شالازیون چیست ؟ توده یا کیستی روی پلک چشم است. وقتی یک غده کوچک تولیدکننده چربی روی پلک (غده میبومین) مسدود میشود، چربی در بافت جمع شده و باعث ایجاد التهاب میگردد.
شالازیون در ابتدا بهاندازه یک دانه خشخاش است و در طی چند روز یا چند هفته به اندازه یک نخود میرسد. ممکن است مشاهده کنید که کودکتان اندکی اشک میریزد اما این وضعیت مسری نیست.
شالازیون اغلب با گلمژه اشتباه گرفته میشود اما گلمژه به سطح پوست نزدیکتر است و اغلب دارای تورم، سرخی و ترشح است. گلمژه توسط عفونت پوست ایجاد شده و میتواند دردناک باشد. شالازیون متورم یا دردناک نیست (مگر اینکه عفونت کند)، اما دوره این بیمار بیشتر از گلمژه است.
یک شالازیون کوچک بینایی کودک شما را تحت تأثیر قرار نمیدهد اما یک شالازیون بزرگ ممکن است روی کره چشم فشار ایجاد کند و باعث انحراف دید او شود. اگر این اولین باری است که کودک شما شالازیون میگیرد، با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک باید کودک را برای تصدیق تشخیص شالازیون یا ارجاع شما به یک متخصص چشم بهمنظور جلوگیری از عفونت بیشتر چشم معاینه نماید.
معمولاً شالازیون در طی چند هفته یا چند ماه برطرف میشود و چنانچه تحت درمان مناسبی قرار گیرد با سرعت بیشتری محو میشود. چنانچه شالازیون در مراحل اولیه باشد، بعضی از پزشکان استفاده از کمپرس گرم را توصیه میکنند. کمپرس گرم توسط نرم کردن چربیهای سفت شدهای که مجرا را مسدود نمودهاند باعث تحریک آبریزش چشم میشود.
برای درمان شالازیون این کارها را انجام دهید:
چنانچه شالازیون کودکتان به کمپرسهای آب گرم واکنش نشان نداد، پزشک معالج شما را به منظور درمانهای بیشتر به متخصص چشم ارجاع خواهد داد. متخصص چشم ممکن است تزریق استروئیدها را برای شالازیون تجویز نماید که این کار باعث توقف التهاب و برطرف شدن توده در طی ۱ تا ۲ هفته میشود. در مواردی ممکن است تزریق دوم نیز لازم باشد. چنانچه تزریق استروئید مؤثر نبود، با جراحی میتوان توده را برداشت. اگر کودک به اندازه کافی بزرگ باشد این کار را میتوان بدون بیهوشی انجام داد. در غیر این صورت، این کار باید توسط بیهوشی عمومی انجام شود. به همین علت، چنانچه شالازیون بسیار بزرگ نبوده و ظاهر بدی نداشته و مانع دید طبیعی کودک نشود، معمولاً چشمپزشک توصیه میکند تا زمانی که کودک بزرگتر شده و قادر به تحمل عمل جراحی باشد، منتظر بمانید. ازاینرو جراحی میتواند توسط بیهوشی موضعی انجام شود.
وقتی کودک یکبار شالازیون بگیرد، احتمال ابتلا به شالازیون دیگر حتماً وجود دارد. بعضی پزشکان ادعا میکنند که هیچ راهی برای پیشگیری از چنین کیستهایی در افرادی که مستعد ابتلا به آن هستند وجود ندارد. (کودکانی که دارای بلفاریت مزمن هستند، بیشتر مستعد ابتلا به شالازیون میباشند.) دیگر پزشکان شستشوی روزانه پلک را بهمنظور برطرف کردن باکتریها و سلولهای مرده پوست برای باز نگهداشتن حفرهها را توصیه میکنند. اگر پزشک کودکتان شستشوی پلک را تجویز کرد، باید دستورالعملهای موردنیاز درباره چگونگی استفاده از آن و همچنین استفاده یا عدم استفاده از شامپو بچه یا پاککنندههای موجود در بازار را بهطور کامل توضیح دهد.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com