باشند.
ترجمه شده از: www.babycenter.com