شکستگی استخوان در کودکان
استخوان های کودکان نسبت به بزرگسالان انعطاف پذیری بیشتری دارند و نسبت به استخوانهای بزرگسالان ضربات را بهتر تحمل می کنند، بنابراین استخوان های کودکان به راحتی دچار شکستگی نمی شود، و لی با این حال اگر استخوان کودکی تحت فشار بیش از حدی قرار بگیرد، ممکن است دچار شکستگی شود. شاید تشخیص شکستگی استخوان فرزندان برای والدین دشوار باشد، لذا در این قسمت برخی از علائم مرتبط با شکستگی استخوان را شرح می دهیم که عبارتنداز:
اگر فرزندتان فقط کمی ورم داشته و هیچ یک از سایر علائم شکستگی استخوان نداشته باشد، شما می توانید آسیب دیدگی وی را با استفاده از یخ درمان نموده و صبر کنید تا ببینید که آیا جراحت وی بهبود می یابد یا نه. اگر ناحیه آسیب دیده بهبود نیافت و یا حتی بدتر شد، با دقت بیشتری به بررسی وجود سایر علائم بپردازید. البته، در صورتی که نتوانید با اطمینان در مورد جراحت فرزندتان اظهار نظر کنید، بهتر است جانب احتیاط را رعایت نموده و فرزندتان را برای انجام معاینات دقیق تر نزد پزشک ببرید.
کلمه ی “شکستگی” برای توصیف اندازه های مختلفی از شکستگی بکار میرود. در ادامه برخی از سایر اصطلاحاتی را که ممکن است به گوشتان بخورد، شرح خواهیم داد:
در صورتی که فکر می کنید احتمالا فرزندتان ار ناحیه گردن، پشت، لگن، و یا جمجمه دچار شکستگی شده باشد، پس در این صورت حتماً با اورژانس تماس بگیرید. در چنین شرایطی به هیچ وجه فرزندتان را حرکت ندهید.
اگر فرزندتان دچار حادثه ای شده که سبب نفوذ استخوان شکسته به سطح پوست وی شده است، با اورژانش تماس بگیرید و یا اینکه او را به نزدیکترین مرکز اورژانس برسانید. بدلیل وجود خطر خونریزی و عفونت، شکستگی های باز جزو خطرناکترین نوع شکستگی ها می باشند. بنابراین اگر فرزندتان دچار شکستگی باز شده است ، از لمس کردن ناحیه شکسته شده و یا دمیدن بر روی آن اجتناب نمایید. می توانید تا رساندن فرزندتان به مرکز اورژانس ناحیه زخمی را با استفاده از گاز استریل بپوشانید.
همچنین در صورتی که قفسه سینه فرزندتان قابل رویت شده و یا زخمهایی در ناحیه شکمی او ایجاد شده باشد، حتماً با اورژانس تماس بگیرید و یا او را به نزدیکترین مرکز اورژانس برسانید.
اگر متوجه وجود هر یک ازعلائم زیر در فرزندتان شدید، در این صورت نیز حتماً با اورژانس تماس گرفته و یا وی را به نزدیکترین مرکز اورژانس برسانید:
اگر فرزندتان دچار نوعی از شکستگی شده است که زیاد خطرناک نیست، در این صورت با پزشک متخصص اطفال خود تماس بگیرید. در این مواقع احتمالاً پزشک تقاضا می کند که فرزندتان را به مطب وی ببرید و یا اینکه برای انجام یک سری از معاینات شما را به مرکز اورژانس ارجاع خواهد داد (احتمالا عکسبرداری با اشعه x).
در این میان، فرزند خود را به بهترین وجه ممکن تسلی دهید. از صاف نمودن و یا تغییر موقعیت استخوان شکسته اجتناب نمایید. در صورتی که می توانید، استخوان شکسته را بیحرکت سازید تا از این طریق از آسیب دیدگی بیشتر استخوان شکسته فرزندتان پیشگیری نمایید (دستورالعمل های زیر توجه کنید.)
البته در صورتی که تلاش های شما برای بی حرکت ساختن ناحیه آسیب دیده باعث حرکت های بیشتر فرزندتان شد، در این مورد نگران نباشید – فقط هر چه سریعتر او را به نزدیکترین بخش اورژانس برسانید. قبل از رساند فرزندتان به اورژانس از خوردن و آشامیدن او جلوگیری کنید، زیرا در صورتی که فرزندتان به عمل جراحی نیاز داشته باشد، پزشکان ناچارند برای بیهوش ساختن وی، تا خالی شدن معده اش صبر کنند.
در صورتی که جعبه کمکهای اولیه را همراه داشته باشید، استفاده از داروهای تسکسن دهنده ی درد کودکان مانند استامینوفن و ایبوپروفن، می توانند به کاهش درد کمک کنند. از سوی دیگر، می توانید از موارد مقابل نیز استفاده کنید: یخ، فشرده سازی، بالا نگه داشتن عضو آسیب دیده، استفاده از تکیه گاه برای استخوان شکسته. در این بخش نحوه تاثیر این موارد را شرح خواهیم داد:
برخی از وسایل رایجی که به عنوان آتل مورد استفاده قرار می گیرند عبارتنداز :
برای آتل بندی پای آسیب دیده، تخت های را در خارج از پا، از سمت لگن به سوی پاشنه پا قرار دهید. همچنین تخته ی دیگری را در درون پا، از سمت ناحیه کشاله ران به سوی پاشنه پا قرار دهید. برای محافظت از پای فرزندتان تخته ها را با استفاده از یک پتو و یا بالش بپوشانید. سپس تخته ها را در ناحیه کشاله ران، ران، زانو، مچ پا و با استفاده از نوارهای پارچه ای ببندید. یا پتویی را رول نموده و آن را بین پاهای فرزندتان قرار دهید. سپس پاها را در ناحیه کشاله ران، ران، زانو و مچ پا با یکدیگر گره بزنید.
در صورت مشکوک بودن به شکستگی بازو، دنده و یا ترقوه، محل بازو را در سمت آسیب دیده و با استفاده از یک پارچه و یا پوشاک بچه ببندید، و آتل را در سمت شانه ی مقابل قرار دهید.
در مورد انگشتان، یک تکه پارچه و یا پنبه ای را میان انگشت آسیب دیده و یکی از انگشتان سالم قرار داده و دو انگشت را به همدیگر ببندید.
بله. در واقع، استخوانهای شکسته کودکان معمولاً با آتل و گچ بندی التیام می یابند، در حالی که استخوانهای بزرگسالان برای بهبود اغلب نیازمند عمل جراحی هستند.
البته این قضیه نیز درست است که استخوانهای شکسته شده در کودکی در صورتی که در حوالی صفحات رشدی اتفاق بیافتند ، یعنی جایی که در آن سلولهای استخوانی جدیدی در حال رشد می باشند، می تواند در درازمدت باعث مشکلات رشدی شود. به همین دلیل، ممکن است پزشک مربوطه از شما بخواهد تا به مدت یک سال یا حتی بیشتر فرزندتان را تحت نظر قرار دهد، تا اطمینان حاصل کند که بهبودی به طور کامل رخ داده است.
بهتر است اطمینان حاصل کنید که منزلتان مکان امنی برای فرزندتان است. همچنین اطمینان حاصل نمایید که اتومبیل تان صندل مناسبی برای فرزندتان دارد که به درستی برای وی نصب شده است. حین دوچرخه سواری، اسکی، یا سایر ورزشهای پرتحرک از ایمن بودن لباسها و تجهیزات تان اطمینان حاصل نمایید.