متداولا خون در ادرار در کودکان ( هماچوری ) به عنوان بخشی از ارزیابی سلامت معمول مشخص می شود. این مشکل می تواند نشان دهنده علل زمینه ساز جدی باشد. بنابراین مطمئن شوید که تمام تست های پیگیری که پزشک درخواست کرده است را انجام داده اید.
هماچوری می تواند در اثر بیماری هایی در مثانه یا کلیه ایجاد شود. بیماری های مثانه مثل عفونت مجرای ادراری یا سنگ های مثانه، همراه با اضطرار و درد در ادرار کردن است. بیماری های کلیه شامل تورم کلیه، عفونت ها، ناههنجاری های ساختاری، سنگ های کلیوی، سطوح کلسیم افزایش یافته ادرار و کیست ها می باشد. تورم کلیه به طور معمول در این شرایط رخ می دهد و می تواند در نتیجه عفونت استرپتوکوکوس اخیر گلو یا پوست (گلومرولونفریت بعد از استرپتوکوکوس) اتفاق بیفتد. خون در ادرار می تواند صورتی، قرمز یا قهوه ای تیره به نظر بیاید. این مشکل می تواند به مقدار اندک هم وجود داشته باشد به صورتی که رنگ ادرار را تغییر ندهد.
پست استرپتوکوکال گلومرولونفریت توسط فشار خون بالا تشدید می شود و ممکن است نیاز به بستری برای درمان فشار خون افزایش یافته داشته باشد.
علت خطرناک دیگر هماچوری، سنگ های کلیوی است. سنگ های کلیه بسیار دردناک هستند و نیاز به توجه پزشکی برای درمان درد و برداشت سنگ خواهند داشت. اورولوژیست کودکان با استفاده از جراحی سنگ را بر می دارد. بعد از برداشتن سنگ کلیه، کودک شما نیاز به ارزیابی بیشتری برای مشخص کردن علت آن و دریافت درمان خواهد داشت. بدون درمان، بسیاری از سنگ های کلیوی عود خواهند کرد. عفونت های کلیه نیاز به آنتی بیوتیک های داخل وریدی یا خوراکی دارند. با درمان تاخیری، عفونت های کلیه ممکن است منجر به اسکار های کلیه، عملکرد کاهش یافته کلیه و هایپرتانسیون تاخیری شود.
هماچوری به خودی خود برای کلیه مضر نیست و نیاز به درمان خاصی ندارد. با این حال شرایط خاص مرتبط با هماچوری ممکن است آسیب رسان باشد و نیاز به درمان داشته باشد. برای مثال، سنگ های کلیه نیاز به درمان فوری دارند. بیماری های کلیه که همراه با از دست دادن پروتئین در ادرار هستند ممکن است نیاز به داروهای خاص برای بازدارندگی از دست دادن پروتئین داشته باشند. در کل، هیچ محدودیت فعالیتی برای بیمارانی که هماچوری دارند، وجود ندارد. هر بیماری که قادر باشد و بخواهد در فعالیت های فیزیکی شرکت کند، اجازه دارد که در حد بی خطری در فعالیت ها شرکت کند.
تست های تشخیصی تعیین شده توسط پزشک شما برای کودک مبتلا به هماچوری به تعیین منبع خون در ادرار کمک خواهد کرد. تست ادراری در مطب و ارزیابی میکروسکوپی به تعیین این مسئله کمک می کند که آیا منشاء خون از کلیه است یا مثانه. تست های خون به تعیین علت اصلی و شدت بیماری کلیه همراه کمک خواهد کرد. اولتراسونوگرافی کلیه اغلب برای تعیین اندازه و شکل و ساختار کلیه استفاده خواهد شد.
در موارد نادر، بیوپسی کلیه ممکن است برای تعیین علت هماچوری لازم باشد. پزشک شما ممکن است کودک را به نفرولوژیست کودکان (متخصص کلیه) ارجاع دهد که تعیین می کند آیا بیوپسی کلیه لازم است یا خیر.
مدت زمان هماچوری بستگی به علت دقیق آن دارد. در بیشتر موارد هماچوری ناشی از پست استرپتوکوکال گلومرولونفریت، به خودی خود در طی زمان برطرف خواهد شد. با این حال در موارد دیگر بیماری های کلیوی احتمالی شدید تر، هماچوری ممکن است تا زمانی که شرایط التهابی به صورت طبی درمان شود، برطرف نشود. در شرایط خاص، هماچوری ممکن است به صورت مزمن باقی بماند. مهم است که به خاطر داشته باشیم که هماچوری، به خودی خود معمولا برای کودک شما یا کلیه ها مضر نیست.
هماچوری که ناشی از بیماری های مثانه است به بهترین شکل توسط اورولوژیست کودکان بررسی می شود در حالی که هماچوری که ناشی از بیماری های کلیه است باید توسط نفرولوژیست کودکان بررسی شود. بیشتر موارد هماچوری در کودکان ناشی از بیماری های کلیه است و به اورولوژیست بزرگسالان ارجاع داده می شود.
ادراری که آشکارا خونی است نشانه بیماری کلیوی شدید تر است و باید توجه پزشکی به آن شود. هر نوع درد در پهلوها یا درد با ادرار، نوعا زمانی که همراه با تب باشد، می تواند سنگ کلیه یا عفونت کلیه را نشان دهد و نیاز به توجه پزشکی فوری دارد. همینطور اگر هماچوری در کودک شما همراه با درد مفصل، درد عضله، جوش، یا تورم صورت، شکم یا پا، باشد، بیماری التهاب سیستمیک ممکن است مرتبط با آن باشد. در این موارد، پزشک کودک شما را به نفرولوژیست ارجاع خواهد داد.
هر چند وقت یک بار شما می خواهید که ادرار را از نظر وجود خون بررسی کنید و چه زمان می خواهید کودک من را دوباره به خاطر این شرایط بررسی کنید؟
تست ادرار در مطب طی هر ویزیت توسط پزشک کودکان یا در صورت ضرورت، نفرولوژیست کودکان انجام خواهد شد.